8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jaké existují typy displejů a podle čeho vybírat

18. 01. 2023 | Technika
-Komerční sdělení-

Zvládnete bez rozmýšlení vyjmenovat typy displejů a říct, jaký je v nich rozdíl? Víme, že pro mnoho lidí je nejdůležitějším parametrem úhlopříčka obrazovky, a jestli je to LED nebo AMOLED už ho zas tolik nezajímá. Není ale od věci být v obraze a faktem je, že některé rozdíly mezi jednotlivými displeji jsou opravdu velké.

Pro tento článek jsme vybrali tři základní typy displejů, které se v obchodech objevují nejčastěji a popíšeme si, jak jejich technologie zobrazování funguje.
Po přečtení tohoto článku už byste neměli mít v obchodě s elektronikou problém porozumět prodavači, který vám televize nabízí.
LED displeje
Zdroj foto: www.freepik.cz

LED displeje


LED obrazovka zobrazuje displej na základě světelných diod (Light Emitting Diode). Diody jsou umístěny po celé ploše obrazovky a fungují na principu aditivního sčítání barev, což znamená, že každý světelný bod obrazovky tvoří tři základní zobrazovací barvy - červená, modrá a zelená. Při pozorování displeje z určité vzdálenosti se pak tyto barvy spojí a vytvoří obrazový bod. Velkoplošné LED displeje se nejčastěji používají k zobrazování reklam, on-line přenosů, videí, televizního vysílání a dále.
Jaké existují typy displejů a podle čeho vybírat

Zdroj foto: www.freepik.cz

LCD displeje


Stále nejvyužívanějším typem displejů u většiny výrobců je LCD (Liquid Crystal Display). Tento typ displeje rovněž funguje na principu tzv. RGB matice - červené, zelené a modré barvě. Dohromady tvoří výslednou barvu. Pokud všemi subpixely prochází světlo, vzniká bílá barva. Pokud světlo naopak neprochází ani jedním subpixelem, vzniká barva černá. A kde se to světlo bere? Světlo proudící skrz subpixely pochází z podsvícení.

Vzhledem k tomu, že při zobrazování jednotlivé pixely nezáří samy, ale pomocí podsvícení, u LCD displeje nikdy nezažijete opravdovou černou, což je určitě nevýhodou. Pokud se díváte na televizi, především v šeru uvidíte, že černá je díky podsvícení vlastně tmavě šedá.

OLED displeje


OLED je zkratkou pro (Organic Light Emitting Diod). Organický je materiál, který je v OLED displeji a pixelech obsažený. Tato látka pak pod napětím svítí bez toho, aniž by potřebovala podsvícení. Světlo totiž vzniká přímo v pixelech, a díky tomu tyto panely nepotřebují žádné vlastní podsvícení. Proto u těchto displejů mluvíme o “dokonalé černé” a obecně nižší energetické náročnosti při zobrazení tmavých barev.
Jaké existují typy displejů a podle čeho vybírat

Zdroj foto: www.unsplash.com

Naproti tomu při zobrazení světlých či bílých ploch je na tom OLED technologie s ohledem na spotřebu o poznání hůř. OLED panely mohou být položeny na jakýkoliv podklad, jelikož tam chybí vrstva podsvícení. Na tomto principu fungují ohebné displeje, přičemž je OLED zobrazovací technologie položena na plastový podklad a může se tak do určité míry prohnout.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !