Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 19.03. 2024
Dnes má svátek Josef
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kdy končí zimní čas a začíná letní čas v roce 2017?

26. 03. 2017 | Novinky
Uteklo to jako každý rok a opět nás čeká změna času ze zimního (středoevropského) na letní. Kdy tedy začíná letní čas v roce 2017?

Proběhne jako vždy poslední březnovou neděli, takže letos si v kalendáři nebo diáři nezapomeňte zaškrtnout datum 26. března 2017. Hodiny budeme posunovat o jednu hodinu dopředu, tedy ze 2:00 na 3:00 h, pospíme si o hodinu méně.

V noci z 26. března na 27. března 2017 začíná platit letní čas. Ručičky hodin se ve dvě hodiny ráno posunuly o 60 minut dopředu na třetí hodinu letního času. Ten skončí 29. října 2007.

Změnu času upravuje nařízení vlády č. 420/2006 Sb., o zavedení letního času v letech 2007 až 2011, ze dne 16. srpna 2006. Letní čas podle něj začíná poslední neděli v březnu (+1 hodina) a zimní čas poslední neděli v říjnu (-1 hodina ).

změna letní čas 2017Takzvaný zimní čas je ale vlastně náš čas standardní. Naším základním časem je totiž středoevropský čas - SEČ (CET - GMT+1h) - také se nazývá obyčejný, standardní nebo klasický. V současnosti je naším „normálním“ občanským časem tehdy, když není zaveden letní čas – to znamená od konce října do konce března.
Ať už ale patříte mezi příznivce nebo odpůrce letního času, od dubna budete mít ráno déle tmu a večer zase déle světlo. Za pár dní nebo týdnů si zase zvykneme, ostatně nic jiného nám ani nezbývá. Maximálně tak čekat na poslední víkend v říjnu na konec letního času 2016 a návrat „do starých kolejí“.

Letní čas a jeho historie


Víte, že první návrh na zavedení letního času se datuje už k roku 1907? Tehdy se letní čas pokoušel neúspěšně prosadit londýnský stavitel William Willett. Teprve v roce 1916 byl letní čas zaveden v řadě evropských zemích - jako první letní čas zřejmě zavedlo Německo a platil i v tehdejším Rakousku-Uhersku, jehož součástí byly i české země. Letní čas tu platil do roku 1918 a pak byl znovu zaveden v dubnu 1940 v důsledku úsporných opatření (především úspor elektrické energie) za války. Letní čas fungoval s různými přestávkami v různých letech, až byl každoročně zaveden v roce 1979...

Změna zimního času na letní

26.března 2017


ZUZI
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Souhlasím s děvčaty, měl by se čas ustálit na zimní a nechat být, je s tím jen problém, srovnávám se 14 dnů, hrůza.
Obrázek uživatelky
profil
Nesnáším ho a navíc je nám platný jak mrtvému zimník, nic neřeší, akorát nám ničí nervy. Asi neměli co vymyslet, tak buzerují lidi. Zrušila bych ho okamžitě !
Obrázek uživatelky
profil
Nesnáším změnu času, dlouho si zvykám...
Obrázek uživatelky
profil
....zrušila bych ho taky
Obrázek uživatelky
profil
Nesnáším letní čas, kdyby byl aspoň jen v létě a ne 3/4 roku.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles