8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Inteligentní dům – dům, který se postará o vás i sám o sebe

15. 10. 2009 | Moderní bydlení

Představte si dům s vlastní inteligencí v podobě centrálního počítače. Představte si dům, který dokáže sám od sebe ovládáním, propojením a sjednocením mnoha funkcí zpříjemnit váš život a sám se postará o svůj úsporný chod z jednoho centrálního místa s uživatelsky příjemným rozhraním. Představte si takový dům a představte si, jak v něm pohodlně, bezstarostně a bezpečně žijete. Není to utopie ani sen, ale v současné době už snadno realizovatelná skutečnost.


Inteligentní dům jako samořídící jednotka

Komu by se nelíbil moderní a technologicky vyspělý dům, který přináší majiteli maximální pohodlí a výhody při jeho užívání?
Inteligentní dům je takový dům, jehož řídící systém sjednocuje všechny inteligentní technologie a je založen na jednotné síťové infrastruktuře a systému řízení. Takový dům je vybaven počítačovými a komunikačními jednotkami, které na základě vyhodnocení situace ovládají funkce domu podle předdefinovaných potřeb obyvatel.

Centrální počítač Inteligentního domu dokáže ovládat podle zadání majitele mnoho funkcí, mezi jinými například tyto:

novostavba- multimediální domácí zábava
- připojení k internetu
- osvětlení
- elektronická ostraha objektu s kamerovým a poplašným systémem
- zabezpečení domu při požáru, úniku plynu, zaplavení
- řízená správa energií
přinášející energetické úspory až 40% (koordinované ovládání vzduchotechniky, vytápění, klimatizace, chlazení, větrání, zastínění, ohřev vody atd.)
- ovládání domácích elektrických spotřebičů (například spouštění určitých spotřebičů podle předem nastaveného načasování)
- kontrola stavu a množství potravin v lednici, objednávka chybějících potravin
- zavlažování zahrady
- identifikace a odstraňování poruch jednotlivých složek systému

Můžeme říct, že pomocí počítače lze ovládat prakticky téměř vše. Většinou se ale projektanti a klienti zaměřují na ty funkce domu, které přinášjí majitelům znatelnou hodnotu.


Jak funguje Inteligentní dům

Asi nejčastěji používanou funkcí Inteligentního domu je modul „Domácí zábava“, který dokáže nahradit mnoho nákladných zařízení. Inteligentně soustřeďuje TV, video, fotky, hudbu nebo internet právě do centrálního počítače. Z něj je bezdrátově převáděn signál po celém domě do samostatných jednotek a z každé z nich je pak možné poslouchat jakékoli CD, sledovat domácí videa, televizi či si prohlížet domácí album s fotkami.

inteligentni-dumTakže už nejsme omezeni tím, co chtějí dělat ostatní členové rodiny, ale můžeme si každý sám ve své výstupní jednotce sledovat či poslouchat co chceme. Zároveň mohou totéž ve stejném čase dělat i ostatní v rodině, protože stále mají všichni kdykoli přístup k celému objemu multimediálních dat uložených v centrálním počítači.

Velmi užitečnou a hojně využívanou funkcí Inteligentního domu je „Správa energií“. Tento modul umožňuje přesně naprogramovat zdroje tepla domu, ať už se jedná o tepelné čerpadlo nebo plynový kotel, a detailně nastavit například dobu  a intenzitu vytápění domu. Díky tomuto modulu je možné také zapínat a vypínat zdroje tepla i na dálku, a proto není třeba problém aby si například rodina vracející se z lyžování přes mobilní telefon spustila nahřívání sauny tak, aby byla připravena k použití při příjezdu domů. Je také možné nastavit automatické větrání domu, nebo automatické zastínění, aby se předešlo přehřívání vnitřního prostoru.


Systém je natolik inteligentní, že dokáže rozpoznat venkovní povětrnostní podmínky, vyhodnotit situaci a podle toho nejvhodnější formou přizpůsobit „chování“ domu tak, aby využití energie bylo co nejefektivnější a nedocházelo ke zbytečným výkyvům a energetickým ztrátám.
I když primárním úkolem Inteligentního domu jako takového není úspora energií, může modul pro správu energií k její úspoře přispět sladěním a efektivním naprogramováním všech energetických složek v domě. A to je při neustálém růstu cen energií, který se ani v budoucnu nezastaví, nezanedbatelný faktor.

 „Bezpečnostní modul“ umožní dálkovou správu elektronické ostrahy domu. Prostřednictvím internetu či telefonu je možné sledovat bezpečnostní režim domu na dálku. Na systém je možné napojit vnitřní kamery a prostor sledovat. Tento systém se hodí zejména pro ty, kteří užívají dům převážně k rekreaci, jsou často na služebních cestách nebo jednoduše potřebují mít přehled o tom, co dělají děti či jiní příslušníci rodiny či chtějí mít možnost podívat se do svého domu i v době své nepřítomnosti.

Velmi jednoduchou a často ovládanou funkcí je také osvětlení. „Modul světlo“ umožňuje správu venkovních i vnitřních světel z jednoho místa. Potom nevadí, když všichni šli spát a zapomněli v přízemí zhasnout. Dům se o to postará sám. Stejně tak si poradí i se simulací fungování domu v době naší nepřítomnosti a dokáže tak například rozsvěcet a zhasínat světla podobným způsobem, jako když je dům v plném rodinném provozu.
Čtečka otisku prstu zbaví obyvatele domu starostí o klíče, protože pro vstup do domu je nejsou potřeba. Čtečka rozpozná příslušníky rodiny, odemkne dveře a na uvítanou třeba pustí oblíbenou hudbu. To vše a ještě mnohem více dokáže Inteligentní dům nabídnout.


Dům na ovladač

inteligentni-dumSpráva a ovládání takového Inteligentního domu není nijak náročné, jak se mnozí zbytečně obávají. Všechny funkce a tedy i celý systém můžou obyvatelé domu řídit prostřednictvím  ovladače, který má většinou dotykový displej se srozumitelnými symboly zastupujícími jednotlivé funkce. Takovýchto ovládacích jednotek může být samozřejmě v domě rozmístěno vícero, a to jak v pevné, tak v mobilní podobě.
Do ovládání Inteligentního domu je možné také zapojit mobilní telefon s internetovým prohlížečem, jehož výhodou je to, že jej má uživatel neustále při sobě i v době kdy je mimo dům. Stejně tak je možné dům ovládat přes internet z jakéhokoli počítače.


Kolik stojí centrální mozek domu?

I když je centrální řídící systém domu poměrně technologicky náročným systémem, cena za jeho pořízení nijak dramaticky rozpočet nenabourá. Cena za takovýto centrální řídící systém je samozřejmě různá a ovlivňuje ji mnoho faktorů – od počtu a typu ovládacích modulů, které si majitel zvolí, přes složitost celého systému, délku kabeláže až po počet senzorů a ovladačů. Pro představu je možné uvést, že například základní provedení zahrnující páteřní síťový rozvod, modul pro domácí zábavu a bezpečnostní modul lze  pořídit řádově za 100 000,- Kč. Určitě je vhodné s inteligentním řešením počítat už při projektování domu. Není však žádný problém instalovat inteligentní systém také do starších domů. V takovém případě se ovšem nevyhneme nezbytnému a nepříjemnému stavebnímu zásahu do už zažízených a užívaných místností a prostor.


Více informací na Ekonomické stavby.cz

Simbelmine
ChytráŽena.cz


 

 



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Inteligentní dům – dům, který se postará o vás i sám o sebe:

Inteligentní dům – dům, který se postará o vás i sám o sebe
Inteligentní dům – dům, který se postará o vás i sám o sebe
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
JEN NE PATROVÝ
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný domeček, líbil by se mi.
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný domeček,což o to,ale moc velký.Takový,ale menší by se mi taky líbil.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Vůbec to nevypadá špatněSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Také bych chtěla takový domeček
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles