Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Čas po porodu je důležitý pro matku i dítě

15. 07. 2009 | Porod
V době, kdy většina žen rodí ve velkých porodnicích, narůstá i počet případů poporodního blues a laktační psychózy. Ale i po přirozeném porodu doma, je-li čerstvá matka ponechána celé dny sama, může nastat malér. Zvláště ve společnosti, která se cele soustřeďuje na porod, ale období po něm ponechává bez povšimnutí, se nezkušené a rodinou nepodporované matky ocitnou, naprosto nepoučeny, samy se svými nejistotami a obavami.


Zatímco v domorodých kulturách je role čerstvé maminky jednoznačně dána, a rodina i příbuzní hrají své role, u nás je porod zcela v rukou systému, ale po porodu je čerstvá maminka ponechána svému osudu. Přičemž právě ony domorodé společnosti velmi době věděly a vědí, že tak jako vývoj dítěte v děloze trvá devět měsíců, dalších devět měsíců je třeba, jak pro dítě, tak ale i pro matku samotnou, aby se z tak převratných událostí, jakými jsou těhotenství a porod, „vzpamatovala“.
 
Po poroduBulharská a evropská spisovatelka a psychoanalytička Julie Kristeva si také uvědomila, že „v naší sekulární, nenáboženské civilizaci neexistuje absolutně žádné pojetí mateřství. Když porodíte dítě, víte, že máte jít do drogerie, do lékárny a k doktorovi, ale jinak nemáte žádnou představu o tom, co jako matka umíte, co zažíváte. A tak si namícháte svůj vlastní salát – a jste s tím úplně sama.“

Už se o tom, konečně, začíná psát a hovořit i u nás. „Člověk si u toho mne ruce, že se má na co těšit. Na tu nejkrásnější věc v životě ženy, mateřství. Jenže na ulicích a v MHD se jaksi nelze vyhnout trapným scénám, kde figurují ztrhaně působící matky-štěkny, komandující své nespolupracující ratolesti,“ napsala britská spisovatelka Rachel Cusková, která v knize A Life’ s Work: On Becoming Mother vylíčila, jak ji hormonální bouře provázející těhotenství a dobu půl roku po porodu den po dni měnila. Uvedla, že se po narození své dcerky chvílemi cítila, jako by začínala šílet, přiznala že jí jednou dítě kvůli nepozornosti spadlo a uhodilo se do hlavičky.

Recenzentky se zhrozily. Neodsuzovaly samotnou knihu, ale spíš její autorku, a neodsuzovaly ji jako novinářky, nýbrž jako matky. Psaly, že myslí jen na sebe, že se ke své dceři chová jako k domácímu zvířeti, že trpí poporodní depresí, je sobecká, nezodpovědná a příliš intelektuální. „Pozastavovaly se i nad délkou mých vět v knize. Jak můžu být řádná matka, když mám čas psát tak dlouhé a složité věty? Další recenzent doporučoval, aby se kniha nedostala do rukou žádné těhotné ženě. Byla jsem všude citovaná jako někdo, kdo vyslovil nevyslovitelné: že je možné, aby žena neměla ráda vlastní děti nebo litovala, že je přivedla na svět,“ napsala Cusková po vydání knihy do listu The Guardian o tom, jak byla na dně.

Po poroduPonechme stranou příčiny takovýchto ne normálních stavů (nejen podle mne jsou to právě odcizené prostředí porodnic a zbytečné, rutinně vnucované medicínské zásahy do přirozeného rytmu porodu, které jsou příčinou násilného přerušení všech tak složitých a na sebe navazujících hormonálních procesů v těle rodičky, a tedy většiny následných potíží): měl by nás zaujmout  fakt, že právě ony „primitivní“ domorodé společnosti termíny jako laktační blues nebo poporodní deprese vůbec neznají.

Kdy už i českým ženám dojde, že porod není něco, co zařídí porodník, ale šance zrodit se v Ženu? Že miminko má důvod k pláči, třeba protože ho matka nechtěla, a vadí jí, že jí „narušilo navyklý režim“? Že je to právě odcizené prostředí nemocnic, pardon, porodnic, které uvrhne psychiku rodičky do zmatku a nejistoty? Jak to, že naprostá většina českých žen neustále a slepě důvěřuje na zisku závislým porodníkům a anesteziologům, a ne svým tělům a přírodě?


Těhotné ženy se svými partnery navštěvují kurzy předporodní přípravy, ale poporodním obdobím se už nikdo (kromě porodní asistentky, která zkontroluje, jestli matka kojí a dítě přibývá) nezabývá.


Je nejvyšší čas uvědomit si, že čas po porodu je pro čerstvou maminku právě tak důležitý jako pro novorozence. Naivní lehkovážnost, s jakou lékaři a systém jako takový po všech těch povinných prohlídkách a zásazích najednou rodičku z hodiny na hodinu totálně opustí a ponechají samotnou, je alarmující. Je nejvyšší čas, aby si maminky, ale i ti zodpovědní na všech úrovních, pomalu začali uvědomovat, že právě tak jako těhotenství nebo porod sám, velmi důležitý a zároveň křehký je i čas po porodu.   

Autor: Vlasta Marek

Zdroj: Respekt k porodu.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
najlepšie ak je to prirodzené
Obrázek uživatelky
profil
hlavne to chche pochopenie
Obrázek uživatelky
profil
První porod byl pro mne katastrofa a pobyt v porodnici také,malá nepila sestry byli nepříjemné. Jen jsme přišli domů byl klid malá se přisála,taky jsem musela vše zvládat sama a to jsem v té době neměla automatku tak jsem prala ve staré Romo.
Po druhém porodu kdy jsem celé těhu proležela byl pobyt v porodnici super všichni milí ale kupodivu přišla jsem domů a deprese jako hrom. Přešlo to až kolem 2 měsíce,ale stejně jsem musela fungovat. Nikdy vživotě ani jako prvorodička jsem nebyla tak nepozorná aby mi děcko spadlo na hlavičku,vím může se to stát já se tomu naštěstí vyhla. Prostě každá,žena a každé těhotenství a porod a následné zařazení do života je jiné
Obrázek uživatelky
profil
Je to všechno hezky psané,ale já mám na poprvé dvojčátka a už v porodnici mi je nechali napospas už 4 den a to jsem byla po císaři.Ano,mohla jsem si zazvonit na pomoc...,ale po pár zvonění my bylo řečeno,že to musím zkusit zvládat sama,že doma nikdo nebude pořád(měla pravdu),ale mě trvalo 3 měsíce než jsem se dala opravdu do kupy na 100% po tom císaři a nikdo mi nějak zvlášť nepomáhalSmajlíkte´d nám je 5,5 měsíce a zvládám docela v pohodě,jen k těm doktorům potřebuju pomocSmajlíkAle občas když mají svůj den D tak už si taky vyhlížím větevSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ahojky pridávám se že selský rozum je asi ten nejlepší.Mám také dvě děti a na první jsem byla sama a zvládla jsem to.U druhého mi ted pomáhá babička(která s námi bydlí) a abych pravdu řekla občas už mě to štve.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles