8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Svačina pro každého

28. 06. 2009 | Výživa
Stejně jako v ostatních oblastech života i ve výživě platí, „co se v mládí naučíš, ke stáru jako když najdeš“. Zásad zdravé výživy se tato moudrost týká dokonce dvojnásob: špatné stravovací návyky ovlivňují stravování v dospělosti a jeho zdravotní následky se mohou projevit až ve vyšším věku.

Zdravá výživa je důležitá pro správný duševní a tělesný vývoj dětí  a dodržováním jejích zásad můžeme výrazně snížit riziko vzniku nejen okamžitých zažívacích potíží, ale i osteoporózy, srdečně-cévních onemocnění či stále více se rozšiřující obezity v pozdějším věku. Právě za rozvojem nadváhy a obezity u velké části dětí stojí nesprávná strava včetně nepravidelnosti v jídelníčku.

Pokud děti například nesnídají ani nesvačí a prvním jídlem je oběd ve školní jídelně, nebo dokonce doma po příchodu ze školy, jejich tělo dlouhou dobu nedostává žádnou energii a strádá. To však paradoxně nemusí vést k hubnutí, ale naopak ke zvyšování tělesné hmotnosti. Jestliže totiž dítě v dopoledních hodinách hladoví, přepadne jej v odpoledních hodinách nebo večer „vlčí“ hlad a hrozí, že sní podstatně více, než kdyby si jídlo rozdělilo do menších dávek v průběhu celého dne. Pravidelným střídáním hladovění s přejídáním se organizmus naučí s energií šetřit a velkou část toho, co děti snědí, nebude využívat k potřebným tělesným funkcím a pochodům, ale uloží si ji do zásob pro případ dalšího nedostatku.

Svačina pro každéhoPravidelnost

Mezi hlavní zásady zdravého dětského jídelníčku proto patří pravidelný příjem energie 4-6x denně. Přesto z průzkumu „Tajemství školních svačin“, provedeného v roce2006 Poradenským centrem Výživa dětí, pod patronací Fóra zdravé výživy a České kardiologické společnosti, na
14 základních školách z celé České republiky, vyplynulo, že 38 % žáků třetích a 54 % žáků sedmých tříd snídá nepravidelně. Nedostatek energie se potom projevuje mimo jiné i únavou
a nedostatečným soustředěním. Nesvačení se tak může podepsat i na školních výsledcích.

Snídaně a dopolední svačina jsou pro děti důležitým startem do nového dne. Zatímco snídaně by měla pokrýt přibližně 20-25 % doporučeného denního příjmu energie, svačina by měla podle odborníků na výživu tvořit zhruba 10-15 %. Do oběda by tedy měly děti přijmout přibližně jednu třetinu doporučeného denního příjmu energie. Pokud školáci nesnídají, je pro ně svačina o to důležitější. Přesto u školáků druhého stupně není výjimkou, že jim svačina chybí. Důvodem je předpoklad rodičů, že je jejich dítě dost velké a samo si „něco“ koupí.

Pro školáky není důležité pouze to, aby měli svačinu, ale aby měli správnou svačinu. To znamená jídlo odpovídající aktuálním výživovým doporučením a k tomu dostatek vhodných tekutin. Pokud si děti kupují jídlo samy, je otázkou, nakolik jejich svačina zásadám zdravé výživy odpovídá.

O tom, co vše by měl obsahovat dopolední jídelníček dětí se dozvíte příště. 
Autorka: Jitka Rusková, DiS., nutriční terapeutka

Zdroj: Výživa dětí.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !