Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Červená řepa - nejoblíbenější receptyČervená řepa - nejoblíbenější recepty Nakládané zelí - nejoblíbenější receptyNakládané zelí - nejoblíbenější recepty Jeřabiny - nejoblíbenější receptyJeřabiny - nejoblíbenější recepty
Chytrá Žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 22.09. 2017
Dnes má svátek Darina
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 
Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

Chladnička plná dlouhotrvající čerstvosti

23. 08. 2010 | Moderní bydlení

Kvalita potravin, a s ní spojená čerstvost, je nejdiskutovanějším tématem v oblasti výživy. Podle výsledků výzkumu provedeném v loňském roce nakupuje 50 % Evropanů potraviny čerstvé. Dále 30 % dotazovaných snížilo spotřebu mražených výrobků oproti předchozí době.


Tento trend také přirozeně změnil způsob přípravy pokrmů: třetina z dotázaných uvedla, že 8 z 10 jídel vaří z čerstvých surovin. Tyto trendy kladou pochopitelně vysoké nároky na způsoby uchovávání potravin. Nekvalitní chladnička totiž připraví potraviny o svou prvotřídní jakost během velmi krátké chvíle. 


Nejen správná teplota, ale i vlhkost rozhoduje


lednickaV každé potravině dochází k přirozeným rozkladným procesům, a tím se kazí. Tyto procesy jsou ovlivněny různými parametry. Teplota v chladničce by měla být maximálně 8°C, protože jen velmi málo mikroorganismů v potravinách je schopno růst při nízkých teplotách. Dalším velmi důležitým faktorem při kvalitním chlazení potravin je relativní vlhkost uvnitř chladničky. Ta byla v dřívějších dobách spíše opomíjena.


Podle Technické zprávy o chlazení a uchovávání potravin vypracované v loňském roce mají různé typy potravin různé nároky na vlhkost:


Kategorie potravin       Ideální vlhkost


Mléčné výrobky 70% - 80%
Maso a ryby 85% - 90%
Ovoce a zelenina 90% - 95%


Příliš nízká míra vlhkosti může způsobit vyschnutí a ztrátu hmotnosti čerstvých potravin, ztrátu nutričních složek, jako je vitamín C nebo změnu barvy a textury. Naopak příliš vysoká vlhkost vede ke kondenzaci (což ovlivňuje výkon chladničky) a k rychlejšímu nárůstu bakterií a plísní.


6 zlatých pravidel skladování


Udržujte vnitřní prostor chladničky v čistotě, ale nepoužívejte abrazivní čistící prostředky

Zabraňte přeplnění chladničky a neukládejte potraviny těsně k bočním stranám

Počkejte, až teplé potraviny vychladnou a teprve potom je vložte do chladničky

Uvařená jídla skladujte v uzavřených nádobách a odděleně od čerstvých potravin

Před uložením do chladničky ovoce a zeleninu nemyjte
Maso a ryby ukládejte v chladničce do jiné části než jsou mléčné výrobky


Zdroj: Whirpool


Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
Poslat emailem GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
je už spousta vymožeností,třeba,že se nemusí odmrazovat-to je superSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
výborné rady
Obrázek uživatelky
profil
Taky by jsme potřebovali novou lednici, ale kvalita rovná se cena--- takže zůstanem zatím pří staré, ale taky toužím po susíčcce--- kdo jí má je natšený a tak uvidíme co na to spotřeba energie
Obrázek uživatelky
profil
chladnička je ozaj vizitkou
Obrázek uživatelky
profil
tu lednici na obrázku bych brala hned ....Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
Náš tip

Dopřejte si krásná česká plastová okna.

Potřebujete stylová a pohodlná křesla do pracovny? Vyberte si kvalitní kancelářské židle Hawaj.

NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY KONTAKT  © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles