Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co mají v horku pít malé děti?

27. 07. 2012 | Výživa
Horko, děti a tekutiny…  Jak je to správně? Mají kojené děti v letních vedrech dostávat ještě vodu nebo ovocné šťávy? A co by měly pít starší děti nebo ty, které jsou na umělém mléku? „Mateřské mléko dítěti zcela stačí,“ tvrdí porodní asistentka z poradny pro rodiny s malými dětmi a dodává:

„Až do doby podávání příkrmů – to je obvykle do 6 měsíců věku, nejsou tedy žádné další tekutiny potřeba.
Ale jen při optimálních teplotách do 25 stupňů Celsia. Máte-li však pocit, že vaše dítě i tak žízní, můžete častěji kojit.  V letních parnech však i plně kojenému dítěti můžete podávat denně 1,5 dcl vody.“ 

Pitný režimJakmile však potomek dostává plnou dávku příkrmu, je dobré nabídnout mu další tekutiny. Absolutně nejvhodnější je čistá nebo jemně mineralizovaná voda bez bublin.  Může to být balená kojenecká voda nebo i voda z kohoutku, pokud splňuje kritéria – například obsah dusičnanů di 10 mg/l).

Pro chuť jim do vody můžete přidat i malé množství ovocného sirupu, mnohem lepší jsou však ochucené nápoje určené přímo dětem. Nabídku lze zpestřit ovocnými a bylinkovými čaji pro děti, černý čaj vhodný není.

Nutit do pití potomka nemusíte


Dokud dítě nemá zavedeny dvě až tři plné porce příkrmů, není potřeba dalších tekutin velká. Proto, pokud pít nechce, nenuťte ho. Jde spíš o to, aby si na jiné tekutiny a jejich způsob podávání zvyklo.  Zhruba v roce věku, kdy se jídelníček dítěte již podobá stravě dospělých, by však mělo vypít alespoň 1 litr tekutin denně včetně mléka, v horku to může být i trochu více.

Vodu ani jiné tekutiny nedávejte dětem příliš studené. Ideální teplota je 20 až 25 stupňů Celsia. Možná se vám zdá, že tak teplý nápoj, nemůže nikdy vašeho drobečka osvěžit.

Opak je však pravdou. Hodně vychlazené nebo naopak horké nápoje jsou pro jeho organismus, který se ještě nemusí umět úplně dobře vyrovnávat s teplotními rozdíly, velkou zátěží.

Jak poznáte, že nemá vaše dítě žízeň?


U kojenců sledujte počet plen – denně by jich mělo být alespoň šest. Při nedostatku tekutin také ztrácí pokožka svou elasticitu, je suchá a nemá krásnou růžovou barvu tolik typickou pro miminka. Dítě je také méně aktivní a ztrácí zájem o dění kolem sebe.

U větších dětí lze hodně poznat podle toho, že mají tmavší moč (to však mohou způsobit i některé potravinové doplňky), jsou více unavené a nepozorné.

Zdroj: Feedo

Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
no ja som sa snazila malej davat cajik trocha ale ona odmietala tak som sa musela spoliehat na to ze jej staci moje mliecko
Obrázek uživatelky
profil
o miminka je potřeba se ve vedru starat...
My jsme dávali trošku vlažného čaje a nebo voduSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles