Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Horní Blatná - srdce západního Krušnohoří

20. 11. 2020 | Česká republika
Minule jsem slíbila věnovat více pozornosti městečku Horní Blatná, ležícím v srdci západní části Krušných hor. Je zde výrazně klidněji než třeba na Klínovci či Božím Daru a zvláště pro pěší turisty je ideálním výchozím místem pro řadu výletů a poskytuje široké možnosti ubytování i stravování.

Horní Blatná vznikla roku 1532 na příkaz saského kurfiřta Jana Bedřicha jako nové horní město, tedy na zcela pravidelném půdoryse. Prvními osadníky byli horníci a s jejich činností je spjata historie i většina zdejších památek.

Jádro města je památkovou zónou, nejcennější je barokně přestavěný kostel sv. Vavřince, kaple sv. Kříže u místního hřbitova a několik měšťanských domů. V historickém hrázděném domě v Bezručově ulici nalezneme muzeum věnované těžbě cínu v Krušnohoří. 
Méně zdatní turisté a rodiny s dětmi ocení, že k místním zajímavostem a do hezké přírody je to opravdu jen pár kroků.

Horní Blatná - srdce západního KrušnohoříPouhý kilometr severovýchodně od obce se nachází půvabná kaplička zasvěcená Svatému Archandělovi Michaelovi (více v článku Zaniklé Krušnohoří) a v lesích za ní skály Na strašidlech.
Vydáme-li se severozápadním směrem, na okraji obce jistě nepřehlédneme tzv. Vavřincovu lavičku. Červená lavička obřích rozměrů vnikla v roce 2018. Na šířku má 4 m, sedadlo je ve výšce 1,42 m a celková výška je 2,8 m. Kdo by odolal, nevyškrábal se na ní a nefotil se zde?
Poblíž štoly Vavřinec je Černé jezírko, občas využívané ke koupání.

To už jsme se přiblížili k Blatenskému příkopu, který vznikl v polovině 16. století jako přivaděč vody pro praní rudniny a pohon strojů v souvislosti s těžbou nerostného bohatství. Při délce 12 km poklesne o pouhých 30 metrů a svým technickým řešením představuje vyspělost a úroveň tehdejších projektantů a stavitelů. Po II. světové válce pustl a zarůstal, ale na přelomu století byla provedena jeho obnova a vyznačena naučná stezka. Při hezké procházce můžeme vidět i dřevěný akvadukt pro mimoúrovňové křížení s potůčkem.

Nejčastěji navštěvované jsou Vlčí jámy a Blatenský vrch. Pokud se chcete frekventované trase po červené značce alespoň zčásti vyhnout, doporučuji vystoupat z Horní Blatné na Blatenský vrch trochu jinak. Z náměstí vyjděte ulicí II. Odboje, na kterou plynule navazuje neznačená a především liduprázdná pěšina zprvu remízkem mezi pastvinami, v závěru lesem.
Blatenský vrch (1043 m) nás přivítá příjemným občerstvením a  21 metrů vysokou rozhlednou, kterou zde v roce 1912 vybudoval místní Spolek pro zimní sporty. Tehdy byla pojmenována jako „Zitina vyhlídka“, podle poslední rakouské císařovny Zity Bourbonsko-Parmské, manželky posledního rakouského císaře a českého a uherského krále Karla I.
Nyní nás čeká sestup po červené značce k přírodní památce Vlčí jámy. Starší údaje uvádějí, že klima je zde takové, že led a sníh neroztává v propadlině po dolování po celý rok. Chlad zde na vás sice dýchne, ale v červenci roku 2005 němečtí vandalové vyrabovali a zničili tuto přírodní památku, když se v rámci soutěže o nejlepšího sněhuláka vydali shánět materiál.
Asi nemá smysl diskutovat o lidské hlouposti a bezmocnosti a bezzubosti příslušných orgánů. Podle některých stačí počkat, až do 20 metrů hluboké průrvy nasněží...
Možná jste si všimli, že červeně značená trasa, po níž nyní jdeme, nese jméno Cesta A. Günthera. Ne každý tuší, že jde o nejslavnějšího krušnohorského rodáka. Anton Günther (1876-1937) byl známý německý písničkář, lidový básník a zpěvák. Jeho texty jsou motivované ponejvíce láskou k domovu a zdejší přírodě. Populární se staly hlavně proto, že se objevily i na pohlednicích, které Günther jako vyučený litograf vyráběl a vydával.

Překlad z německého nářečí je trochu kostrbatý, tak alespoň malá ukázka:

Když na jaře sníh roztaje

potůčky zurčí,

rozkvete rudý vřes,

zní ptačí zpěv, tak krásně je,

když na horách Krušných voní les.

Celá cesta nesoucí jeho jméno je dlouhá 65 km a vede místy, která znal a miloval. Když se sem vydáte, určitě pochopíte proč. 

Západní Krušnohoří má své drsné kouzlo, je to kraj hlubokých lesů, močálů, opuštěných šachet, tajemných příběhů a pohnuté historie. Vnímavý poutník zde bude mít stále co objevovat.

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Horní Blatná - srdce západního Krušnohoří:

Horní Blatná - srdce západního Krušnohoří
Horní Blatná - srdce západního Krušnohoří
Horní Blatná - srdce západního Krušnohoří
Horní Blatná - srdce západního Krušnohoří
Horní Blatná - srdce západního Krušnohoří
Horní Blatná - srdce západního Krušnohoří
Horní Blatná - srdce západního Krušnohoří
Horní Blatná - srdce západního Krušnohoří
Horní Blatná - srdce západního Krušnohoří
Horní Blatná - srdce západního Krušnohoří
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
tam to vůbec neznám, budu muset napravit, díky
Obrázek uživatelky
profil
hezké čtení..
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezké. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice