8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Gallipoli 1915, Místo pro tisíc britských pušek - Yvetta Heřtová

4. 06. 2010 | Knižní tipy

Název knihy: Gallipoli 1915
Podtitul: Místo pro tisíc britských pušek
Autorka: Yvetta Heřtová
Nakladatelství: Mladá fronta
Datum vydání: 2010
Vázaná s přebalem
Rozměry: 165 x 235 mm
Počet stran: 256 stran + 16 stran přílohy
Cena: 299 Kč

První česká historie legendární bitvy o Dardanellský průliv. V únoru 1915 zahájily Velká Británie a Francie jednu z nejriskantnějších operací první světové války – pokus o obsazení Tureckem kontrolované Dardanelské úžiny s cílem probít se do Černého moře.


knihaPo katastrofálním výsledku námořního útoku následovalo v dubnu 1915 vylodění britských, australských, novozélandských a francouzských vojáků na Gallipolském poloostrově. Podceňovaní Turci se však i zde ukázali být houževnatými protivníky…


První česká monografie o tragickém a současně heroickém gallipolském tažení nabízí strhující podrobné vylíčení bojů o Dardanely od vzniku německo-tureckého spojenectví po evakuaci posledních dohodových vojsk v lednu 1916.


O autorce:


PhDr. YVETTE HEŘTOVÁ se narodila v Praze v roce 1933. Na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy vystudovala historii a mezinárodní vztahy. Těmi se po absolutoriu zabývala jako stálá vědecká pracovnice Ústavu pro mezinárodní politiku Ministerstva zahraničních věcí SR, specializovala se zejména na otázky německo-francouzských vztahů a politické integrace západní Evropy.


Převážně v 60. letech často publikovala v periodiku Mezinárodní politika. K jejím nejzajímavějším textům z této doby patří články o neochotě Francie ke spolupráci s NATO. V letech normalizace byla vyloučena z vědecké instituce, vykonávala nejrůznější nekvalifikovaná zaměstnání a přitom si sama rozšiřovala vzdělání sociologické, politologické a pedagogické (nějaký čas učila na gymnáziu).


Nezanevřela ani na historické nauky. Vrátila se ke svému úmyslu z mládí věnovat se studiu člověka a násilí, zvlášť v okamžiku, kdy je člověk proti své vůli zatažen do válečného zápasu. Dvacáté století jí poskytlo spoustu materiálu, velkou měrou českými historiky nezpracovaného. Její nová kniha Gallipoli 1915 tematicky navazuje na autorčinu vysoce oceňovanou práci
Zákopová válka, která poprvé vyšla právě v nakladatelství Mladá fronta v roce 1983.


Tuto knihu Gallipoli 1915 koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách Mladé Fronty.

Zdeničkaa
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
toto je zaujímavý titul
Obrázek uživatelky
profil
toto je zaujímavý titul
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles