8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Fenomén Underground - Aktual

7. 11. 2014 | Televizní tipy
Výjimečná postava české kultury Milan Knížák založil v šedesátých letech kapelu, jejíž členové hráli mimo jiné na sirény či motorku. Nový dokumentární cyklus Fenomén Underground – Aktual o lidech, kteří měli odvahu být svobodní i v době nesvobody.

Umělecké hnutí a hudební skupina Aktual je spjata s jejím zakladatelem -  výtvarníkem, hudebníkem a performerem Milanem Knížákem. V roce 1963 se kolem něj shromáždilo několik lidí různých profesí a v jeho bytě na Novém světě na Hradčanech pořádali tzv. seance. Skupina chtěla pracovat netradičními postupy, které se měly příkře odlišovat od Fenomén Underground - Aktualprostředků obecně používaných na české umělecké scéně a přihlásila se k umění akce – přímému nezprostředkovanému útoku na člověka. Navazovali a byli inspirováni zahraniční uměleckou skupinou Fluxus.

V roce 1966 se v bytě Milana Knížáka koná Fluxus festival, Knížák se dostává do vyšetřovací vazby, jako hlavní postava hnutí je neustále vyslýchán, zatýkán a Praha je pro něho nebezpečná, proto se stěhuje do vesnice Krásné u Mariánských lázní. Koncem roku 1967 vznikla kapela Aktual (nejprve měla název Apoštolové, později Děti bolševismu, nakonec Aktual). Hrála vlastní skladby, zpívala česky.

Zásadními hity byly písně Miluju tebe a Lenina, Vana rumu nebo Děti bolševismu. Kapela nesměla nikde oficiálně vystupovat, koncertní pokusy téměř vždy zhatila policie. Vedle tradičních nástrojů používali sirénu, vrtačky, motocykl, plechovky naplněné sklem apod. Podle některých zahraničních odborníků patřila mezi první punkové kapely na světě.

Fenomén Underground – Aktual můžete sledovat 7. 11. 2014 od 20,20 hodin na ČT art!


Zdroj, foto: Česká televize



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Fenomén Underground - Aktual:

Fenomén Underground - Aktual
Fenomén Underground - Aktual
Fenomén Underground - Aktual
Fenomén Underground - Aktual
Fenomén Underground - Aktual
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !