8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na cestě po italské Emilia-Romagna

27. 06. 2018 | Televizní tipy
Na cestě po italské Emilia-Romagna s Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem do kraje plného vášní, gastronomických zázraků, rychlých aut, operních árií a vaječných bitev.

Emilia-Romagna je jedním z největších a nejbohatších italských regionů. Právě tady se narodila celá řada světově proslulých osobností – Federico Fellini, Enzo Ferrari, Luciano Pavarotti nebo Giuseppe Verdi. Možná to bylo hluboké propojení zdejších obyvatel s historií a tradicemi rodného kraje, které vedlo k tomu, že se zde zrodilo tolik výjimečných osobností v mnoha oborech. Dlužno podotknout, že do čehokoliv se obyvatelé Emilie-Romagny pustí, dělají to s vášní a zaujetím pro věc. Ať už jde o auta, operu, nebo jídlo.

A tak není divu, že například město Parma se ocitlo na seznamu světového dědictví UNESCO nikoliv kvůli jedinečné architektuře, ale za svou kulinářskou tradici. Parmazán, parmská šunka, Lambrusco nebo ocet balsamico, to jsou jen některé z výjimečných pochoutek, kterými obohatila Na cestěEmilia-Romagna kuchyně po celém světě, a společně s pány Donutilem a Bartoškou se v pořadu Na cestě po italské Emilia-Romagna podíváme, jak vznikají.

Poetické jméno regionu odkazuje na období Římské říše, kdy zde byla zbudována významná cesta Via Emillia propojující přímořské Rimini s Milánem a procházející starobylými městy Parma, Modena, nebo Bologna. Přímá cesta, která protíná rovinatou krajinu, inspirovala ve 20. století muže posedlé vášní k rychlosti. V okolí Modeny se tak zrodil fenomén super sportovních aut, která jsou dnes doslova ikonami. Ferrari, Lamborghini nebo Maserati jsou už legendami, ale i přesto se stále objevují noví konstruktéři jako Horazio Pagani.

Milovníky opojné rychlosti zavedou Jiří Bartoška s Miroslavem Donutilem v pořadu Na cestě po italské Emilia-Romagna do továrny, kde vznikají ty nejrychlejší, nejdražší a nejdokonalejší automobily, aby si společně s nimi splnili “klukovský sen” a podívali se, jak vznikají. 

Posedlost zdejších obyvatel ovšem ani zdaleka nekončí jen u rychlých aut a jídla. Stejně silnou vášeň chovají i k opeře. Verdi nebo Pavarotti jsou další rodáci, kteří zůstali po celý život neodmyslitelně spjati se svým krajem. Proto by bylo hříchem nevydat se po jejich stopách v okouzlujících historických městech, kde na vás doslova dýchají celá staletí.

Vášeň a tradice jsou v tomto kraji stále živé a předávají se i na další generace. To uvidíme v houslařské a kuchařské škole, kde nás čeká lekce z přípravy tradičního velikonočního menu. A protože ani v Itálii se Velikonoce neobejdou bez tradic, navštívíme vesničku Tredozzio, kde týmy ze čtyř vesnic rozpoutají vášnivou vaječnou bitvu.

Na cestě po italské Emilia-Romagna lze vidět 27. 6. 2018 od 21 hodin na ČT2!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Hned bych se jela podívat.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles