Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 19.03. 2024
Dnes má svátek Josef
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Gynekolog: Císařský řez nese 6x více zdravotních rizik

5. 11. 2014 | Porod
Procento porodů provedených císařským řezem se postupně zvyšuje, a to jak v Česku, tak celosvětově. Zatímco v roce 1997 se takto narodilo 12 % dětí, v současnosti je toto množství za hranicí 20 %. Podle odborníků totiž stoupá množství žen, které si nepřejí podstupovat přirozený porod. Sexuolog a gynekolog MUDr. Pavel Turčan ve svém komentáři srovná rizika přirozených porodů a těch provedených císařským řezem. Zároveň objasní problematiku bezprostředního navázání kontaktu matky s dítětem.

V oblasti porodnictví u nás i ve světě v posledních letech narůstá trend císařských řezů. Zatímco v roce 1997 se porodem císařským řezem rodilo necelých 12 % dětí, v roce 2006 to bylo již téměř 19 % a nyní se tímto způsobem rodí již přes 20 % dětí. Když si uvědomíme, že v roce 2013 u nás bylo 106 751 živě narozených dětí, lehce zjistíme, že počet císařských řezů byl minimálně u 20 000 případů.

Gynekolog: Císařský řez nese 6x více zdravotních rizik

Císařský řez na přání

Počet žen, které rodí „císařem“, oproti těm, které rodí přirozenou cestou, stoupá.  Důvodů je hned několik. Zčásti je to způsobeno tím, že dnes značně velká část žen odkládá početí dítěte do poměrně vysokého věku, oproti tomu, jak to bývalo zvykem dříve. A zejména pak jak by to bylo dle biologických hodin nejlepší. S tím samozřejmě stoupá i počet komplikací v těhotenství. Na jejich základě logicky stoupá počet císařských řezů, které jsou z důvodu těchto komplikací řádně indikované, buď kvůli zdravotnímu stavu matky, plodu, nebo kombinaci obojího. Někdy tuto cestu může volit i sám porodník částečně z alibistických důvodů. Určitě jsou zde však i větší tlaky žen na porodníky k provedení císařského řezu na přání. Ženy se totiž obávají bolestí, samotného přirozeného porodu i jeho následků. Výhodu spatřují také v tom, že nebudou mít nastřižené či natržené genitálie a sází na nižší riziko inkontinence v budoucnosti. Často si však neuvědomují, jaká pozitiva přirozený porod přináší a naopak jaká obnáší rizika porod císařským řezem.

Císařský řez nese riziko krvácení, poranění močového měchýře a infekcí

Hlavním pozitivem přirozeného porodu bez vážných komplikací je fakt, že se rodička mnohem rychleji zregeneruje a může prakticky hned po porodu přikládat dítě k prsu, být s ním v těsném kontaktu a navázat s ním okamžitě vztah. Takto blízký kontakt bohužel u císařského řezu nejde vždy zajistit, zvláště pak, pokud operace proběhla v celkové narkóze. V tomto případě se musí odložit i časné přikládání novorozence k prsu matky. Některé studie navíc uvádí, že děti narozené přirozenou cestou mají méně dechových komplikací.

U císařského řezu spatřuji pozitivum pouze v situaci, že zachrání život dítěti, kterému se v těle matky nedaří dobře, nebo rodičce samotné. Ženy by si však měly uvědomit, jaká s sebou nese tato forma porodu rizika.  V první řadě je třeba uvést, že ani císařský řez není bezbolestný. Jen si těch bolestí matka užije více až po samotném porodu, a to většinou po výrazně delší dobu. Idylickou pohádku o císařském řezu jako bezpečném a bezbolestném porodu může značně pošramotit také riziko krvácení, poranění močového měchýře a střeva, s následnou infekcí. Doprovodné komplikace mohou vážně ohrozit zdraví a dokonce také život ženy. I plánované operační porody mají tedy svá úskalí a rizik je v jejich případě až šestinásobně více než u přirozeného porodu.  

Otěhotnění do 32 let předchází části císařských řezů

Části císařských řezů by se určitě dalo předejít tím, kdyby ženy plánovaly početí dítěte do ranějšího věku, nejpozději do 32 let. Za těchto podmínek je pak většinou ještě dostatek času na to, aby se mohly řešit v klidu i problémy v případě, že se páru otěhotnět nedaří. Vše chce svůj čas a léčba neplodnosti může trvat i 3 roky. Pro usnadnění početí je vhodné zamyslet se nad životosprávou u obou pohlaví. Muži s postupně se zhoršující kvalitou spermií mají na vzniklé situaci značný podíl. Pro podporu kvality spermatu je vhodné nasadit muži cíleně zaměřené přírodní preparáty typu Fertilan.

Pokud je tedy vše bez vážnějších komplikací a není důvod k tomu, aby ze strany ženy či dítěte byl vhodný porod operační metodou, přikláněl bych se pro volbu porodu přirozenou cestou. Ten je vhodnější jak pro matku, tak i pro jejího potomka.

Autor: sexuolog a gynekolog
MUDr. Pavel Turčan


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ja myslim,ze je to vec nazoru.Ja mela cisar v 18letech a bohuzel to neslo jinak.Komplikace po porodu sem nastesti nemela,ale je pravda ze sem 14dni nemohla poradne chodit jak me to bolelo
Obrázek uživatelky
profil
Mám císařem obě děti, oba už jsou dospělí a musím dát článku za pravdu, děti byly v pořádku, ale já jsem měla komplikace. Bez tohoto zákroku bych tu ale nebyla ani já ani děti. Každý, kdo mi řekl, že nevím, co je to rodit, bych takový porod přála. Každý, včetně mojí sestry si myslí, jaká je to lahůdka, ale porod císařem je až krajní možnost a obvykle se dělá až po mnoha hodinách krutých bolestí, tak to bylo aspoň u mne.
Obrázek uživatelky
profil
Je to hezký a pravdivý článek. Bohužel se komplikace v těhotenství nevyhýbají ani mladým mamkám. Viz. mě, porod císařem ve 24, jinak bychom to s malým nemuseli přežít. Díky císaři jsme živí a zdraví, ale ty bolesti, po císaři bych nikomu nepřála. Byla jsem totálně nepoužitelná víc jak týden.
Obrázek uživatelky
profil
pěkné psaní
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice