Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 22.05. 2024
Dnes má svátek Emil
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jaroslav Vašák - Krajové speciality: Slovácká kuchyně

10. 06. 2012 | Knižní tipy
Název knihy: Krajové speciality: Slovácká kuchyně
Autor: Jaroslav Vašák
Nakladatelství: Ikar
Vázaná vazba
Počet stran: 208 str.
Datum vydání: květen 2012
Cena: 214 Kč

Nová kniha Krajové speciality: Slovácká kuchyně vám představí ty nejlepší recepty Slovácka. Slovácko patří k nejrozsáhlejším moravským národopisným regionům a je pro něj příznačný bohatý a dosud živý folklor s uplatněním krojů, lidových písní, tanců, slavností a tradičních řemesel.

Krajové speciality: Slovácká kuchyněKuchařka z edice Krajové speciality: Slovácká kuchyně obsahuje bohatý receptář tradičních, typických i oblíbených pokrmů od polévek po moučníky a místní speciality, přílohy, saláty, sušené, mražené a zavařené ovoce, šťávy a nápoje... Pokrmy obohatí slovácký gastronomický slovníček.

Ukázka z knihy Krajové speciality: Slovácká kuchyně:


MENU I.

Hřibovica (hřibová polévka s nudlemi)
200 g hřibů, 50 g vlasových nudlí, 30 g másla, podle chuti kmín, libeček a sůl

Hřiby očistíme, opereme a nakrájíme na plátky. Vaříme je v osolené vodě s kmínem a libečkem. Když jsou houby měkké, zavaříme vlasové nudle. Těsně před podáváním rozpustíme do polévky máslo a dochutíme.

Oharková máčka (okurková omáčka)
8 sterilovaných okurek, 1 lžíce oleje, 1 cibule, 2 šálky horké vody, 1 kostka drůbežího bujonu, l šálek smetany, 1 lžíce škrobové moučky, 1 žloutek, sůl, 2–3 lžíce jemně nakrájeného kopru

Okurky opláchneme, oloupeme, podélně rozkrojíme, jádřince vyjmeme a dužinu nakrájíme na kostičky. Na oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme okurky, vodu, v které jsme povařili bujon, a podusíme. Ve smetaně rozmícháme škrobovou moučku a žloutek, směs přilijeme je k podušeným okurkám a mícháme, až omáčka začne houstnout. Ihned ji stáhneme z ohně, dosolíme a doplníme koprem. Podáváme ji s vařenými brambory.

Bzenecké ragú
600 g vepřového plecka, 2 mrkve, půl květáku, půl menšího pórku, půl kedlubny, 200 g růžičkové kapusty, 2 stroužky česneku, půl lžíce vepřového sádla, 2 větší brambory, mletý pepř, vegeta, cibule

Maso nahrubo semeleme nebo nakrájíme na drobné kostičky. Na sádle zpěníme cibuli, do které vložíme mleté maso, osmahneme, podlijeme a krátce podusíme. Pak přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a kedlubnu. Asi po 15 minutách varu přidáme na růžičky rozebraný květák, na plátky nakrájený pórek, brambory a růžičkovou kapustu. Dusíme téměř doměkka. Ochutíme vegetou, třeným česnekem a pepřem. Podle potřeby můžeme ještě zahustit jemně nastrouhaným syrovým bramborem. Podáváme s chlebem.

Béleše
500 g hladké mouky, 30 g droždí, 300 ml mléka, 1 lžíce cukru krupice, 1 měkký tvaroh, 200 g malinové zavařeniny, 1 zakysaná smetana

Spojíme 2 lžíce mouky, lžíci cukru, 1 dl mléka s droždím a necháme vzejít kvásek. K němu přidáme zbylé mléko a mouku. Osolíme a vypracujeme hladké těsto, které se nesmí lepit na vařečku. Z těsta tvarujeme malé bochánky a opět je necháme 15 minut kynout na pomoučeném vále. Potom je vytahujeme tak, aby vznikly placky, které vkládáme do rozpáleného oleje a smažíme po obou stranách. Tvaroh a polovinu zavařeniny smícháme do směsi. Jí pak potřeme hotové beleše. Zdobíme lžičkou zavařeniny a kysané smetany, sypeme moučkovým cukrem.

Tuto knihu Jaroslav Vašák - Krajové speciality: Slovácká kuchyně koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách Bux.cz.

Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !