Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mýty a prohřešky českých interiérů

25. 02. 2014 | Moderní bydlení
Velký obývák, spousta skříní, malý kuchyňský kout často bez jídelního stolu a žalostné umakartové sociální zařízení jsou stále ještě častým odrazem bytového standardu českých domácností. Zvažujete-li přestěhování do takového interiéru, či v něm dokonce žijete, nechte se inspirovat radami Ing. arch Petra Reksoprodjo nebojte se změny.

Mýtus č.1: Nejdůležitější místností v bytě je obývák


Tato představa vznikla v éře bydlení v panelácích, kde byl obývák plošně největší místností bytu a lidé mají stále zafixováno, že by tomu tak mělo být. Naopak kuchyň byla často velmi poddimenzována, dokonce průchozí, což velmi komplikovalo její využití a často v sobě zahrnovala také jídelní stůl. Přitom historie i moderní trendy potvrzují, že tím nejdůležitějším prostorem v bytě, by měla být právě jídelna. Ta je společenským středobodem domu, ať už je přímo spojená s kuchyní, nebo je samostatným prostorem, protože právě u jídelního stolu se všichni setkávají nejčastěji.

Mýty a prohřešky českých interiérůMýtus č.2: Dřevo do koupelny nepatří


Obvyklá obava, že dřevo v jakýchkoliv povrchových úpravách vlivem vlhka trpí, dnes již nejsou na místě. Naopak je dřevo v koupelnách velmi vítaným materiálem a to z mnoha důvodů. Dřevěné prvky koupelnu opticky zateplí a vytváří příjemný kontrast s jinak chladnými a studenými materiály, které v koupelnách převládají.

Mýtus č.3: Skříně jsou základ


Na zázemí bytu se často šetří, důvodem je snaha o vytvoření co největších obytných místností. Paradoxem je, že laici se často domnívají, že například šatna je zbytečný luxus, který nevyužijí a radši si obytný prostor zastavějí skříněmi, než by vyčlenily na odkládání svršku jednu část bytu, ideálně samostatnou místnost.  

Mýtus č.4: Hezké věci jsou zárukou hezkého interiéru


Většina lidí se bohužel domnívá, že pořízením drahých designových prvků do interiéru nemohou udělat chybu a výsledkem bude stejně krásný a vkusný interiér. Atraktivita jednotlivých interiérových prvků nezaručuje, že celý interiér bude nakonec působit harmonicky. Nejdůležitější je, jak spolu jednotlivé části interiéru ladí barevně, materiálem a stylem jako celek, pokud jsou tyto v disharmonii, interiéru designové doplňky nepomohou, spíš ještě více uškodí.

Mýtus č.5: Malá koupelna stačí, velká je luxus


Častou opakující se chybou pocházející také z éry bydlení v panelových domech je poddimenzování hygienického zázemí. Přitom hygienické zázemí určuje standard bytu a to i s finančního hlediska, vyplatí se tedy i jako investice. Na druhou stranu neznamená čím větší, tím lepší. Předimenzované místnosti, často působí neútulně, neosobně a chladně. Velikost místnosti by měla odpovídat jejímu využití a aktivitám s tím spojenými, tak aby pohyb a provoz v těchto místnostech byl příjemný, zejména jedná-li se o hygienu.

Zdroj, foto: Kamarumah.com

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Mýty a prohřešky českých interiérů:

Mýty a prohřešky českých interiérů
Mýty a prohřešky českých interiérů
Mýty a prohřešky českých interiérů
Mýty a prohřešky českých interiérů
Mýty a prohřešky českých interiérů
Mýty a prohřešky českých interiérů
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Bětuš87: Tak já zas nemůžu říct, že by se mi různě barevné pokoje nelíbily, naopak mi přijde, že dům nebo byt, ve kterém jsou všechny místnosti vymalované bílou barvou, působí hrozně sterilně. Já mám naopak ráda třeba jednu dvě stěny střídmé a na těch zbylých nějaká pěkná barvička nebo tapeta. A nebo když už jednobarevný, světlý pokoj, tak ho oživit doplňky. My třeba máme ložnici světlou, pouze na jedné stěně takovou krásnou hodně barevnou a vzorovanou tapetu, ale zbytek působil hrozně chladně, takže jsme oživovali jak se dalo – rámečky, poličky a tak a k tomu jsme pořídili komodu podobnou této http://www.jasairnabytek.cz/www-jasairnabytek-cz/eshop/28-1-Komody-skrinky/0/5/1278-KOMODA-BAREVNA-CIK-CAKNEDOKONALY-POVRCH-VE-STYLU-PROVENCE , která to krásně oživila.
Obrázek uživatelky
profil
Nejhorší co pro mě je jsou pokoje vymalované různou barvou. jeden pokoj žlutý, druhý oranžový, další růžový - to je děs. Pak taky umakartové jádro, umělé květiny a přeplácané pokoje. Naštěstí už je doba někde jindy a bydlení vypadá mnohem lépe. Skříně už jsem zavhla dávno, při rekonstrukci bytu se udělala velká vestavěná skříň v chodbě a zbylo i místečko na menší šatnu, takže tím pádem nepotřebuju tolik úložných míst.Byt mám zařízený zatím trošku stroze, spoustu věcí ještě dokupuju, hlavně doplňky a drobnosti. Teď naposledy jsem objednávala tenhle stoleček http://www.jasairnabytek.cz/www-jasairnabytek-cz/eshop/0/0/5/1233-Odkladaci-stolek-sedy-napodobenina-betonu-Used-look do čtecího koutku. Miluju knížky, takže jedna z prvních věcí co jsem zařizovala, byla knihovna přes jednu stěnu obývacího pokoje. Anechybí u toho samozřejmě ani pohodlné křeslo a lampa
Obrázek uživatelky
profil
lek kde na to viať evráčeSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
něco by se mi i líbilo..jen kasičku máme prázdnějšíSmajlík

A chybička se někdy vloudíSmajlíkto se nedá nic dělat...taky mi občas něco ulítneSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
a v redakci asi taky vzali korekturu letem světem Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles