Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 02.06. 2024
Dnes má svátek Jarmil
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Letní slunovrat 2013

21. 06. 2013 | Svátky

Letní slunovrat  (Litha, Midsummer) může astronomicky připadnout na 19. - 22. červen. V roce 2010 až 2014 slavíme Letní slunovrat 21. června, výjimkou byl rok 2012, kdy nastal Letní slunovrat už 20. června.

Sluneční paprsky dopadnou v tento den kolmo na obratník Raka.  Na severní polokouli nastává nejdelší den a nejkratší noc a také astronomické léto. Slunce vstoupí do trojice letních znamení Raka, Lva a Panny. Slunce při svém pohybu vůči Zemi své nejsevernější polohy, severní konec zemské osy je nejvíce přikloněn ke Slunci. Nadchází letní slunovrat - začíná léto.

České slovo slunovrat vzniklo podle ročního pohybu vycházejícího Slunce nad obzorem. Slunce dospělo k nejsevernějšímu bodu východů a západů a nyní se bude přesouvat, vracet  po obzoru na jih. Na nejjižnější bod své pouti dospěje za zimního slunovratu. 

 

Červnový letní slunovrat 2013

Na rovníku Slunce vychází asi 24° nalevo od východu. Potom jde po severní obloze, kde v poledne dosáhne maximální výšky 66°- 33' a zapadne 24° napravo od západu. Na obratníku Raka Slunce vychází asi 26° nalevo od východu. Během dne dosáhne zenitu. Večer zapadá asi 26° napravo od západu. Na severním polárním kruhu se Slunce o půlnoci dotkne horizontu, aniž by zapadlo. Na jižním polárním kruhu se Slunce v poledne dotkne horizontu, aniž by vyšlo. Na severním pólu je Slunce po celý den ve výšce +23° - 27' nad horizontem - probíhá polární den.

Na jižním pólu je Slunce po celý den ve výšce -23° - 27' pod horizontem - probíhá polární noc.

 

Slunovraty nastávají, když den je nejdelší nebo nejkratší, platí pro zeměpisnou šířku, kde se nachází Česko, neplatí třeba pro póly. Slunovraty nastavají ve dnech, kdy Slunce vystoupí v poledne nejvýše či nejníže. 

 

Oslavy slunovratu

Slunovrat je svátkem oslavujícím vrcholící sílu Slunce, zdroje energie, bez kterého by život na Zemi nebyl možný. Bohyně se v této době obvykle manifestuje jako Matka Země, Bůh jako Sluneční král. Na počest slunečním božstvům a jako pocta vrcholícímu Slunci se zapalovaly o půlnoci obrovské ohně. Oheň měl dodat Slunci sílu. Skákalo se přes plameny a do vzduchu se vyhazovaly hořící pometla pro zastrašení zlých sil. Lidé tančili kolem ohně ozdobeni bylinkami, žehnali Matce Zemi, domácímu dobytku a polím, na ně druhý den rozhazovali zbylý popel z ohňů. Některé tradice můžete dodržovat i dnes. K zajištění štěstí a blahobytu dejte v noci do oken zapálené svíce. Dveře příbytku ozdobte malým věncem s letními květy a magickým znakem, tím je otevřená křivka znázorňující rozvinutý list. Bylinami zapálenými z posvátného ohně se žehnalo dobytku a domy i pole se obcházely ve směru hodinových ručiček se zapálenými pochodněmi.

 

Po 21.6. se začnou dny zkracovat a noci prodlužovat. Severní polokoule se začne od Slunce odklánět. Místa, kde lidem svítí Slunce přímo nad hlavou, se budou vracet od obratníku Raka zpět směrem k rovníku. Přestože by se už měly dny zkracovat a tím i celkově ochlazovat, teprve začíná ta nejteplejší část roku. Délka dnů a nocí se v průběhu června mění jen velice málo. Slunce stále vychází před pátou hodinou letního času a zapadá po jednadvacáté hodině. U nás vychází Slunce před 4. hodinou na severovýchodě a zapadá ve 20 hodin na severozápadě. Je nejdelší den a nejkratší noc. Slunce je v poledne nejvýše z celého roku.

 

Za letního slunovratu sbírejte léčivé byliny. Byliny sbírané v den slunovratu mají nejvyšší účinnost, protože léčivá síla Slunce vrcholí. Léčivá síla Slunce spojuje s uzdravující mocí vody. Pokud si navíc dívky a ženy nasbírají o půlnoci devatero kvítí, bez toho aby promluvily a ohlédly se a dají si ho pod polštář, prý se jim ve snu zjeví budoucí muž.


Markéta - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
já mám 21.6. narozky, napůl blíženec, napůl rak...krásně se to slaví , nejdelší den,nejkratší noc...
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles