8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Česko na talíři tentokrát s Ljubou Skořepovou v podhůří Jizerských hor

5. 11. 2011 | Televizní tipy
Jaroslav Sapík a Daniela Šinkorová zavítají v pořadu Česko na talíři s pojízdnou kuchyní do Smržovky, které dala název zalesněná hora, na níž rostlo velké množství smržů. I my budeme vařit s houbami, spokojíme se ale s liškami. Co přinesli našemu kulinářskému tandemu obyvatelé Smržovky?

Libeček, chutné červené brambory, historickou kuchařku ze začátku 20. století a vajíčka. Jaroslav Sapík, který vařil prezidentům i britské královně, uvaří zdejší tradiční houbovou polévku se zelenými fazolkami a liškami. Houby dodal místní pěstitel, který se také specializuje na hlívu ústřičnou, z níž je výborná falešná dršťková polévka, a asijskou houbu šitaké, jež najde uplatnění i v naší kuchyni.

Česko na talíři tentokrát s Ljubou Skořepovou v podhůří Jizerských horPotom se přesuneme do obce Lišný, kde chalupaří spisovatelka, herečka a bylinkářka Ljuba Skořepová. Protože je z Podkrkonoší, prý si už kdysi dávno řekla, že musí zemřít pod horami, a sehnala si kouzelnou chaloupku, kde je šťastná. Co Jaroslav Sapík připraví v poměrně spartánských podmínkách hereččiny skromné kuchyně? Skutečné hody: perličku s červeným zelím a šťouchanými bramborami. Perlička je polodivoká drůbež, která má sušší maso. Proto ji upeče na červeném víně a velkém množství zeleniny a slaniny. V neděli určitě nezůstanete hladoví, Česko na talíři servíruje další lahůdky, v nichž nesmí chybět med.

Na Ljubině zahrádce si pan kuchař nasbírá jeřabiny do zdejšího kvalitního vysockého červeného zelí a pampeliškové listy na salát ke kozímu sýru. Také užije pár jablíček a najde i bylinky. Daniela s paní Ljubou se vydají za Predlerovými, kteří chovají včely a mají vynikající lesní i luční med všech barev a vůní. Naplno hospodaří, protože se rozhodli vrátit ke kořenům a žít s rodinou v přírodě podobným stylem jako kdysi naši předci. Zrekonstruovali starý mlýn a jsou typickými zástupci lidí, kteří se točí okolo kvalitních a tradičních regionálních surovin, které chce pořad Česko na talíři pravidelně představovat.
 
Co uvaří herečky panu Sapíkovi? Protože Ljuba Skořepová vzpomíná na babiččinu prostou bramborku, po níž se mohla jako dítě utlouct, upeče na plechu v troubě zajímavý výtvor z brambor a ovoce. I rychlý divácký recept předvedeme u ní doma. Pohankové lívanečky s kozím sýrem, medem a ořechy chutnají nejen skvěle, ale jsou rovněž zdravé.

Co si mají diváci připravit na příště, kdy se bude Česko na talíři odehrávat u Evy a Vaška? Škvarky (200 g), sádlo (200 g), 2 stroužky česneku, sůl, pepř a hořčici. Také budete potřebovat mlýnek na maso.

Česko na talíři již tuto neděli 6. 11. v 18.00 na TV PRIMA!



Zdroj: Prima

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Česko na talíři tentokrát s Ljubou Skořepovou v podhůří Jizerských hor:

Česko na talíři tentokrát s Ljubou Skořepovou v podhůří Jizerských hor
Česko na talíři tentokrát s Ljubou Skořepovou v podhůří Jizerských hor
Česko na talíři tentokrát s Ljubou Skořepovou v podhůří Jizerských hor
Česko na talíři tentokrát s Ljubou Skořepovou v podhůří Jizerských hor
Česko na talíři tentokrát s Ljubou Skořepovou v podhůří Jizerských hor
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
už když to bylo poprvé,tak jsem říkala nic moc a ani tentokrát se to nevylepšilo.Byla jsem zvědavá na tu polévku z lišek,protože jich mám hodně.Ale nijak mě nenadchla.
Obrázek uživatelky
profil
dnes jsen koukala poprvé a nic moc.Ta Šinkorová je nějak pohublá,né?
Obrázek uživatelky
profil
vadí ta asijská houba, o které si myslím, že do české kuchyně v žádném případě nepatří. To by opravdu nešlo vařit pouze z našich surovin?
Obrázek uživatelky
profil
Já Evu a Vaška taky moc neposlouchám, ale třeba s nimi bude příjemné popovídání a něco zajímavého nám uvaří. Škvarky jsem nejedla snad už od dětství...
Obrázek uživatelky
profil
no Evu a Vaška moc nemusím,ale kouknu se co budou kuchtit.Tipla bych to na škvarkovou pomazánku.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles