Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Spěte v době, kdy spí i vaše dítě

4. 10. 2008 | Vývoj
V mnoha filmech je novopečená matka zachycena jako zmatená, uslzená a vágní osoba, která uprostřed noci bloumá po bytě a naráží do nábytku, zatímco se pokouší vzpomenout, kde jsou uložené plenky. Ačkoliv se tato charakteristika zdá úsměvná, není zase tak daleko od pravdy.

Příchod miminka staví ženy do zcela nové pozice, která přináší nejen krásné zážitky. Život se najednou obrací o 180 stupňů, což pro mnohé maminky představuje velkou fyzickou, psychickou i emoční zátěž, a jistě se na ní ve velké míře podílí právě nedostatek spánku.

Miminko jako příčina ospalosti rodičů

Průměrný dospělý člověk potřebuje denně zhruba 7–8 hodin spánku. V Anglii bylo formou dotazníku osloveno 2000 matek a bylo zjištěno, že v prvních čtyřech měsících života jejich miminka spala během noci méně než 5 hodin.

spánek dětíEfektivní spánek zahrnuje pět fází, každá z nich je stejně důležitá. První čtyři jsou tzv. non REM fáze spánku (Rapid Eye Movements = rychlé pohyby očí), člověk si čím dál méně uvědomuje svoje okolí a propadá se hlouběji do nevědomí. Na konci čtvrté fáze je již tělo dostatečně relaxováno, aby mohla nastoupit fáze poslední, tzv. REM spánek. To je nejhlubší fáze spánku, během níž probíhá největší regenerace organismu, vyčištění mysli a také snění.


Nedokončený spánkový cyklus

Děťátko se budí každé 2–4 hodiny bez ohledu na denní či noční dobu, což rodičům samozřejmě neumožňuje dokončení spánkových cyklů. Nedostatek REM spánku ovšem v důsledku postihuje vyšší mozkové funkce, za všechny lze jmenovat zhoršení paměti či poruchu koncentrace.

Následků nedostatečné regenerace organismu z nedostatku spánku je však mnohem více. Emocionální labilita, podrážděnost, porucha koordinace, změny chuti k jídlu a porucha metabolismu jdou rukou v ruce s váhovým přírůstkem, depresemi, úzkostí, s poruchami imunity a větší náchylností k nemocem.

Propojené rytmy

Dobrá zpráva je, že v prvních měsících rodičovství nám vlastně napomáhá příroda. U děťátek i jejich maminek jsou ve vyšších dávkách produkovány dva hormony – vasopresin a oxytocin. Ty způsobí, že spánkový rytmus dítěte i matky se propojí. Jedinou radou tedy je: spát tehdy, kdy spí vaše miminko. A ačkoliv asi nepřerušovaného osmihodinového spánku nedosáhnete, každá chvilka pomůže, abyste se cítili lépe.


Zdroj: The Journal of Family Psychology, March 2007


Zdroj: Dobrý-spánek.cz

ZUZI
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
diky za radu. bohuzel se mi to jeste nepodarilo krome kazdodennich dvou hodinek tesne nad ranem.. Asi budu muset zakazat navstevy do odvolani a tatka se bude muset naucit varit si sam kafe..
Obrázek uživatelky
profil
že je to hloupá rada, naopak. Když mi děti usnuly šla jsem spát také, anebo jsem se věnovala svým koníčkům, práci minimálně. Někdy se dokonce stalo, že jsem místo dítěte usnula já Smajlík Odpočinek byl pro mě hodně důležitý, jinak bych nebyla fitSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Mám dvojčátka a věřte,že ať jsem chtěla nebo ne,tak to nešlo,buď spala holka a kluk byl vzhůru a nebo naopakSmajlík a když usnuli oba tak bych napsala to samé co forteSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
to je docela hloupá rada-pokud bych spala současně s mimčem,tak by mi asi domácnost za chvíli spadla na hlavu!Spánku dětí jsem využívala k dohnání restů,které na mě čekaly(praní a žehlení plen,vaření,úklid,atd).Děti spaly většinou na procházce v kočárku,tak jedině klimbat v chůzi...Měla jsem dvě děti s 21měsíčním rozestupem a vše šlo v pohodě,Smajlíkžádný spánkový deficit se nekonal.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles