Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak správně čistit dřevoplasty

30. 06. 2016 | Rekonstrukce
I když se o dřevoplastech říká, že jsou téměř bezúdržbové, i tyto moderní materiály potřebují občas péči. Naštěstí takovou, kterou lehce zvládnete a nijak vás časově ani finančně nezatíží, jako je tomu například u dřeva.

Vysokotlaký čistič je základ


Na terasy z dřevoplastu je ideální vysokotlaký čistič neboli wapka. Obecně platí, že by se terasová prkna měla omýt hned po montáži terasy, nejlépe pod tlakem max. 80 bar z konstantní vzdálenosti cca 40 cm. Dojde tak k vypláchnutí prachu, který vznikl během výroby a montáže. Samotné kompletní čištění terasy stačí jednou, dvakrát ročně. Ideálně na jaře a na podzim. Terasu je očistíme od základních nečistot (listí, organická špína). Poté je nejlepší omýt terasu čistou nebo mýdlovou vodou. Využít lze i vysokotlaký čistič pod tlakem opět max. 80 bar. V případě většího znečištění a odolných skvrn můžeme terasu i lehce okartáčovat v podélném směru.

jak správně čistit dřevoplastyOpatrnost při grilování


Během roku ale může na terase dojít k menším nehodám. Mastné fleky se na terase mohou objevit často hlavně v době, kdy se na terase griluje nebo během teplých letních dnů, kdy používáte opalovací přípravky. Mastné fleky jako je olej nebo opalovací krém stačí nejprve umýt čistou vodou, poté dočistit jarovou vodou a houbičkou. Pokud je flek stále trochu vidět, díky působení slunce a deště se časem zcela ztratí. Materiál totiž není nasákavý a fleky nejdou do hloubky materiálu prkna. Vždy platí, že čím dříve mastné fleky odstraníme, tím lépe. Určitě nepoužívejte agresivní rozpouštědla a ředidla

Během party mohou na terasu odlétnout žhavé uhlíky z grilu, některým hostům upadne nedopalek od cigarety. Pod gril se doporučujeme instalovat nehořlavou podložku. Když už k nehodě dojde a žhavý uhlík se dostane na prkna, není třeba panikařit. Místo, kam uhlík dopadl, opláchneme čistou vodou. Jakmile je prkno suché, středně zrnným papírem nebo brusnou houbičkou místo po směru prkna zbrousíme. Flek se poté sám ztratí jen působením slunce a deště.

Strašákem pro většinu lidí bývá červené víno, které dokáže například na textilu udělat pořádnou neplechu. V případě rozbité sklenice a vylitého vína na dřevoplastech platí stejný postup jako u mastnot. Postižené místo opláchnete proudem vody a opět použijete vodu se zředěným saponátem.

Z doporučení a zkušeností vyplývá, že dřevoplasty patří mezi nejméně náročné materiály na údržbu. Nejdůležitějším krokem je místo pořádně opláchnout a druhou pomůckou je voda s menším množstvím mycího prostředku na nádobí. Pokud se chystáte terasu pořádně očistit, požijte ideálně vysokotlaký čistič. Majitelé terasy z dřevoplastu někdy dělají chybu, že používají při čištění málo vody a špína se tak nedokáže z povrchu pořádně spláchnout. Další možností je chybné používání vysokotlakého čističe nebo s ním špatně zachází.


Zdroj, foto: WPC – Woodplastic


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !