Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Cesta k pevnějšímu zdraví začíná u nohou

16. 09. 2022 | Trendy

Proč se přezout do barefoot?


Důvodů, proč začít nosit barefoot boty, je mnoho – volnost, odzbrojující flexibilita a lehkost, vzpřímená chůze, prevence bolesti. Způsobují závislost.

Způsob naší chůze ovlivňuje stav celého organismu. Zdeformované prsty, ale i bolesti zad, hlavy či kolen jsou pouze malým výčtem toho, co může chůze v běžných botách způsobovat. Cesta, jak se těchto i dalších potíží zbavit, je přitom snadná – stačí nazout barefoot boty. Nejenže umožníte chodidlům plnit jejich přirozenou funkci, ale taktéž nastartujete svůj metabolismus, posílíte imunitu a tělo jako takové celkově srovnáte.

Cesta k pevnějšímu zdraví začíná u nohouProč odložit běžnou obuv


Je vcelku alarmující, že až 90 % z nás chodí špatně. Je to dáno hlavně nevhodnou obuví, která nejenomže deformuje chodidlo, ale i ho otupí. Když se podíváte na běžné boty, zjistíte, že mají nejen užší špičku, ale i silnou, tvrdou podrážku. Zabraňují tedy přirozenému rozšiřování chodidla do stran, naopak prsty stlačují k sobě a vytvářejí v podstatě jakousi dlahu, která chodidlu neumožňuje správně pracovat. Pokud navíc noha nemá přirozený kontakt se zemí, nedokáže reagovat na vnější podněty a stává se necitlivou až ztuhlou (odtud také studená chodidla).

Není to však jen chodidlo, které vinou nevhodné obuvi trpí. Například i jen malý podpatek křiví postavení celého těla a může vést nejen k bolestem nohou, ale i páteře, nebo dokonce hlavy. A co by vás možná při pohledu na váš botník ani nenapadlo – běžné boty bývají oproti barefootům mnohdy tak mohutné, že při nachození 10 000 kroků za den nazvedáte až 7 tun. A to už je pro nohy docela slušná zátěž, co říkáte?


Volnost pro vaše nohy, odzbrojující flexibilita a lehkost


Barefoot obuv respektuje přirozený tvar chodidla. Poskytuje maximální prostor pro všechny prsty. Zapomeňte na boty, které vás tlačí a vy je musíte „rozšlápnout”.

Čím se tedy barefooty odlišují od běžné obuvi a proč byste jim měli dát šanci?

    • Hned na první pohled si nelze nevšimnout, že barefooty svým tvarem kopírují přirozený tvar chodidla, a mají tím pádem i širokou špičku.
    • Když k tomu přičtete ještě fakt, že mají tenkou, flexibilní podrážku, už vám začne být jasné, že se v nich vaše chodidlo bude cítit úplně jinak.
    • Nebudou se v nich nijak mačkat prsty, svaly budou moci správně pracovat (sbohem, studené nohy).
    • Navíc budete krásně vnímat terén, po kterém právě jdete.

Pro barefooty je ale typický i takzvaný nulový drop neboli žádný rozdíl mezi výškou paty a špičky. Laicky řečeno tyhle boty nemají ani sebemenší náznak podpatku.

Proč je to důležité?

    • Pokud je pata při chůzi výše než zbytek chodidla, nejenže se zkracují achilovky, ale taktéž se deformuje celkový postoj těla.
        ◦ Hrudník je vychýlený dopředu.
        ◦ Břicho je nejen povolené, ale i vystrčené.
        ◦ Hlava je naopak předsunutá.

Jak již bylo řečeno výše, špatný postoj vám může způsobit například bolesti zad či hlavy.


Zdravými chodidly k plochému bříšku


Když budete správně chodit (odrážet se od prstů), vaše tělo se při chůzi krásně srovná.
    • Hrudník se napřímí a vycentruje.
    • Hlava nebude vystrčená dopředu a (nejen) z oblasti krční páteře zmizí zbytečné svalové napětí.
    • Správný postoj ale povede i k celkově lepšímu postavení kloubů, a tím pádem i k jejich menšímu zatížení, čímž se sníží riziko bolestí kolen či kyčlí.

správná chůzeNyní potěšíme zejména ženy po porodu. Správná chůze je totiž tím nejlepším způsobem, jak posílit střed těla a zároveň zredukovat diastázu. I v případě, že máte v oblasti břicha množství tukových zásob, uspokojivých výsledků se dočkáte již za dva měsíce každodenní (správné) chůze. A příjemný bonus na závěr – pokud budete mít posílené svaly kolem trupu, čeká vás i ploché bříško.


Vzpřímená chůze jako prevence bolesti


I něco tak obyčejného, jako je chůze, může mít mnoho benefitů pro celý váš organismus. Pokud si nazujete barefooty, bude mít vaše chodilo kontakt se zemí a bude reagovat na všechny podněty. Tyto informace se navíc dostanou až do mozku, který si díky tomu udrží pozornost a lepší orientaci. Ale zpátky k chodidlům.

Tušili jste, že palec na noze nese až 50 % váhy celého těla a že právě u něj začíná správný došlap?
    • Aby palec i ostatní prsty na noze správě pracovaly, je důležité mít v přední části boty dostatek prostoru.
    • Pouze v tomto případě nebudete při chůzi dopadat tvrdě na paty, ale naopak na celou váhu chodidla a při jednotlivých krocích se budete odrážet od prstů.
    • Velmi příjemný bonus – právě díky tenké podrážce dochází při chůzi k jakési masáži, při níž jsou neustále aktivovány akupresurní body.
    • Tím se ve vašem těle zaktivují energetické dráhy (meridiány dle tradiční čínské medicíny) a posílí se činnost vnitřních orgánů.


Důležité je umět správně chodit


To, že si koupíte nové boty, rozhodně není samospásné. Abyste z bosé chůze mohli čerpat výše uvedené benefity, je třeba se nejprve naučit správně chodit. Dříve, než uděláte první krůček, zaměřte se na celkovou pozici svého těla. Stůjte hezky napřímeně, nevystrkujte hlavu dopředu a trupem se rozhodně nepředklánějte. Ruce nijak křečovitě nesvírejte, naopak je nechte volně podél těla – při chůzi se budou přirozeně pohybovat, a napomohou tak správné rotaci páteře.
Měkce kladete nohy na zevní hranu patní kosti, následně malíkovou hranu chodidla, postupně položíte zbytek chodidla. Odval chodidla začíná odlepením paty a končí odrazem přes prsty. Nezapomínejte dýchat. Pravidelně, v rytmu chůze, abyste podpořili svůj krevní oběh a vyhnuli se nepříjemnému píchání v levém boku.


Kdy se bosobotám raději vyhnout


Než se dáte do nakupování, zhodnoťte svůj celkový zdravotní stav. Barefoot boty totiž nejsou vhodné pro každého. Trpíte-li vrozenou anatomickou vadou chodidel, případně pokud máte nějaký ortopedický defekt, vydejte se nejprve za svým fyzioterapeutem, případně ortopedem. Při chůzi byste si totiž mohli zbytečně způsobit zranění. Bosoboty se nedoporučují u vybraných ortopedických a neurologických diagnóz.


Zdroj, foto: naBOSo.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík---Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles