8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Miloš Kirschner - Hurvínek mezi osly

11. 09. 2013 | Knižní tipy
Název knihy: Hurvínek mezi osly
Autor: Miloš Kirschner
Fotograf: Jiří Vyskočil
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2013
Vázaná vazba
Rozměry: 216 x 276 mm
Počet stran: 48 str.
Cena: 169 Kč

Škola? Tak to je pro Hurvínka jen velká ztráta času! Copak to k něčemu je? Taťulda se beztak jen pravidelně rozčiluje nad jeho žákovskou knížkou. Kéž by do ní už nikdy nemusel vkročit!… Když se objeví prapodivná osoba jménem Hýkálek, Hurvínkovi se přání splní. Oba se vydají do města Oslova, kde se do školy totiž vůbec nechodí. Co je to ale za místo, o kterém nikdo nikdy neslyšel? Prý učiněný ráj na zemi! Pojďte se společně s Hurvínkem přesvědčit i vy!

Ukázka z knihy Hurvínek mezi osly:


Miloš Kirschner - Hurvínek mezi oslyJen tři loky a jsi náš Ti dva, Hýkálek s Hurvínkem, unaveně škobrtali celou noc. Až za svítání jim zůstala hradba domů daleko za zády. „Už tam budeme? Bolí mě nohy,“ vytrhne oslího panáčka z přemýšlení chlapcova všetečná otázka. Hýkálek na Hurvínka ani nepohlédne a jen přidá do kroku. „Ještě kousek, kočár je támhle za tím remízkem...“

A tak pochodují dál a dál, jeden skok přes krtčí hromádku, deset kroků kopřivami, až konečně vystoupají na kopec, odkud se jim otevře výhled do kraje. Kousek pod nimi na polní cestě, stojí osamocená a všemi barvami pomalovaná maringotka.

„Jsme na místě. Toto je můj povoz,“ ukáže pyšně oslí panáček na vyzdobenou maringotku a na malou chvilinku se posadí do trávy. To aby si utrhl ten šťavnatý jetelíček, který roste všude kolem. Nabere si ho celou hrst a labužnicky se zakousne. „Mňam,“ pochutnává si a s uspokojením pozoruje Hurvínka.

Přestože se kluk zdál po dlouhé cestě znavený, všechna únava z něj spadla, když uviděl Hýkálkův krásný povoz. Dokonce i jeho svědomí, které se občas cestou ozvalo, umlklo. Obchází maringotku, div mu oči nevypadnou z důlků.

“Tedáá, ta je ale krásná, pane Kýchálku!“
„Hýkálku!“ opraví ho mužík, utrhne si žlutý petrklíč a pomalu ho sežvýká.
„Pane Vzdychálku, víte, co by mě zajímalo?“ trvá si na svých omylech Hurvínek.
„Copak, Bubínku,“ protáhne se líně oslí chlapík.
„Hurvínku!!“ zaškaredí se kluk a okukuje vůz, „rád bych věděl, kdo ho potáhne. Volant, jak vidím, nemá a žádného koně, vola nebo osla tu taky nevidím.“

Hýkálek se pomalu zvedne a spiklenecky zašeptá: „Jakpak ne? Jeden osel by
se tady našel!“
Nedovtipný Hurvínek se zaraduje. „Ahá! A kde je? Už se těším, jak nás potáhne!“
„Hýá, hýá,“ hýkavě se zasměje Hýkálek, „potáhneš ho ty! To bude tvá první zkouška. Teprve když ji splníš, smíš vstoupit do Oslova.“
Hurvínek podklesne únavou v kolenou. „Co je to za nápady?! Vždyť tak těžký vůz nemůžu sám utáhnout.“
„Neboj se, já ti pomůžu, jen musíš chvilku počkat, než to najdu...“ A oslí panáček rozrazí zdobené dveře maringotky a začne se hrabat ve velké bedně.

„Kam jsem to jenom schoval,“ mumlá.
„Pane,“ dožaduje se pozornosti Hurvínek, „nechte hledat mě, já jsem totiž mistr v hledání. Když si s Máničkou hraji na schovávanou, pokaždé ji najdu a zapikám.“
„Zapikáš, odpykáš, hýk, hýk,“ uchichtne se potměšilý Hýkálek a vytáhne z truhlice starou zaprášenou lahvičku se zelenkavou tekutinou.
„K čemu je ta lahvička?“ vyzvídá zvědavý Hurvínek.

Hýkálek se zatváří tajemně, rozhlédne se, jestli je někdo neposlouchá, potom se spiklenecky nakloní k Hurvínkovi a zašeptá mu do ucha: „Obsah té lahvičky je kouzelný. Stačí vypít tři loky a sílu budeš mít takovou, že můj kočár potáhneš, jako kdyby to byla jen dětská hračka.“ Ta představa se Hurvínkovi příliš nezamlouvá a začne se vymlouvat: „A není to pití hořké? Nebo kyselé? Nebo hnusné, jako kefír? Ten já totiž vůbec nemám rád.

Tuto knihu Miloš Kirschner - Hurvínek mezi osly koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Fragment.

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !