8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Cyklus Expremiéři na České televizi

6. 11. 2014 | Televizní tipy
V úterý 21. října uvedla ČT2 první film z nového cyklu Expremiéři, zprávu o české politické elitě pohledem studentů FAMU, který vznikl v TPS Kamily Zlatuškové.

Dokumenty z cyklu Expremiéři od České televize poskytují obraz vývoje české demokracie od roku 1990 až po rok 2013. Cyklus cyklu Expremiéři od České televize začíná vládou Petra Pitharta ještě v rámci federace a končí pádem vlády Petra Nečase. Svoji premiérskou kariéru bilancovalo sedm z deseti bývalých premiérů.

Portréty těch, kteří natáčení odmítli, režiséři sestavili s novináři, tehdejšími aktivními politiky a s využitím dobových archivů. Cyklus Expremiéři od České televize poodhaluje osobnosti deseti bývalých mocných mužů, jejich schopnost otevřené reflexe, charaktery i hodnotová měřítka. Jak se Čechům žilo za éry premiéra Petra Pitharta, Václava Klause nebo Jiřího Paroubka? Jaký odkaz tito politici zanechali budoucím generacím? Autory projektu jsou Apolena Rychlíková a Jakub Mahler.

Petr PithartPetr Pithart - Limity vládnutí

Nepraktický filozof, který provedl nejúspěšnější privatizaci.
Petr Pithart se vrací k několika zásadním rozhodnutím své vlády. Dokument reviduje obraz nepraktického intelektuála neschopného racionálních rozhodnutí. Je Petr Pithart neprávem opomíjenou osobností české politiky?
„Doufám, že jsem během natáčení něco nového zjistil a také doufám, že se do dokumentu něco nového dostalo. Na vládu Petra Pitharta si pamatuji a vzpomínám na ni s nostalgií. V té době jsem nastupoval do první třídy, takže jsem řešil spoustu věcí spojených s tím věkem, například to, zda budu psát plnicím perem nebo tužkou. Což v té době byla velká třídní politika,“ říká režisér dokumentu Expremiéři od České televize Jaroslav Kratochvíl.

Václav Klaus – Z Borotína na Sněžku

Dokumentární detektivka pátrající po Václavu Klausovi.
Pátrání po Václavu Klausovi a po stopách, které zanechal v dějinách České republiky. Hledání s osobnostmi, které se s ním střetly v přelomových okamžicích jeho kariéry. A navzdory lidem, kteří Václava Klause obklopují dnes.
„Když jsem svůj film o Václavu Klausovi připravovala, počítala jsem s tím, že s ním budu natáčet. Bohužel se mi k němu nepodařilo dostat. Nakonec jsem si řekla, že tuto skutečnost musím vzít do hry, abych ukázala, jak může být obtížné, aby se občan, dokumentarista, dostal k expremiérovi a exprezidentovi. A o čem to vypovídá. Zajímavé pro mě také bylo rozkrývání vztahových a sociálních vrstev u těch lidí, kteří odmítali jeho aktivity okomentovat,“ říká režisérka cyklu Expremiéři od České televize Petra Nesvačilová.

Josef Tošovský - Pilíř stability

Premiér, který nechtěl být premiérem.
Odhalení Josefa Tošovského jako introvertního úředníka, kterého pobyt v premiérské funkci nezbavil strachu z médií, ale zbavil ho přátelství Václava Havla.
„Žádná spolupráce s Josefem Tošovským neproběhla. Bohužel se držel své zásady, kterou měl už od svého působení v České národní bance a premiérování, a to že s novináři zásadně nemluví. Jediná komunikace, která mezi námi proběhla, byl strohý e-mail, ve kterém mi napsal, že se svých zásad bude držet. O to více kontrastní a překvapivé pro mě bylo, když jsem postupně zjišťoval, že s tímto mužem je spojena strašná spousta otazníků. Jen my jsme si ty otazníky překryli obrazem slušného a morální pána, kterým Tošovský dlouhou dobu byl,“ říká režisér Viktor Portel k cyklu Expremiéři od České televize.

Miloš Zeman - Kronos český

Hravě ironický pokus o dokumentární facku Miloši Zemanovi.
Miloš Zeman dosáhl v české politice všeho. Stal se premiérem. Byl zvolen prezidentem. Byl ale někdy skutečným sociálním demokratem? Otevřeně kritický pohled na politickou minulost i současnost Miloše Zemana.
„S Milošem Zemanem jsme strávili během natáčení pouhou hodinu. V té debatě jsme se točili kolem Karla Hrubého, což je bývalý předseda české sociální demokracie v exilu a film jsme následně postavili na kontrastu mezi těmito dvěma muži. Od té doby, Jiří Paroubekkdy jsem začal jako dítě vnímat, že existuje něco jako politika, je Miloš Zeman na naší politické scéně. Během natáčení na něj nejde změnit názor, protože všechny informace jsou dostupné. Je to člověk, který byl důležitý pro formování sociální demokracie po revoluci a člověk, který má za sebou spoustu skandálů, které se k němu budou vázat,“ říká režisér cyklu Expremiéři od České televize Robin Kvapil.  

Jednotlivé díly cyklu Expremiéři od České televize

Petr Pithart - Limity vládnutí / režie: Jaroslav Kratochvíl
Václav Klaus - Z Borotína až na Sněžku / režie: Petra Nesvačilová
Josef Tošovský - Pilíř stability / režie: Viktor Portel
Miloš Zeman - Kronos český / režie: Robin Kvapil, Jan Strejcovský
Vladimír Špidla - Politický politik / režie: Martin Kohout
Stanislav Gross - Upřímně / režie: Jan Látal
Jiří Paroubek - 40 tváří / režie: Jan Látal
Mirek Topolánek - Topoltropa / režie: Apolena Rychlíková
Jan Fischer - Hlavně slušně / režie: Ivo Bystřičan
Petr Nečas - Pan Čistý / režie: Lukáš Senft

Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Cyklus Expremiéři na České televizi:

Cyklus Expremiéři na České televizi
Cyklus Expremiéři na České televizi
Cyklus Expremiéři na České televizi
Cyklus Expremiéři na České televizi
Cyklus Expremiéři na České televizi
Cyklus Expremiéři na České televizi
Cyklus Expremiéři na České televizi
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !