MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 16.05. 2024
Dnes má svátek Přemysl
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Český žurnál a nový cyklus autorských dokumentů

9. 03. 2013 | Televizní tipy
Česká televize uvede v neděli 10. března 2013 ve 20.00 na ČT 2 první z pěti filmů z nového cyklu autorských dokumentů Český žurnál. První snímek nese název Život a smrt v Tanvaldu.

Autory konceptu pořadu Český žurnál (a režiséry tří dílů z pěti) jsou známí dokumentaristé Vít Klusák a Filip Remunda, kteří na sebe upozornili už v roce 2004 kontroverzní dokumentární komedií Český sen o fiktivním hypermarketu. V České televizi cyklus vzniká v tvůrčí skupině kreativního producenta Petra Kubici.

Český žurnál a nový cyklus autorských dokumentůČeský žurnál je cyklus pěti autorských dokumentárních filmů, které nepublicisticky reflektují vybrané události roku 2012. Mladí filmoví dokumentaristé se v tomto osobitém konceptu chápou témat a událostí, které jsou diváci zvyklí vídat zpracovaná spíše od zpravodajců, či reportérů. V rámci Českého žurnálu jsou ale kauzy a události doby nedávné představeny skrze nepokrytě osobní pohled režisérů, polemicky, v překvapivých souvislostech, filmově vytříbeným jazykem, často s nadhledem a na ploše 52 minut.

„Při volbě tématu režiséři vycházeli z medializovaných událostí, za nimiž se skrývají silné příběhy. Časosběrné natáčení umožnilo sledovat události po celý rok s důrazem na aktuální, významná témata. Cílem formátu je přispět k celospolečenské diskusi, rozbíjet stereotypy. Filmy navíc s jistou ironií nahlížejí, jak se svět redukuje na zrychlené zprávy, rozvíjí příběhy jejich vteřinových hrdinů a nabízí hlubší reflexi jednotlivých témat,“
říká Petr Kubica, kreativní producent České televize.

Koncept dokumentárního cyklu Český žurnál, který se zabývá aktuálními událostmi, přibližují sami dokumentaristé Vít Klusák a Filip Remunda. „Říkáme té metodě dokumentární zásahová jednotka. V nadsázce je tím myšleno, že upřednostňujeme, když je režisér dokumentu kromě role pozorovatele i hybatelem. Takže autor se neskrývá za kamerou, ale ve filmu vystupuje, klade otázky, zasahuje do děje. A pak nás také zajímalo zkusit si točit dokument s rychlostí reakce zpravodajců - když se něco stane, být tam. Ale nevyrobit z toho dvouminutový šot do večerních zpráv, ale sledovat ten příběh mnohem déle. Třeba o takovém Romanu Smetanovi, řidiči, co vynalezl ta proslulá billboardová tykadla, by si člověk vinou zpravodajské zkratky mohl myslet, že je to nějaký exhibicionista, co se rád promenáduje v televizi. My jsme ho ale poznali úplně jinak a snad to náš film ukáže a diváky tak překvapí,“ shrnují oba tvůrci pořadu Český žurnál.

Témata pro Český žurnál si volili samotní autoři z řad českých dokumentaristů a pro rok 2013 to jsou:

Život a smrt v Tanvaldu - dokumentární detektivka po stopách české xenofobie
Rozezlení - portrét sporu o pojetí piety v obci, která byla před 70 lety vypálena
Pančovaná republika - co všechno poodkryla metylalkoholová aféra?!
Spřízněni přímou volbou - historicky první přímá volba prezidenta ČR - upevnění demokracie, nebo reklamní pseudoudálost?
Svobodu pro Smetanu - příběh Romana Smetany, „tykadlového“ řidiče autobusu


Zdroj, foto: Česká televize



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Český žurnál a nový cyklus autorských dokumentů:

Český žurnál a nový cyklus autorských dokumentů
Český žurnál a nový cyklus autorských dokumentů
Český žurnál a nový cyklus autorských dokumentů
Český žurnál a nový cyklus autorských dokumentů
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles