Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Znáte šitake?

25. 07. 2010 | Zahrádka

Znáte šitake?

Jednou jsem narazila na jednu velice chutnou houbu. Zaujala mne, tak jsem po ní začala pátrat více. Jmenuje se Houževnatec jedlý - Lentinus edodes, ale můžeme se setkat i s jiným označením např. shii-take, shii take, shiitake. V češtině se nejčastěji používá zjednodušený přepis šitake.
V Japonsku a Číně je houba velice oblíbená pro svou chuť a vůni,
ale zejména pro blahodárné účinky na lidské zdraví. Dokáže regulovat cholesterol a posílit imunitu, má také protivirové a protinádorové účinky. Proto je také ve své domovině šitake nazývána „elixír života“ či „houba dlouhověkosti“. V Asii roste přirozeně na odumírajících či mrtvých kmenech listnatých stromů.

Šitake se dá dokonce vypěstovat v domácím prostředí podobně jako např. žampiony nebo hlíva ústřičná. Já jsem tedy nelenila rozhodla jsem se to osobně vyzkoušet.

Vše co je k tomu potřeba je pěstební substrát houby šitake - kolíčková sadba nebo injektážní (já jsem použila kolíčkovou sadbu), špalek nejlépe dub, buk, břízu, habr. Lze použít např. i jeřabinu, topol, vrbu jívu, osiku, lípu. Dřevo ovocných stromů není vhodné a dřevo jehličnanů nelze použít vůbec. Jedno z nejdůležitějších pravidel pro úspěšné pěstování je dodržení čistoty a ochrana sadby před plísněmi, je proto vhodné mít čisté ruce a sadbu mít přikrytou.


Teď něco k postupu:
Dřevo by mělo mít průměr kolem 8 cm (pokud bude větší, bude déle prorůstat podhoubím). Délka obvykle 0,5 až 1m, ale to není tak rozhodující parametr. Dřevo by mělo být staré asi 2-3 měsíce od pokácení. Nemělo by být napadeno jinými houbami či plísněmi a má být mírně zavadlé. Do špalků vyvrtáme otvory o velikosti kolíku, tak aby tam těsně zapadly a od sebe 10-15 cm.
Díry naplníme sadbou a uzavřeme roztaveným voskem nebo můžeme použít studený štěpařský vosk nebo u špalků s hladkou kůrou zalepíme lepicí páskou.
Nejvhodnějším obdobím pro pěstování šitake je od jara do podzimu. Dobrého prorůstání podhoubí docílíme vytvořením optimálních podmínek.
Špalek by měl být vlhký, je tedy dobré ho vložit do igelitového pytle a občas trochu zalít vodou, Pozor však, pytel nesmí být uzavřen neprodyšně! Pozor také na přímé sluneční světlo! Optimální teplota je kolem 20 - 25 °C. Teď to chce jen trpělivost a budete odměněni - houby pak sklízíte v několika vlnách i po několik let. Váš úspěch je závislý na mnoha faktorech - a to hlavně na čistotě práce a na vhodném spolupůsobení teploty a vlhkosti.
Přeji mnoho zdaru!


Autor:eleonen

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
jěště jsem nezkoušela
Obrázek uživatelky
profil
nikdy som nechutnala
Obrázek uživatelky
profil
mít domek, tak to zkusím, ale v paneláku to nejde.
Takže si ji za drahý peníz koupím SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
ale asi bych do toho nešel, asi je těžké to pěstovat, jak čtu ten návod Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles