Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Agáve - zajímavý sukulent

16. 11. 2011 | Zahrádka
Agáve je velice oblíbená rostlinka pro své nenáročné pěstování. Je to růžicovitá květina, která roste bez kmenu.  Má zelené listy se žlutým okrajem. Existuje spousta druhů a odrůd této tropické rostlinky, která patří mezi sukulenty. Pokojová agáve dorůstá do výšky 30 cm. Můžeme ji v bytě umístit na okenní parapet.

Na svých okrajích mají trny, zejména trn na konci listu, který je tvrdý, může být velice nebezpečný. Tato rostlina není vhodná ke tvarování. Proto ji na jaře nezaštipujeme. Patří mezi vytrvalé rostliny.

V létě vyžaduje agáve slunečné stanoviště s dostatkem světla. Vyhovuje jí běžná pokojová teplota a také suchý vzduch. V letních měsících  zaléváme sukulent pravidelně, udržujeme mírnou vlhkost, mezi zálivkami necháme substrát vyschnout.
Když bude venku teploučko, tak můžeme dát rostlinku ven na balkón nebo terasu. Letnění jí prospívá. Hnojíme pravidelně co tři týdny hnojivem pro sukulenty, ale jen do konce srpna. Přesazujeme vždy na jaře, starší rostlinky jednou za pět let.

Nejvhodnější zeminou na přesazování je rašelinový substrát promíchaný s pískem. Agáve můžeme množit semeny a také odnožemi, kterých vyhání na jaře velké množství. Odnože sadíme do namíchaného substrátu rašeliny a písku.

V zimě ponecháme agáve na světlém místě. Teplota by se měla pohybovat od 5°C do 10°C. Agáve není mrazuvzdorná. Pokud místečko pro přezimování nebude světlé, tak se na rostlince vytvoří nažloutlé, měkké špičky, které se křiví. V zimě rostlinku skoro nezaléváme a také nepřihnojujeme. Tento sukulent dokáže shromažďovat ve svých listech velké množství vody, která jim umožňuje přežít velmi dlouhá období sucha. Na příliš teplém stanovišti může docházet v zimním období k zahnívání listů. Proto je teplota důležitá při přezimování. Agáve je nenáročná a odolná rostlina, při správném přezimování přečká zimu bez újmy.

Agáve je tropická rostlinka, která se pěkně hodí mezi ostatní pokojové květiny.
 

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata za milé komentáře.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Článek je nejen zajímavý, ale i poučný
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
mocinky hezky napsanýSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
máme doma asi 3 rostlinySmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles