Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak si vybrat rekvalifikační kurz?

30. 06. 2016 | Finance
-Komerční sdělení-

Nebývá výjimkou, že v životě člověka přijde chvíle, kdy zjistí, že by vlastně chtěl dělat něco úplně jiného, než vystudoval. Anebo že mu absolvovaná škola nedala zdaleka vše, co vyžaduje také praxe. Ať tak či onak, právě proto jsou tu rekvalifikační kurzy Brno, které házejí všem zbloudilým záchranný kruh.


Pro začátečníky i pokročilé


Rekvalifikační kurty v Brně, někdy ve zkratce označované jako rekvalifikace, mají zájemcům poskytovat především možnost rozšíření, obnovení či prohloubení jejich dosavadních znalostí a dovedností.

Odbornou kvalifikaci však mohou nabídnout dokonce i úplným začátečníkům v daném oboru. Jejich absolvováním účastník obdrží tzv. osvědčení o rekvalifikaci s celostátní platností, případně osvědčení o účasti v akreditovaném vzdělávacím programu.

rekvalifikační kurzNabídka kurzů


Paleta kurzů v Brně je dnes opravdu velmi pestrá. Nejčastěji se zaměřují na vzdělávání v oblasti managementu (management firem, komunikační dovednosti apod.), obchodu a ekonomiky (např. kurzy obchodu a prodejních dovedností, logistiky, účetnictví apod.), HR a personalistiky, práva či třeba IT a počítačů (programování, správa sítí, grafika aj.).

Nechybí samozřejmě ani ty, které se zaměřují na sektor služeb a řemesel či na oblast vzdělávání (například pedagogické minimum, andragogika, lektor cizích jazyků aj.) a sportu (trenérství, masáže, kurzy plavčíka, lektorství outdoorových aktivit ad.).

Délka rekvalifikačních kurzů se pohybuje od jednodenních kurzů po ty, které obsáhnou až 300 hodin výuky. Lze je navštěvovat buď o víkendech, nebo i několikrát během týdne (druhý případ je zpravidla určen nezaměstnaným lidem).

Kdo se může přihlásit


Rekvalifikační kurzy v Brně může navštěvovat prakticky každý, kdo je schopen zaplatit kurzovné (o jeho výši viz dále) a kdo před zápisem splní základní podmínky uvedené u každého kurzu. Vedle předpokládaného zájmu o obor to nejčastěji bývá jistá úroveň dosaženého vzdělání (zpravidla středoškolského) a zdravotní způsobilost.

Jinak ale u většiny kurzů nezáleží na tom, jaký obor zájemce o rekvalifikaci předtím vystudoval, nebo jakou má praxi. Na kurzu nehtové modeláže a manikúry se tak klidně mohou vedle sebe vzdělávat vyučená kuchařka a prodejce automobilů.

Organizátoři kurzů


Provozovatelem rekvalifikačních kurzů se mohou dle zákona o zaměstnanosti stát pouze zařízení s akreditovaným vzdělávacím programem podle zákona o zaměstnanosti, dále škola v rámci oboru vzdělání, který má zapsaný v rejstříku škol a školských zařízení, vysoká škola s akreditovaným studijním programem anebo zařízení se vzdělávacím programem podle zvláštního předpisu.
Pouze první uvedené zařízení může vydávat osvědčení o rekvalifikaci s celostátní platností.

Na rekvalifikaci přes Úřad práce


Dle aktuálně platných pravidel o profesní rekvalifikaci má Úřad práce na každého zájemce nebo uchazeče o zaměstnání vyčleněnou finanční částku 50 000 Kč na úhradu nákladů spojených s profesní rekvalifikací.

Úřad práce vám může poradit, jaká rekvalifikace je pro vás vhodná vzhledem k vašemu vzdělání, zdravotnímu stavu, věku, znalostem, dovednostem a osobnostním předpokladům. Váš referent vám poradí, jaký obor pro vás skrývá možnosti pro vyšší uplatnění na trhu práce.
rekvalifikační kurzy


Rekvalifikační kurz v Brně či jinde si však můžete vybrat i vy sami a Úřad práce následně požádat o jeho schválení a o úhradu nákladů s rekvalifikací spojených.

Jak kurz vybírat


o Při volbě kurzu je třeba si především rozmyslet, proč chcete kurz navštěvovat a zda vám úsilí, čas i finance vynaložené na jeho absolvování opravdu zajistí to, co od něj vyžadujete. Kurz samozřejmě můžete pojmout jako hobby, ale uvažovat byste o něm měli spíše z hlediska vašeho budoucího nebo aktuálního zaměstnání.

Měli byste si tedy přesně definovat, o jakou pozici byste se chtěli v budoucnu ucházet nebo jakou oblast vaší současné činnosti byste potřebovali prohloubit či vylepšit.

Konkrétní kurz volte především tak, aby co nejvíce odpovídal vaší znalostní a dovednostní úrovni a také vašim ambicím - neměli byste se přitom ani podhodnotit, ani nadhodnotit.


o Všímejte si počtu studentů ve skupině, přičemž výhodou jsou samozřejmě menší studijní skupiny do 15 osob, které zvyšují šanci, že lektoři se zvládají v případě potřeby každému posluchači individuálně věnovat.

o Prověřte si odbornou kvalifikaci lektorů daných kurzů. Lektoři by měli být zkušení odborníci s praxí nejen profesní, ale i lektorskou. Ne každý zkušený profesionál je schopen své vědomosti a zkušenosti předat studentům.

o Zeptejte se na počet vyučujících lektorů. Každý kurz obsahuje několik odborných témat, proto v kvalitních kurzech vyučuje několik odborných lektorů a každý z nich se věnuje oblasti své specializace.

o Výhodou a signálem opravdu kvalitní výuky jsou rovněž studijní materiály pro posluchače, které jsou připravené na míru konkrétnímu kurzu. Tyto materiály jsou nepostradatelnou pomůckou při přípravě na závěrečnou zkoušku, ale také při uplatňování nové profese v praxi.

o Všímejte si rovněž umístění vzdělávacího centra (dostupnost MHD, vzdálenost z centra apod.), technické vybavenosti poslucháren (počítače, softwarové aplikace a další pomůcky pro výuku) a obecně atmosféra panující v dané instituci.

o Příjemné prostředí, vlídný a nápomocný personál, ochota poradit a pomoci při komunikaci s Úřadem práce, to vše může být signálem kvalitních a profesionálních služeb daného vzdělávacího střediska.


Podívejte se na nabídku rekvalifikačních kurzů PELICAN a vyberte si kurz, který splňuje Vaše očekávání. Držíme vám palce při výběru a přejeme vám hodně štěstí ve Vašem dalším profesním rozvoji!



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Sama jsem si rekvalifikačním kurzem prošla a byla jsem nadmíru spokojená. Naučila jsem se tam spoustu užitečných věcí, které se mi hodí v zaměstnání i životě. Pokud bych přišla o práci znovu si ráda udělám nějaký další kurz. Jen s tím schválením zvolené reklavalifikace je problém,snažili se mi vnutit rekvalifikaci podle jejich mínění vhodnější, ale naštěstí jsem tam nemusela jelikož jsem získala místo.
Pokud chcete vědět víc ozvěte se nebo se podívejte na moji diskuzi Bez práce, kde se rozepisuji poměrně podrobně.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles