MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 17.05. 2024
Dnes má svátek Aneta
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na cestě po Západních Flandrech

3. 02. 2016 | Televizní tipy
Na cestě po Západních Flandrech s Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem za vůní belgických pralinek i posezením v nejstarší hospodě v Bruggách.

Nedali byste si čokoládu? V Belgii určitě dostanete chuť. Jen v historickém centru Brugg pralinky lákají z několika desítek výloh čokoládoven. Neodoláte! Ale který krámek vybrat? Jděte pouze tam, kde pralinky sami vyrábějí a v zákulisí se míhají cukráři. Zajděte také do nejstarší belgické hospody. Vývěsní štít hlásá, že byla založena roku 1515. Turisti jsou vítáni, ale hostinec dodnes patří štamgastům. Naštěstí.

Na cestě po Západních FlandrechJsou pohodově upovídaní a určitě se od nich mnoho dozvíte. Třeba, že k cestě podél pobřeží stačí nastoupit do tramvaje. S délkou 68 kilometrů nejdelší linka na světě. Vede od francouzských až po nizozemské hranice. Ovšem vyplatí se vystoupit v Ostende. Po ránu je tam docela živo. Rybáři vyrážejí za úlovkem. Doufají, že v sítích uvízne také flundra obecná, kterou pak prodají na místním trhu. Nejklidněji je na pobřežní kolonádě. Zdobí ji Královská galerie typická svým podloubím. Moře s plážemi hned vedle. Je zarážející, že i po sto letech od Velké války vám místní radí, abyste se vydali na flanderská pole.

Ten malý kousek země poblíž města Yper totiž působí hodně depresivně. Kolem silnice válečné hřbitovy, jež vyzívají k úvahám o nesmyslnosti válečné mašinérie. Každý večer, ale opravdu každý, i o Vánocích nebo na Silvestra, tu vzdávají hold padlým vojákům. Pro kus optimismu a za něčím milým se vydejte do Centra krajek (Kantcentrum) v Bruggách. Každé odpoledne ve tři hodiny tam pořádají kurs šití krajky. Stoprocentně se tam setkáte s paní Germainou, místní krajkářskou legendou. S milou rutinou a především neuvěřitelnou rychlostí si pohrává s několika desítkami paliček. Krajky vyšívá už přes osmdesát let!

Na cestě po Západních Flandrech můžete dledovat 3. 2. 2016 od 21 hodin na ČT2!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !