Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bytový textil nás provází životem...

26. 03. 2010 | Domácnost
...a setkáváme se  s ním od svého narození prakticky na každém kroku. Bytový textil je pojem, skrývající nejen označení druhu textilu jako zboží, pojem, rozehrávající i širokou škálu možností v designerských profesích.

Něco málo z historie

Nejstarší textilie pocházejí asi ze 7.tisíciletí př.n.l. a již v této době se objevuje snaha používat textil nejen pro oblékání, ale i ke zdobení obydlí. V průběhu dalších století sloužily textilie hlavně jako sváteční dekorace hlavně v palácích a chrámech. Lidé začali čím dál více využívat textil nejen pro jeho izolační vlastnosti , ale i ocenovali i jeho dekorativní funkci. Zhruba od 14.století se vlivem stoupajících nároků na pohodlí objevuje větší množství textilu, určeného přímo k dekorování interierů. Hlavně požitkářská Francie dokázala využít nádheru hedvábných damašků a sametů, které se používaly jako textilní tapety, bohaté závěsy a potahy židlí.

Bytový textil a naše vzpomínky

Promítneme-li si vzpomínky z dětsví, jistě se nám vybaví oblíbené zvířátko nebo postavička na závěsech v dětském pokoji, na polštáři v hracím koutku. Kolik z nás si pamatuje vzor závěsů na chalupě u babičky ? Říkalo se jim kretony a vynikaly tvrdošíjnou nezničitelností. Tehdy se zpravidla využívaly do posledního kousku a ze zbytků vznikaly nejrůznější dekorace i užitečné pomůcky v domácnosti. Starší z nás s úsměvem zavzpomínají na ručně háčkované záclony a jejich náročnou údržbu s následným tvarováním a vypínáním. Dnes se tyto kousky nostalgicky uchovávají jako památka na babičku či prababičku a jejich šikovné ruce.

Jdeme dál životem a nastává doba slavného zařizování prvního samostatného či už společného bydlení, spojeného se zařizováním interieru a samozřejmě výběrem záclon, závěsů, čalounění. Každá žena si určitě uchovává v paměti první záclony a závěsy, pořízené v této době a možná je mile překvapena současnou nabídkou retro materiálů s obdobnými designy.

Postupem času jsme si zcela jistě ověřili čarovnou moc bytového textilu, jeho schopnost prostoru dát zcela jinou tvář, doladit interier podle jeho určení i podle vkusu obyvatel. Bytový textil dnešních dnů - to je již jiná kapitola, nepřeberná škála vzorů, struktur, barev, to vše v kombinacích s dalšími bytovými doplňky. Na jednu stranu přetrvávající stálice, na stranu druhou měnící se trendy barev a designů. Záleží jen na nás, jaké obohacení nám bude i v budoucnosti bytový textil přinášet, ale rozhodně nás bude i nadále provázet životem.

Zdroj: Záclona.cz

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Ráda vyšívám a dovolila bych si vám nabídnout nějaký můj výrobek.

http://mijashop.cz/index.php?stranka=vyhledani&detail=true&user=556
Obrázek uživatelky
profil
je taký výber záclon, že si každý príde na svoje
Obrázek uživatelky
profil
Nádhera ale pro nás nedostupná.
Obrázek uživatelky
profil
Moc to doma nepřeháním, záclony, ubrus a malé ubrousky, závěs u šatního koutku, na okna závěsy nedávám, mám ráda světlo.
Obrázek uživatelky
profil
je to moc krasne a asi bych dlouho nevahala,ale...Pritel je alergik a tak to nejde,myslel by si,ze ho chci vyhnatSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles