Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak šel čas s nitroděložními tělísky

5. 02. 2020 | Péče o tělo
Nitroděložní tělíska za dobu své existence ušla dlouhou cestu. Z lehce obávané metody se během sta let na trhu stala jedna z nejoblíbenějších možností, jak se před nechtěným otěhotněním chránit. Podívejte se, jaké stopy za sebou v historii zanechala.

Myšlenka na možnost zamezit těhotenství vložením cizího předmětu do dělohy přišla již koncem 19. století. V té době vkládali do děložního čípku pacientky nejrůznější živočišné předměty od kostí po vstřebatelné materiály z ovčích a kozích střev. Postupem času se přesunuli ke kovovým předmětům, ale skutečný základ tělískům dal až Grafenbergův kroužek.

Co mají společná nitroděložní tělíska a bod G?

Ernst Gräfenberg byl německý lékař, který se potají věnoval tehdy nelegální interrupci. Protože si byl díky své práci vědom toho, jaké důsledky může interrupce mít, vytvořil nástroj, který nechtěnému těhotenství předcházel. Světlo světa tak spatřilo první opravdové nitroděložní tělísko Gräfenbergův kroužek. Tento pán ale také trochu překvapivě stojí za prvním popisem velmi citlivé nervové pleteně ve vaginální sliznici, bodu G, neboli Gräfenbergova bodu.

ženaAmerický skandál
Nitroděložní tělíska si také prožila své temné období, a to při aféře s Dalkon Shield. Toto tělísko se od ostatních odlišovalo svým tvarem, který byl zároveň důvodem, proč docházelo k závažným infekcím vedoucích u tisíců žen k neplodnosti a v několika případech i k úmrtí. Po jeho okraji se totiž nacházelo množství výčnělků, které se staly úkrytem pro bakterie. Firma navíc k tělísku neprovedla dostatek bezpečnostních testů prokazujících jeho nezávadnost, nemělo se tedy vůbec dostat na pulty.

Vývoj tělísek a hlavně jejich testování od 70. let pokročilo, dnes už se u gynekologů setkáváme pouze s certifikovanými tělísky, která jsou pro ženy naopak jednou z nejkomfortnějších forem ochrany.

Česká DANA za hranice
Za masivní rozšíření nitroděložních tělísek stojí mimo jiné i českoslovenští odborníci. Když v 60. letech vynalezl český gynekolog Jiří Šráček plastové tělísko, které pojmenoval po své ženě DANA, stalo se hitem nejen u nás, ale i za hranicemi, např. v Bulharsku, Polsku, ve Švédsku či Vietnamu.

Měděná tečka
Poslední velká změna, kterou tělíska prodělala, bylo přidání měděného drátku, který zesiluje antikoncepční vlastnosti uvolňováním kationtů. V místě tělíska je zároveň vyvolán jemný zánět, se kterým se tělo vypořádá zvýšenou koncentrací obranných buněk. Zároveň s tím jsou ale zničeny i všechny spermie. A pokud chce mít uživatelka větší jistotu, má na výběr také nehormonální nitroděložní tělíska s obsahem stříbra nebo zlata navíc, které mají antimikrobiální účinek. Největší výhodou tělísek ovšem stále zůstává jejich neovlivnitelnost aktuálním zdravotním stavem či zapomnětlivostí.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil

Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles