Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Aby dítě správně svačilo? Motivujte ho!

17. 10. 2013 | Výživa
Možná Vás nebaví se s potomkem každé ráno hádat nad svačinovým boxem nebo odpoledne vyhazovat okoralé pečivo a nakousané ovoce. Všechna snaha je však lepší, než abyste nechali zodpovědnost za výběr svačiny na svém dítěti. Pokud dáte dětem místo zdravé svačiny peníze, aby si samy něco koupily, pravděpodobně to bude sušenka, čokoládová tyčinka nebo slazené nápoje.

„Po sladkostech, jako jsou čokolády, limonády, sušenky, sladké cereálie nebo pečivo, se hladina cukru díky takzvaným rychlým sacharidům ještě více rozkolísá, což vede k hyperaktivitě a někdy až  k agresivitě,“ upozorňuje nutriční terapeutka a odborná poradkyně Bc. Veronika Jirkalová, DiS. Dětský jídelníček sestavený převážně ze sušenek, čokoládových tyčinek, párků v rohlíku nebo chipsů může mít za následek různé zdravotní potíže:
•    snížená imunita
•    nadváha/obezita
•    bolesti hlavy
•    psychické potíže
•    akné apod.
Aby dítě správně svačilo? Motivujte ho!Při sestavování svačiny a volbě velikosti porce přihlížejte především k věku dítěte a jeho způsobu trávení volného času. Je jasné, že sportovně aktivní dítě potřebuje energie podstatně více, než kamarád sedící u televize. Nejmladšímu školákovi tak bude stačit svačina, která mu dodá 400 – 700 kJ. Naopak u staršího školáka či adolescenta, který je navíc fyzicky aktivní, se energetická vydatnost svačiny může vyšplhat i na dvojnásobek tohoto rozmezí.

Aby děti hlava nebolela

Stejně tak, jako se pozvolna vytrácí energie ve formě glukózy z krve, je třeba doplnit zásobu tekutin, které tělo také pravidelně zpracovává. Tím se vyhnete únavě, bolestem hlavy a nastartujete soustředěnost a zažívání. To platí nejen pro vaše děti, ale i pro vás. Jděte tedy svým dětem příkladem a hned po ránu vypijte jednu sklenku vody nebo neslazeného čaje. Dalších 300 až 500 ml by mělo dítě vypít během dopoledne ve škole.

Rodiče mohou významně ovlivnit stravovací návyky svých dětí:

•    výběrem potravin
•    technologickou úpravou pokrmů
•    skladbou jídla během dne
•    preferencemi potravin
•    systémem nakupování
•    skladováním jídla

Bojujte proti neofobii

Děti dávají přednost určitým druhům chutí před jinými, preferují zejména sladká jídla a snaží se vyhýbat jídlům hořkým, jakými jsou například některé druhy zeleniny. S postupným vývojem dítěte se stává, že dítě odmítá určité jídlo a stává se ve stravě vybíravým. Neochota zkoušet nové chuti a nová jídla se nazývá neofobie a objevuje se přibližně ve věku šesti měsíců dítěte. Děti odmítají přijímat především zeleninu.

„Někteří rodiče dítě upokojí tím, že mu dají jídlo, které mu chutná, jiní se snaží dítě krmit ovocem a zeleninou. Avšak k tomu, aby dítě takovou potravu přijalo, využívají důmyslné odměny. Výzkumy však ukázaly, že intuitivní chování rodičů, kteří odmítají dávat dětem méně výživově hodnotné jídlo a snaží se dítě odměňovat za příjem výživově hodnotné stravy, může být ve výsledku zcela zavádějící a může vést ke špatným stravovacím návykům a k rozvoji obezity v pozdějším věku dítěte,“
vysvětluje nutriční terapeutka Jirkalová.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Aby dítě správně svačilo? Motivujte ho!:

Aby dítě správně svačilo? Motivujte ho!
Aby dítě správně svačilo? Motivujte ho!
Aby dítě správně svačilo? Motivujte ho!
Aby dítě správně svačilo? Motivujte ho!
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !