8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Koupě počítače: je lepší tablet, notebook nebo netbook?

17. 09. 2012 | Technika

Některá zařízení se hodí k psaní poznámek, jiná jsou lepší pro hraní her či stříhání videa.

Konec léta, to jsou nové pracovní a studijní povinnosti. Pro jejich snadnější plnění si mnoho lidí pořizuje nový počítač. Co ale pořídit? Notebook, netbook, ultrabook, tablet či desktop? Poradíme, co je nejvhodnější právě pro vás.

Nejdříve je třeba promyslet, k čemu se bude zařízení používat nejvíce. Pokud se má jednat o náročnější úkoly jako editace fotografií, video a audio souborů či práce s grafikou, nejlepší je klasický stolní počítač. Populárním řešením jsou také All in One PC. Dá se říct, že je to počítač v monitoru, Ušetří se tak místo a není potřeba množství kabelů. Počítač je elegantní a jeho obsluha je velmi snadná. Navíc ho můžete používat pro přehrávání filmů, sledování televize či pro prohlížení fotografií ve vysokém rozlišení, aniž byste potřebovali jakékoli další zařízení. Stačí zapojit do zásuvky a můžete pracovat.

Tablet nebo notebookTablety jsou hitem,

ale ne pro každého

Tablety, ty zase hodí jako lehký a skladný prohlížeč fotografií, elektronických dokumentů či internetu. Například pro každodenní zápis poznámek ve škole se však nehodí. Další výhodou tabletu je jeho pohotovost. Internetem můžete surfovat hned od chvíle, kdy ho zapnete. A hledání informací je na tabletu díky velikosti displeje mnohem pohodlněji než na smartphonu.

Nejčastějším školním i pracovním pomocníkem je však zatím stále notebook. Ten vede díky vysoké mobilitě a široké škále výběru. Klasické notebooky mají slušný výkon, kvalitní touchpad a optickou mechaniku. Ta se do menších netbooků nevejde. Na druhou stranu mají výdrž baterie i deset hodin a jsou lehčí. Netbooky se tak hodí například vysokoškolákům, kteří nosí počítač na každou přednášku, brouzdají po internetu a základní kancelářské funkce jim stačí.


6 rad pro výběr notebooku

1) Hmotnost

Po té, co si stanovíte přibližné rozměry požadovaného notebooku, zaměřte se také na hmotnost. Pokud budete počítač přenášet a převážet často, pocítíte každý gram navíc.

2) Baterie

Nezapomeňte, že zdaleka ne všude je dostatek elektrických zásuvek. Proto sledujte i výdrž baterie. Díky dlouhé výdrži můžete počítač používat i v autobuse, vlaku, restauracích… Zkrátka kdekoli se vám zamane.

3 )Procesor (CPU)

Procesor je základní součet počítače, protože provádí veškeré výpočty. Je mozkem počítače, od něj se odvíjí rychlost zařízení. Notebooky mají nejčastěji dvoujádrové procesory, to znamená, že se počítač nezpomalí, ani když provádí více operací najednou.

4) Pevný disk

Pevný disk (HDD) uchovává větší množství dat. Pro běžné používání stačí kapacita HDD do 500 GB, pokud ale chcete třeba herní počítač, pak už klasický HDD nestačí. Proto vznikly SSD disky, které jsou rychlejší a mají nižší spotřebu.

5) Operační paměť (RAM)

Tato paměť je rychlým úložištěm – je to místo pro dočasné ukládání dat. Je tam tedy vše, co právě na počítači děláme. Důležitá je i přístupová rychlost – rychlost, za jakou se k uloženým informacím dostaneme. Pro kancelářské použití notebooku stačí RAM do 4 GB.

6) Operační systém (OS)

Jedná se vlastně o základní programové vybavení počítače. Většinou se vyplatí koukat po počítačích s předinstalovaným OS. Nelegální verze totiž skrývají mnohá úskalí a dodatečné pořizování OS není otázka jen pár korun.

 
Zdroj, foto: CZC.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
fandím a mám notebookSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Doma máme klasický PC, ale než se pustí, chvilku to trvá. Letos mi přítel koupil noťas. Není drahý - žádný drahý, ale pro domácí pouřívání naprosto stačí. Takže mám vánoce skoro od léta Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
mám počítač,ale uvažuji o něčem přenosném
Obrázek uživatelky
profil
Jsem pro notebookSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles