Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak zjistím, jestli se mi narodí zdravé dítě?

1. 03. 2019 | Těhotenství
-Komerční sdělení-

Většina žen toužících po dítěti si přeje jediné, a to aby se miminko narodilo zdravé. Moderní medicína jde neustále kupředu, a i díky tomu je dnes k dispozici řada testů. Ty mohou zjistit, zda existuje riziko narození postiženého dítěte nebo zda vaše těhotenství probíhá v pořádku. Věk prvorodiček se navíc neustále zvyšuje a s tím i možné komplikace s otěhotněním, pravděpodobnost genetických vad embrya nebo potratu. Stav ženy je však možné díky dostupným testům předem vyhodnotit a učinit určitá opatření a minimalizovat rizika.

V současnosti je již možné si dle fáze těhotenství či doby jeho plánování vybrat konkrétní genetický test, který dokáže vyhodnotit jak „kondici“ rodičů, tak samotného embrya nebo již počatého miminka. Jaký test si vybrat, co který z nich nabízí? „Záleží, v jaké fázi plánování miminka či přímo početí partneři jsou. Dnešní postupy moderní asistované reprodukce umožňují vybrat si tu nejvhodnější variantu testu pro každý pár,“ objasnila nám ředitelka reprodukční kliniky a genetické diagnostiky Repromeda MUDr. Kateřina Veselá, PhD.

Jsme teprve ve fázi plánování miminka


ak zjistím, jestli se mi narodí zdravé dítě? Mohou pomoci genetické testy! Na trhu jsou dostupné testy pro zjištění reprodukčně genetické kompatibility partnerů ještě před samotným početím. Jsou cílené na páry, které plánují společného potomka, ale chtějí vědět, zda nemají nějaké genetické předpoklady k vážným nemocem či jiným komplikacím. „I přestože jsou dva lidé na první pohled zdraví, mohou mít predispozice k určitým komplikacím při početí či v průběhu těhotenství nebo mohou být přenašeči genetické nemoci, která se potom projeví u jejich dítěte,“  doplňuje MUDr. Kateřina Veselá, PhD. z Repromedy. Na základě výsledků testu se potom dá říct, zda a jaké konkrétní riziko může páru hrozit a dle toho doporučit vhodný postup.  

Nemůžu otěhotnět. Co teď?


Pokud jste zjistili, že jedinou cestou k naplnění vašeho přání založit rodinu je umělé oplodnění, je rozumné se informovat, co je vám klinika schopna nabídnout, abyste miminko počali pokud možno co nejdříve a hlavně zdravé. „Před zahájením léčby je vhodné podstoupit testy, které vám přinesou jedinečné informace o příčinách neplodnosti, o stupni odezvy na hormonální stimulaci, nebo o rizicích spojených s jejím podáváním. Testováním je také možné odhalit případné genetické vlohy k nejčastějším dědičným nemocem nebo vrozené sklony k potrácení.“ Díky tomu je možné přizpůsobit pacientům léčbu pacientům ještě více na míru.

RepromedaV rámci IVF léčby některé kliniky také nabízí preimplantační genetické testování (PGT), které dokáže předem odhalit genetickou vadu embrya ještě před zavedením do dělohy. „S preimplantačním genetickým testováním máme dlouholeté zkušenosti. Výsledkem metody je výběr embrya, u něhož jsme si jistí ještě před zavedením do dělohy ženy, že je geneticky v pořádku. Díky tomu se snižuje riziko možného samovolného potratu, nutnosti umělého přerušení těhotenství pro genetickou vadu nebo narození postiženého dítěte.“ objasňuje MUDr. Kateřina Veselá, PhD.

Už čekám miminko. Existuje i pro mě vhodný test?


I ženy, které otěhotněly a neabsolvovaly předtím žádné testy, se mohou v průběhu těhotenství ujistit, že je jejich dítě v pořádku. K tomu slouží neinvazivní prenatální testy, které analyzují nejčastější chromozomální odchylky. Mezi ně patří například Downův, Edwardsův či Patauův syndrom. „Pokud je žena již těhotná, ať už přirozeně nebo po IVF, může si nechat udělat genetický test svého plodu na chromozomální odchylky. My doporučujeme test PrenatalSafe, který na rozdíl od jiných dostupných testů analyzuje všechny chromozomy a ne jenom tři nejčastější syndromy.“ Tento test je také možné podstoupit již od desátého týdne těhotenství a výsledky jsou známé již do tří pracovních dnů. Příjemným bonusem navíc může být i to, že již v tomto stadiu těhotenství se dá zjistit pohlaví miminka.

MUDr. Kateřina Veselá, PhD. však závěrem dodává „I přestože se oblast genetického testování stále posouvá kupředu, ani tak není medicína všemocná. Je třeba tedy vždy počítat s tím, že žádný dnes dostupný test nezajistí plně na 100 % narození zdravého dítěte.“

Repromeda



























Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavý clanek
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles