8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak doma využít solární energii?

27. 04. 2023 | Technika
-Komerční sdělení-

Současná situace na trhu s elektřinou není nijak růžová a většina domácností šetří, kde se dá. Pomoci s úsporou energií může také fotovoltaika, která využívá sluneční energii.

Solární energie jako zdroj elektřiny pro domácnosti se stává stále populárnější volbou, zejména proto, že umožňuje majitelům rodinných a bytových domů ušetřit na nákladech za elektřinu. Solární panely využívají fotoelektrický jev, který vzniká, když sluneční paprsky dopadají na polovodičový materiál, jako je křemík. Tento jev uvolňuje elektrony, což vytváří elektrický proud, který se dá využít pro napájení elektrických spotřebičů v domě, ohřev vody i svícení. Pro zajištění správného fungování celého systému je nezbytná instalace měniče napětí, který přeměňuje stejnosměrný proud z panelů na proud střídavý, který je vhodný pro běžné spotřebiče. Měnič také reguluje napětí sítě a funguje jako řídící centrum celého systému. Fotovoltaika se nám tak postará o fungování domácnosti bez závislosti na externím distributorovi elektrické energie.

fotovoltaikaJo, abychom přes den zachytili co nejvíce slunečního svitu a získali tak maximální účinnost solárních panelů, je nutné je instalovat s orientací na jih, případně jihovýchod nebo jihozápad. Právě tam svítí slunce nejvíce v našich podmínkách ho totiž ovlivňuje střídání ročních období a musíme mu proto přizpůsobit umístění fotovoltaiky. Pokud vyrobíme více elektřiny, než aktuálně dokážeme spotřebovat, můžeme si ji uložit v akumulátorech pro pozdější použití například ve dnech, kdy sluníčko nesvítí, nebo v noci.

V posledních letech zažívá využití solární energie v naší republice velký rozvoj, který ovlivňuje nejen současná energetická krize a možnost ušetřit, ale také touha po jisté nezávislosti a zajištění chodu domácnosti i při výpadku energie ve veřejné síti.





Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Jak doma využít solární energii?:

Jak doma využít solární energii?
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !