Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 19.05. 2024
Dnes má svátek Ivo
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

České chaty snů - 30. 3. 2024

30. 03. 2024 | Televizní tipy
V tomto dílu nás čeká malebná roubenka přímo na sjezdovce v Krkonoších, která má bohatou rodinnou historii. Současný majitel by si přál zachovat genius loci, ale zároveň posunout interiér z hlediska komfortu do 21. století. Jedná se totiž o nejstarší stavení ve výběru aktuální série. Podle dochovaných zdrojů začala výstavba už v roce 1861. 

Tato proměna přináší také další 3 NEJ letošní série: nejdelší proměna – paradoxně zabrala nejvíce času, ač se vůbec neměnil zevnějšek, bylo ale plno předělávek v interiéru; technicky nejnáročnější proměna – vyskytly se problémy s výškami konstrukcí, uchycení nových konstrukcí, doladění detailů a barev k původnímu řešení a také se jedná o nejdražší přestavbu. 

České chaty snů - 30. 3. 2024A jak si s historicky-futuristickou proměnou poradí naši architekti Petr Portych, Ondřej Zdvomka a sochař Sebastian Wojnar? Nezapomeňte, že premiérový díl Českých chat snů můžete vidět už o týdne dříve na prima+.

České chaty snů - 30. 3. 2024:


Dřevěnka na sjezdovce? OK. Výhled na celou českou kotlinu? OK. Tato proměna byla více o tom, hlavně toho moc nepokazit. Nezasáhnout necitlivě do spřažené dřevěné konstrukce – pokud něco vyřežete chybně, může se stát, že se celá chalupa rozjede. Takže architekti přistupovali k rekonstrukci s úctou. 

Jak už to tak bývá, u přestavby jde vždy o to, odhalit, co je původní, z čeho se dá vycházet a co jsou zbytečné přílepky. Zde spodní patro zůstalo skoro celé téměř nedotčené, zato podkroví bylo rozdělené do mnoha zbytečných komůrek, snížených stropů a změn výšek.

Takže v horní části došlo k výraznému bourání. Tedy až na dělící stěnu mezi pokoji. A do větší části byl umístěn vložený objem – hygienické zázemí. Záchod je ukrytý vevnitř, kuchyně je pak navěšená zvenku. Rozdělení na spodní a horní část se tak ještě zvýraznilo. Spodní, tradiční část objektu bude pro rodiče. Podkroví, volně plynoucí prostor, bude pro děti. 

Na původních architektonických detailech se architekti inspirovali základním barevným řešením – tmavě zelená, zlatě žlutá, sytě červená, bílá a tmavě hnědá. Barvy byly použity na konstrukčních prvcích i v podkroví, abychom pokračovali v jednotném architektonickém jazyku. 

Nosné konstrukce jsou červené, štíty a svislé stěny zelené, dveře žluté a tak dále, v jemném architektonickém dialogu mezi starou a novou konstrukcí.  Vložený objem je odražený od stěn, aby se zvýraznila volnost, která v podkroví zavládla. Do této volnosti už byl jen umístěn nábytek a postel.

Shrnutí architekta Ondřeje Zdvomka: „Spodek byl příliš krásný na to, abychom v něm něco měnili. Kamna zůstala – ta jsou určujícím prvkem. Dopasovali jsme k nim dlažbu s chybějícím tónem. Protože je tmavý dřevěný obklad opravdu dost temný, ostatní prvky – nábytek, kuchyně, osvětlení – byly zvoleny čistě bílé, jako perly na semišovém koberečku ve zlatnictví. 

Pevně srostlé tělo roubenky vypráví o staletích života v horách. Rodina za rodinou v ní žije a obtiskuje do ní svou historii. Její vyjádření pro současné obyvatele tvoří malý artefakt od Sebastiana Wojnara – rám diapozitivu, který znovu oživuje hřejivé vzpomínky na mládí i stáří. 

A stejnou péči jako obyvatelé si zaslouží i stavba, která jim slouží. Proto starobylé truhly – obnovené čerstvým dřevem a kůží tak dobře zhmotňují architektonickou ideu v návaznosti na historii. Nové tak vychází ze starého, krása místa, okolí i konstrukce zůstává. Tak se nám to snad podařilo.“

Premiérový díl České chaty snů uvidíte v sobotu 30. března ve 21.40 na Primě a reprízu v neděli 8.05 na Primě.


Zdroj, foto: Prima
Vendula Flassig Vrablová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku České chaty snů - 30. 3. 2024:

České chaty snů - 30. 3. 2024
České chaty snů - 30. 3. 2024
České chaty snů - 30. 3. 2024
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles