Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Aloe vera – rostlina nesmrtelnosti

20. 07. 2018 | 
Aloe vera nebo aloe pravá patří mezi nejstarší léčivé rostliny a v současné době zažívá obrovskou popularitu. Je považována za zázračnou rostlinu, která blahodárně prospívá celému organismu a oprávněně bývá nazývána lékařem v květináči. Možnosti jejího použití jsou rozmanité a její účinky ohromující. Všestranná aloe je jedinečná a zdraví prospěšná rostlina, připisují se jí protizánětlivé, protiplísňové a antibiotické účinky a využívá se na různé zdravotní potíže.

Aloe vera má jako přírodní lék dlouhou tradici, ale její používání v obohacení stravy se datuje do doby poměrně nedávné. Teprve v 70. a 80. letech minulého století byla tato rostlina objevena i jako potravina a v polovině 80. let byly zveřejněny první velké studie o příznivých účincích gelu - šťávy z této rostliny na lidské zdraví. Na organismus má obecně harmonizující a vitalizující účinky a zvyšuje schopnost snášet zvýšenou psychickou a fyzickou zátěž. Přípravky z aloe vera nejsou skutečnými léky v pravém slova smyslu, ale zaměřují se na to, aby vyrovnaly nedostatky ve stravě, posílily a detoxikovaly organismus a harmonizovaly tělesné funkce.

Potravinové doplňky obsahující aloe vera patří vůbec k nejprodávanějším doplňkům stravy. Dnešní moderní průmysl vyrábějící přípravky prospívající zdraví se předhání v inovativních doplňcích stravy, které využívají léčivé síly aloe vera. Někteří výrobci na etiketě výrobku sebevědomě hlásají, že jejich produkty obsahují aloe vera, ale ve skutečnosti obsahují jen nepatrný podíl této rostliny. Situaci vystihuje slogan, který se traduje mezi pěstiteli: prodává se o hodně více aloe vera, než se vypěstuje.

Chytře při nákupu potravinových doplňků


Základním pravidlem při nákupu je věnovat pozornost nápisům na etiketě výrobku. Nejsou výjimkou produkty, které obsahují maximálně 15 procent aloe vera, nezáleží na tom, jedná-li se o doplňky stravy či o kosmetiku (krémy, pleťová mléka, mýdla, šampóny atd.). Je důležité si uvědomit, že nízké procento aloe vera v produktu výrazně snižuje účinky výrobku. Je důležité věnovat pozornost i tomu, jak jsou ingredience seřazeny podle koncentrace. Složka uvedená na seznamu jako první je hlavní a měla by být aloe. Je-li například na prvním místě voda – agua, zaplatíte spoustu peněz za obyčejnou vodu. Jestliže je aloe vera poslední ingredience na etiketě, je jí v produktu jen velmi malé procento. Při nákupu dbejte na co nejvyšší podíl šťávy či gelu z aloe.

Nejčastěji se na trhu objevuje aloe vera gel, někdy může být i označen jako aloe vera drinking gel. Je vyroben z čistého gelu obsaženého v listech aloe vera. Kvalitu znatelně ovlivňuje zeměpisná poloha, způsob pěstování a šetrné zpracování, které by mělo probíhat za studena, aby nedošlo ke zničení struktury organických látek a tím ke ztrátě léčebných účinků gelu. Kvalitní produkty mají označení bio, což je zárukou, že aloe vera byla pěstována v systému ekologického zemědělství.
Štáva z aloe vera je šťáva z vylisovaného gelu. Doporučuje se vybírat šťávu z ekologického kontrolovaného zemědělství v bio kvalitě se 100 procentním podílem šťávy bez přidaných chemických látek. Při užívání je důležité nepřekračovat doporučené denní dávkování.

Další nápoje jsou označovány jako drink, nektar apod. Kvalitní přípravky by měly mít 80 procent aloe, u méně kvalitních a zpravidla levných činí okolo 10 procent aloe. Někteří výrobci k jejich výrobě používají koncentrát či sušeninu z aloe, tyto se mísí s vodou v poměru 1:50 až 1:200 a dodávají pak na trh produkty s označením aloe vera nápoj. V tom případě se jedná o klasický džus či nápoj s chutí aloe, ale bez příznivých léčebných a vitalizujících účinků. Nápoje s aloe se musí buď pasterizovat nebo konzervovat, jen tak zůstanou trvanlivé. Jako konzervační látky se zpravidla používá benzoan sodný a sorban draselný. Konzervačními látkami se snižuje hodnota nápoje a je prokázáno, že tyto látky mají škodlivý vliv na naše zdraví.

Oblíbené jsou kapsle s koncentrovaným usušeným práškem z aloe vera (200:1), v optimálním případě jsou sušeny mrazem, kdy nedochází ke snížení cenných látek. Kvalitní kapsle jsou praktickou a účinnou alternativou.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík Ďakujem. Veľa nového som sa dozvedel. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles