8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

David Novotný jako legendární doktor Dolittle léčí zvířážtka

31. 03. 2023 | Kultura
Světoznámý pohádkový příběh o hodném zvěrolékaři v polovině března poprvé v podobě audioknihy vydává Supraphon, a to ve skvělém podání herce Davida Novotného. Ten svým hlasem mistrně oživil nejen postavu dobrosrdečného veterináře, ale i řadu jeho zvířecích kamarádů.

“Načítání audioknih pro děti je pro mě hlavně zábava. Věřím, že když se textem pobavím a potěším já, dostane se ta energie i na druhou stranu k posluchačům,“
uvedl David Novotný

Autor laskavého a zábavného vyprávění o doktoru Dolittlovi, spisovatel Hugh Lofting se narodil v roce 1886 v Anglii, anglo-irským rodičům. Studoval v St Mary College Mount v Sheffieldu, později odešel do Spojených států, kde získal titul stavebního inženýra na Massachusetts Institute of Technology. Jako stavař hodně cestoval po světě. Během první světové války sloužil v irské národní gardě. V jedné z bitev byl těžce zraněn, ale nezatrpkl.

David NovotnýZatímco ostatní spisovatelé psali o hrůzách války, on vytvořil literární postavu moudrého laskavého lékaře Dolittla. Zbytek života prožil v americkém Connecticutu spolu se svou ženou a třemi dětmi, pro které Doktor Dolittle původně vznikal. Posmrtně obdržel americkou literární cenu Lewis Carroll Shelf Award.

Příběh doktora Dolittla poprvé vyšel v češtině roku 1925 v překladu Žofie Pohorecké, a to pod sáhodlouhým titulem: Příběh doktora Málodělala, jenž jest kronikou neobyčejného života doma a překvapujících dobrodružství v cizích zemích. Audiokniha Supraphonu vychází ze současného překladu Jarky Vrbové.

„Všem dětem léty i dětem srdcem připisuji,“ dodal k tomu v knize autor sám, přičemž předmluvu sepsal jeho vrstevník Hugh Walpole. Není to předmluva ledajaká. Sekýruje tu tehdejší „přepsychologizované“ psaní o dětech a Hugha Loftinga pasoval na „jediného důstojného nástupce Lewise Carrolla“. Načež dodává: „Dospělí se domnívají, že stačí, když užijí při psaní dětem dětskou řeč, ale není většího omylu. To celá autorova obrazotvornost musí být obrazotvorností dítěte.“

Dolittle si osvojil pro potřebu komunikace s němou tváří 498 řečí, a to tak dobře, že v nich mohl psát knihy. Lofting líčí zvířecí pacienty věrohodně, žádného nepolidšťuje – svým zvířátkům neodepřel charakteristické rysy a ani je neochočuje.



Zdroj, foto: Supraphon


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku David Novotný jako legendární doktor Dolittle léčí zvířážtka:

David Novotný jako legendární doktor Dolittle léčí zvířážtka
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !