8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Legenda jménem Jane Goodallová na Prima ZOOM

6. 04. 2024 | Televizní tipy
Ve dvou částech vám nabídneme speciální dvouhodinový dokumentární film, který sleduje nekonečné cesty Jane Goodallové a její neúnavné odhodlání šířit po celém světě zprávu o naději. Film přináší intimní pohled na zásadní proměnu Jane Goodallové z vědkyně na inspirativní aktivistku a vůdkyni. A odhaluje, jak tato výjimečná osobnost inspiruje budoucí generaci k tomu, aby se odhodlala k významné změně. Nechte se inspirovat díky Prima ZOOM.

Vzhůru do divočiny s Jane a Prima ZOOM:


6. 4. 20.00 Jane Goodallová: Naděje (1. část)
13. 4. 20.00 Jane Goodallová: Naděje (2. část)

Jane Goodallová: Naděje (dvě části sobota od 20.00, reprízy úterý 9. v 10.10 a 16. dubna v 9.10)

Legenda jménem Jane Goodallová na Prima ZOOMCelým jménem Valerie Jane Morris Goodallová se narodila 3. dubna 1934 v Londýně – letos tak oslaví 90. narozeniny. Biologii vystudovala na prestižní univerzitě v Cambridge. Proslavila se výzkumem primátů – zejména šimpanzů. Už od mládí se zajímala o zvířata. Po ukončení studií krátce pracovala na univerzitě v Oxfordu a ve svých 23 letech odcestovala na pozvání svého přítele do Keni. 

Začala zde pracovat spolu se slavným primatologem Louisem Leakeyem – ten rozvinul její zájem o šimpanze a podpořil ji při jejím rozhodnutí studovat tato zvířata ve volné přírodě v Národním parku Gombe v Tanzanii. Během dlouhé doby udělala mnoho objevů – zjistila například, že šimpanzi používají nástroje, že dokážou projevovat své emoce a že jsou masožravci, ale také např. to, že se mezi sebou vraždí. Šimpanze v Gombe studovala 45 let, a získala si tak světovou pověst jako odborník na chování primátů. 

Napsala několik knih a v roce 1977 založila The Jane Goodall Institute, jehož cílem je výzkum, vzdělávání a ochrana divoké přírody. Několikrát také navštívila Českou republiku. V roce 2021 obdržela Templetonovu cenu – jejím nositelem se může stát žijící osoba, která se zasloužila o přínos na poli pokroku ve výzkumu a objevech týkajících se duchovních skutečností. A byla vyznamenána čestnými řády mnoha zemí.

Dokument začíná tam, kde Jane (2017) skončila. Doktorka Goodallová přijela na konferenci v roce 1986 jako vědkyně a poté, co se dozvěděla o rozsahu hrozby, jíž šimpanzi čelí, odešla jako aktivistka. Film začíná touto kritickou proměnou a sleduje Jane přes tři desetiletí práce v oblasti advokacie. Jane věděla, že musí podniknout kroky k ochraně šimpanzů a dalších zvířat žijících ve volné přírodě, zlepšit pohodu šimpanzů v zajetí a inspirovat mladou generaci tvůrců změn pro pokračování této životně důležité práce. 

Ve chvíli, kdy se ekologická krize může zdát zdrcující, si Jane dala za úkol povzbudit nás všechny, že řešení jsou na dosah. Naše kamery zachycují Jane, jak cestuje více než 300 dní v roce, setká se se všemi od školáků na Zanzibaru přes technologické giganty ze Silicon Valley až po prince Harryho, přičemž využívá moudrost, srdce a humor k šíření poselství naděje a ukazuje, že každý jedinec má potenciál být katalyzátor a vytvořit trvalou změnu. Když se blíží 60. výročí jejího příchodu do šimpanzího království v Gombe, tráví čas se svou rodinou v Tanzanii a vrací se do svého divokého ráje, kde přemýšlí o veškerém úsilí, které bylo vynaloženo na ochranu jeho budoucnosti a vytvoření udržitelné budoucnosti pro Zemi.

Zdroj, foto: Prima COOL
Vendula Flassig Vrablová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Legenda jménem Jane Goodallová na Prima ZOOM:

Legenda jménem Jane Goodallová na Prima ZOOM
Legenda jménem Jane Goodallová na Prima ZOOM
Legenda jménem Jane Goodallová na Prima ZOOM
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !