8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ján Koleník v rozhovoru k seriálu První republika

20. 11. 2013 | Televizní tipy

Vladimír Valenta (Ján Koleník) v seriálu První republika České televize

Majitel módního salonu, legionář a detektiv amatér, který touží po nezávislosti a seberealizaci. Romantický hrdina, který umí být tvrdý i něžný, je prototypem čestného, odvážného a nekompromisního člověka řídícího se vždy svým citem.

Slovenská seriálová megastar Ján Koleník říká k seriálu První republika České televize: „Trpím jazykovou schizofrenií.“

Co se vám vybaví jako první, když se řekne první republika?
Především tolik diskutovaná společná československá historie.

Ján Koleník v rozhovoru k seriálu První republikaObdobí první republiky je mnohdy idealizovanou dobou. Myslíte si, že seriál První republika České televize, který právě natáčíte, může toto vnímání změnit a tuto dobu ukázat více realisticky?
Nevím, jestli je tohle právě jeho úkol. A kdyby byl, byl by o to těžší, že seriál popisuje dobu, která je současné generaci velmi vzdálená. My ale hrajeme především silný melodramatický příběh. Na druhé straně si myslím, že jak obsazení, tak způsob, jakým se to snažíme zahrát, je asi způsob, který je realistický, srozumitelný a není to jen nějaký výjev z dávné doby. Myslím, že seriál dobu nehodnotí. On ji využívá jako bohatou atraktivní kulisu.

Mohl byste v několika větách popsat svoji postavu a její charakter v seriálu První republika České televize?
Myslím, že základní racionální rovina mé postavy a jejího vztahu k ostatním určuje, že se jedná o kladnou postavu. A to je pro mě trochu protiúkol, protože na Slovensku jsem doposud hrál pouze ne celkem charakterově čisté postavy, hlavně tedy v seriálech. Neříkám, že by se mi postava Vladimíra Valenty hrála těžko, protože teď můžu čerpat v mnohém ze sebe. Vladimír má v příběhu velký úkol očistit své jméno a taky velký citový problém. Někdy se vrhá do věcí příliš zhurta, ale alespoň není neakční.

Jaká je vaše oblíbená historická osobnost z období první republiky?
Milan Rastislav Štefánik a Tomáš Garrigue Masaryk.

Jakým způsobem jste přistoupil ke ztvárnění svého charakteru? Hledal jste například inspiraci u prvorepublikových filmů nebo divadla?
Viděl jsem spoustu filmů z tohoto období, a co mne nejvíce zajímá je, jak se lidi k sobě chovali, jak vystupovali. Dámy byly dámy, muži gentlemani. Mělo to svou úroveň a eleganci. To jsou věci, na které dbáme. Myslím si, že je to v dnešní době zapotřebí.

Jaké jsou zatím vaše pocity z toho, že se podílíte na natáčení velkého dobového historického seriálu První republika České televize? Liší se nějak způsob natáčení První republiky od toho, co jste doposud točil?
Určitě, na Slovensku jsem angažován v jednom denním seriálu, který točíme už 4 roky, ale
hrál jsem i v seriálu, který měl „jen“ 12 dílů, takže podobný systém skoro filmového typu natáčení, jako u První republiky, jsem zažil. Tady jsou ale podmínky mnohem složitější kvůli dobovým reáliím, davovým scénám. Jsem nadšený z českých měst, které jsou krásné a zachovalé, jako taky budovy a všechno to kulturní bohatství, které tady máte, a ve kterém můžeme natáčet. Strašně mě to baví a je pro mě obrovská zkušenost, že jde o dobový seriál, že si můžu vyzkoušet jízdu na koni, v historických automobilech, to je pro herce vždycky přidaná hodnota.

Co pro vás zatím bylo během natáčení První republiky nejtěžší?
Největším oříškem je pro mě asi čeština. Jak se jen dá, snažím se mluvit česky. Na Slovensku v divadle se musím zase přeprogramovat do mateřštiny, takže teď trpím tak trochu jazykovou schizofrenií.

Zdroj: Česká televize
Foto: Kučera Miroslav


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Ján Koleník v rozhovoru k seriálu První republika:

Ján Koleník v rozhovoru k seriálu První republika
Ján Koleník v rozhovoru k seriálu První republika
Ján Koleník v rozhovoru k seriálu První republika
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !