8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

České himálajské dobrodružství II. 4. díl - Hora Zabiják

16. 10. 2015 | Televizní tipy
České výstupy na zrádnou a nebezpečnou horu K2. Dokumentární cyklus České himálajské dobrodružství II. 4. díl - Hora Zabiják o dobývání nejvyššího pohoří světa českými horolezci.

K2, dosahující výšky 8611 metrů nad mořem, má pověst zrádné a nebezpečné hory. Mezi všemi čtrnácti osmitisícovkami drží právě K2 statistický primát co do počtu nezdařených pokusů o výstup na vrchol. Nejznámější je tragédie Diembergerovy expedice z roku 1986, při níž zahynulo současně pět horolezců. Celkem si jen v témže roce hora vyžádala na 13 životů.

České himálajské dobrodružství II. 4. díl - Hora ZabijákJediným horolezcem světa, který ji dokázal zdolat dvakrát, byl Čech Josef Rakoncaj. V díle si ale představíme zejména nové české výstupy na K2 Leopolda Sulovského a Libora Uhra, Pavla Béma i Radka Jaroše s Janem Trávníčkem.

Na K2 vede mnoho výstupových cest. Nejznámější je klasická cesta jihovýchodním Abruzziho žebrem. Strmý výstup přes rameno K2 překonává v 7700 m obtížnou skalní stěnu nazývanou Černá pyramida. V 8200 m navazuje nejnebezpečnější část – sněhový kuloár pod převislou ledovou stěnou zvaný bottle neck, tedy hrdlo lahve.

Vlevo od Abruzziho žebra prostupuje celou jižní stěnou Česenův pilíř. Výstup je obtížnější, ale podle mnoha horolezců zároveň bezpečnější. Každá z expedic však volila jinou cestu. Radek Jaroš výstupem na K2 v roce 2014 završil jako první Čech a patnáctý člověk na světě zdolání všech čtrnácti osmitisícovek, které tvoří tzv. Korunu Himálaje.

4. díl pořadu České himálajské dobrodružství II. - Hora Zabiják můžete sledovat 16. 10. 2015 od 20,55 hodin na ČT2!


Zdroj: Česká televize
Foto: Markéta Kratochvílová



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !