Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Jak si vybrat správnou robotickou sekačku?

22. 04. 2015 | Zahrádka
Patříte mezi milovníky dokonalého trávníku, ale každoročně vás s prvními rašícími stébly začíná ničit představa každodenního běhání po zahradě se sekačkou? Možná je ten správný čas na koupi robotické sekačky, která všechnu práci udělá sama, a na vás následně čeká už jen zábava. Protože není jednoduché se v široké nabídce zorientovat, přinášíme vám několik cenných rad, které vám výběr správné robotické sekačky usnadní.

Při výběru robotické sekačky na míru vašim potřebám hrají roli zejména velikost pozemku, tvar travnatých ploch, případná kopcovitost terénu a možné překážky jako například plot. Pokud je terén svažitý, některé robotické sekačky s ním mohou mít problém, vyplatí se proto investovat do takového stroje, který má dostatečně silný výkon, aby si s takovým terénem poradil.
   
Hlavním měřítkem při výběru robotické sekačky by tedy měla být velikost sečené plochy. Technické nároky na sekačku se logicky liší, když bude muset sekat malou zahrádku před domem, nebo rozsáhlé pozemky o několika hektarech půdy. Nejjednodušší způsob, jak vypočítat velikost sekané plochy, je spočítat celkovou plochu vašeho pozemku a od ní odečíst jednotlivé nesekatelné plochy, jako jsou půdorys domu, příjezdová cesta, květinové Jak si vybrat správnou robotickou sekačku?záhony, bazén a podobně. Chybu však neuděláte ani tehdy, když si zakoupíte robotickou sekačku určenou na mírně větší plochu, dosáhnete tak opravdu perfektních výsledků. Nezapomeňte vzít v úvahu vytíženost zahrady, pokud u vás panuje přes den čirý ruch, nechte bez obav sekačku pracovat přes noc.   

Neobvyklý tvar pozemku by kvalitní robotické sekačce neměl činit žádný problém, výjimkou je však extrémně členitý terén. Nevhodným terénem pro robotickou sekačku je trávník dělený mnoha malými cestičkami, stejně jako plocha plná stromů. Pozor byste měli dát i na to, pokud na zahradě máte příliš mnoho vystouplých kořenů. Pokud však na vaší zahradě takovou plochou máte, můžete sekačce vytyčit pouze určitou část zahrady, o kterou má pečovat. Záhonky či jiné květinové ostrůvky snadno ohraničíte vodící smyčkou, díky které sekačka bezpečně ví, kde sekat má a kde naopak nesmí.

Přestože si robotická sekačka s většinou zahrad umí poradit naprosto bez problémů, neváhejte se při složitějším členění vašeho pozemku obrátit na odborníky.

V dnešní době si můžete na trhu vybírat i ze sekaček, které mají integrovaný GPS systém. Díky němu si sekačka vytváří mapu zahrady, včetně umístění ohraničujících a naváděcích vodičů. Sekačka následně umí rozpoznat, které části zahrady již sekala, a podle toho upravuje svůj pohyb při sečení. Tím zajistí optimální pokrytí celé travnaté plochy a excelentní výsledek sečení.

Důležitým parametrem je také výdrž baterie

Při porovnávání jednotlivých modelů si vždy odpovězte na tři základní otázky: jakým typem baterie je sekačka vybavena, za jak dlouho se plně dobije a jak dlouho nabitá baterie vydrží? Další věcí, na kterou se musíte při výběru zaměřit, je systém sekacího zařízení a bezpečnost při jeho provozu. Nejvhodnější jsou volně otočné břity podobné žiletkám, které jsou nejen zcela bezpečné, ale zaručí i dokonalý střih trávníku. Zároveň si vždy zjistěte, jakou životnost mají ostří a po jak dlouhé době tedy bude nutné je vyměnit za nová.

Pokud jste si ideální model pro svou zahradu vybrali, uvedení robotické sekačky do provozu je velmi jednoduché. Na začátku musíte pomocí speciálních ohraničujících vodičů vymezit prostor, ve kterém se bude sekačka pohybovat a sekat. Vodiče sekačku navigují, kdy a kde se má otočit. Není je přitom třeba ukládat pod povrch, stačí je položit na zem a zajistit skobami. Po několika týdnech zarostou a zcela zmizí z trávníku.

Vždy byste také měli mít na paměti, že robotická sekačka je určena pro úpravu trávy, která není příliš vysoká. Obecně platí, že před prvním umístěním sekačky do akce je dobré trávník upravit na maximální výšku přibližně 20 cm, poté se o pravidelnou péči již bude starat robotická sekačka zcela sama.    

Zdroj, foto: Husqvarna


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Jak si vybrat správnou robotickou sekačku?:

Jak si vybrat správnou robotickou sekačku?
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !