Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 02.06. 2024
Dnes má svátek Jarmil
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Klenoty naší krajiny: Český les

22. 06. 2017 | Televizní tipy
Český les je tajemnou krajinou se společnou historií Čechů a Němců, se vzácnými ostrůvky neporušené přírody. Miroslav Vladyka v nové sérii úspěšného dokumentárního cyklu postupně objevuje chráněné krajinné oblasti Česka. Režie P. Všelichová (Premiéra)

Chráněná krajinná oblast Český les vznikla v roce 2005 na území téměř pěti set kilometrů čtverečních. Podle členitosti reliéfu se pohoří rozpadá na Čerchovský, Přimdský a Dyleňský les. Na jihovýchodě odděluje Český les od Šumavy vrchovina zvaná Všerubská. Šumavě se tato krajina svým rázem velmi podobá, ovšem její vrcholy a hřebeny jsou o dvě až tři stovky metrů nižší.

Dvě třetiny území Českého lesa leží v Německu a to mělo vždy zásadní význam. Po odsunu sudetských Němců s koncem druhé světové války se pohoří stalo jedním z nejméně osídlených území České republiky. V době železné opony bylo navíc téměř nepřístupné a díky tomu se tu zachovaly vzácné ostrůvky neporušené přírody.

Klenoty naší krajiny: Český lesJedním z klenotů krajiny Českého lesa je přírodní rezervace Pleš na východním úbočí Velkého Zvonu.
V severní části Chráněné krajinné oblasti Český les, nedaleko Tachova, vytvořila příroda místa atmosférou a rázem zcela jiná. Připomínají krajinu nekonečných nocí i nehasnoucího dne kdesi daleko na severu. Připomínají tundru.

Během roku tady vydatně prší. Jenže houževnaté podloží tohoto území nepropouští vodu do podzemí, voda proto v krajině zůstává a vytváří rozsáhlé močály. Dvě národní přírodní rezervace, které tuto vzácnou krajinu chrání, leží jen nedaleko od sebe a jmenují se Podkovák a Farské močály.




Klenoty naší krajiny: Český les  můžete sledovat

22. 6. 2017 od 21,35 hodin na ČT2!




Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Klenoty naší krajiny: Český les:

Klenoty naší krajiny: Český les
Klenoty naší krajiny: Český les
Klenoty naší krajiny: Český les
Klenoty naší krajiny: Český les
Klenoty naší krajiny: Český les
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles