Aloe vera má jako přírodní lék dlouhou tradici, ale její používání v obohacení stravy se datuje do doby poměrně nedávné. Teprve v 70. a 80. letech minulého století byla tato rostlina objevena i jako potravina a v polovině 80. let byly zveřejněny první velké studie o příznivých účincích gelu - šťávy z této rostliny na lidské zdraví. Na organismus má obecně harmonizující a vitalizující účinky a zvyšuje schopnost snášet zvýšenou psychickou a fyzickou zátěž. Přípravky z aloe vera nejsou skutečnými léky v pravém slova smyslu, ale zaměřují se na to, aby vyrovnaly nedostatky ve stravě, posílily a detoxikovaly organismus a harmonizovaly tělesné funkce.
Potravinové doplňky obsahující aloe vera patří vůbec k nejprodávanějším doplňkům stravy. Dnešní moderní průmysl vyrábějící přípravky prospívající zdraví se předhání v inovativních doplňcích stravy, které využívají léčivé síly aloe vera. Někteří výrobci na etiketě výrobku sebevědomě hlásají, že jejich produkty obsahují aloe vera, ale ve skutečnosti obsahují jen nepatrný podíl této rostliny. Situaci vystihuje slogan, který se traduje mezi pěstiteli: prodává se o hodně více aloe vera, než se vypěstuje.
Chytře při nákupu potravinových doplňků
Základním pravidlem při nákupu je věnovat pozornost nápisům na etiketě výrobku. Nejsou výjimkou produkty, které obsahují maximálně 15 procent aloe vera, nezáleží na tom, jedná-li se o doplňky stravy či o kosmetiku (krémy, pleťová mléka, mýdla, šampóny atd.). Je důležité si uvědomit, že nízké procento aloe vera v produktu výrazně snižuje účinky výrobku. Je důležité věnovat pozornost i tomu, jak jsou ingredience seřazeny podle koncentrace. Složka uvedená na seznamu jako první je hlavní a měla by být aloe. Je-li například na prvním místě voda – agua, zaplatíte spoustu peněz za obyčejnou vodu. Jestliže je aloe vera poslední ingredience na etiketě, je jí v produktu jen velmi malé procento. Při nákupu dbejte na co nejvyšší podíl šťávy či gelu z aloe.
Štáva z aloe vera je šťáva z vylisovaného gelu. Doporučuje se vybírat šťávu z ekologického kontrolovaného zemědělství v bio kvalitě se 100 procentním podílem šťávy bez přidaných chemických látek. Při užívání je důležité nepřekračovat doporučené denní dávkování.
Další nápoje jsou označovány jako drink, nektar apod. Kvalitní přípravky by měly mít 80 procent aloe, u méně kvalitních a zpravidla levných činí okolo 10 procent aloe. Někteří výrobci k jejich výrobě používají koncentrát či sušeninu z aloe, tyto se mísí s vodou v poměru 1:50 až 1:200 a dodávají pak na trh produkty s označením aloe vera nápoj. V tom případě se jedná o klasický džus či nápoj s chutí aloe, ale bez příznivých léčebných a vitalizujících účinků. Nápoje s aloe se musí buď pasterizovat nebo konzervovat, jen tak zůstanou trvanlivé. Jako konzervační látky se zpravidla používá benzoan sodný a sorban draselný. Konzervačními látkami se snižuje hodnota nápoje a je prokázáno, že tyto látky mají škodlivý vliv na naše zdraví.
Oblíbené jsou kapsle s koncentrovaným usušeným práškem z aloe vera (200:1), v optimálním případě jsou sušeny mrazem, kdy nedochází ke snížení cenných látek. Kvalitní kapsle jsou praktickou a účinnou alternativou.
Autorka: Jarmila Mandžuková