Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 19.03. 2024
Dnes má svátek Josef
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak pečovat o trávník po zimě?

15. 02. 2011 | Zahrádka

Přestože na jaro a krásný zelený trávník na naší zahradě si ještě nějakou tu chvilku počkáme, můžeme již nyní udělat několik zásadních kroků pro to, aby se stal za pár týdnů naší chloubou. Dokud je pod sněhem, nemyslíme na to, jak bude vypadat po oblevě. A pak to přijde.


S prvními sílícími slunečními paprsky se nám odkrývá to, co jsme tak úplně nechtěli vidět. Hnědé mokré cosi, co možná kdysi vypadalo jako vzdálený příbuzný vašeho přenádherného trávníku z minulého léta. Ale nezoufejte. Nic není tak strašné, jak to vypadá, a tudíž i zubožený trávník opět nabere novou sílu a bude vám opět dělat radost, pokud mu trochu pomůžete. Jak tedy postupovat při jeho „resuscitaci“?


Krok první – trpělivost


travaPočkejte, až zima skutečně skončí, roztaje poslední sníh a až bude trávník suchý. Až teď je totiž čas na jeho očistu – shrabání větviček a listí z minulého roku, případně staré suché trávy. Pokud do trávníku budete zasahovat dříve, může to na něm nechat nepěkné stopy.


Krok druhý – jarní sestřih


Starý trávník je třeba zastřihnout už nyní. „Pokud jste starý trávník nesekali na podzim, je dobré jej posekat zhruba na 3 cm. Na sekačkách není problem délku trávy nastavit“ radí Radovan Bureš. Nezapomeňte pak posekanou trávu shrabat, aby nezačala plesnivět.


Krok třetí – okysličení


Aby mohl trávník znovu dýchat, je třeba jej vertikulovat, tzn. provzdušnit. Přes podzim a zimu trávník zarostl mechem, kořeny, zbytky trávy a listí. Tato vzniklá bariéra – travní plsť – brání půdě i trávníku v dýchání, což jeho vzhledu ani pohodě nepřidá. Provzdušňujte ideálně pomocí vertikulátoru – jak doporučuje Bureš, je to pohodlné a rychlé. „Vertikulátor provzdušní trávník pomocí ostrých ocelových nožů několik centimetrů do hloubky a díky záchytnému koši se nemusíte starat o rostlinné zbytky, které byste jinak museli shrabat.“


Krok čtvrtý – výsev


Pokud je to zapotřebí a na trávníku se vyskytují holá místa, zasejte na ně travní směs. Nejdříve však místo prohrábneme a půdu smícháme s pískem. Pak teprve sejeme a následně místo uválíme travním válcem a zalijeme. Pokud však chcete zasít zcela nový trávník, musíte terén nejdříve předpřipravit – odstranit kameny a plevel a zarovnat terén. Do půdy případně přidejte rašelinu či hnojivo, aby se trávníku dařilo.


Výběr osiva je pak na vás, ovšem obecně se doporučuje nakupovat raději u renomovaných výrobců, kteří nabízejí speciálně vyšlechtěné a odolné odrůdy. Samotné setí pak můžete provádět buď tradičně rukou, nebo pomocí sypacího vozíku, a to od jara do podzimu. Pamatujte ale, že na první setí by měla být teplota půdy min 8°C. Osivo následně vpravíme do země opět pomocí válce s hroty či hráběmi.


Krok pátý – zavlažování


travnikAť už jste zaseli trávník nový, nebo pečujete o ten, co již máte, pamatujte na závlahu. Sucho trávě dobře nedělá a choulostivé klíčky by mohly brzo doklíčit. Zavlažujeme však rovnoměrně, aby z našeho trávníku nevznikl rybník.


Krok šestý – první sekání


Až se nový trávník vyšplhá do výšky 8 až 10 cm, můžete se na něj poprvé vrhnout i se sekačkou. „Nejdříve jej zkrátíme zhruba o třetinu délky, takže asi na 5-7 cm. K tomu je vhodné použít rotační sekačku, která umožňuje nastavení výšky sečení,“ doplňuje Bureš. Pokud není trávník příliš hustý nebo se na něm vyskytují prázdná místa, můžeme ho v této fázi ještě dosít.


Necháme opět dostatečně dorůst a pak už sečeme dle libosti. Při sečení je důležitá ostrost nožů, která zaručuje skutečně sestřižení a ne vyškubání choulostivého trávníku. Účelné je podle Bureše používat při sekání sekačku se záchytným košem, díky němuž získáme materiál do kompostu, který pak můžeme opět použít jako hnojivo trávníku.


Zdroj: Briggs and Stratton.com


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Jak pečovat o trávník po zimě?:

Jak pečovat o trávník po zimě?
Jak pečovat o trávník po zimě?
Jak pečovat o trávník po zimě?
Jak pečovat o trávník po zimě?
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Jak jsem koukala na zahradě,tak hlavně potřebuje pořádně zapršet a pak se dá dělat ostatníSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
a práceSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Za chvíli nám to sekání začne.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle