Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na co si dát pozor při léčbě alergické rýmy v těhotenství

23. 05. 2013 | Těhotenství
Je třeba si uvědomit, že léčba alergie, a tedy i alergické rýmy, žádná významnější specifika pro těhotné ženy nepřináší. Jelikož se jedná o chronické onemocnění, příznaky se projevují i tehdy, pokud žena čeká dítě. A to i přesto, že v jejím organismu dochází k mnoha hormonálním změnám, které ovlivňují řadu tělesných pochodů.

Ty mohou, ale nemusí ovlivnit průběh alergického onemocnění. Nelze ale předvídat, zda dojde k jeho zhoršení či zlepšení. Je to zcela individuální. Stejně tak i léčba každé pacientky. Vždy ale platí: pokud žena byla přecitlivělá na konkrétní alergen, gravidita to nezmění.Proto je zcela nezbytné domluvit si schůzku u odborníka, jakmile žena zjistí, že je těhotná. Jen tak bude vědět, které léky bude moci bezpečně užívat a neriskovat přitom vážné zdravotní problémy.

Na co si dát pozor při léčbě alergické rýmy v těhotenstvíObecně se dá říci, že za nejbezpečnější léky jsou považovány tzv. kromonyprotože jen
10 % inhalované dávky je absorbováno systémově (tedy celým organismem). V případě, že těhotná žena trpí alergickou rýmou, jsou proto doporučovány jako první linie léčby. Nevýhodou je nutnost jejich častého podávání 4x denně.

Naopak pozor by si měly dát pacientky u volně dostupných lokálních dekongestiv. Jejich předávkovánímlze způsobit poškození plodu! Opatrnosti je třeba rovněž u antihistaminik, podávanýchjak lokálně, tak celkově.

„Pokud to okolností umožňují, je dobré se lékům vyhnout především během prvního trimestru. Ten se kryje s obdobím vzniku základů orgánů ještě nenarozeného dítěte. Následně by každá pacientka měla další léčbu podstoupit po konzultaci a s vědomím lékaře. Přestože rovněž vyžadují opatrnost, považuji většinu nejmodernějších intranazálních kortikosteroidů, pokud jsou podávanáaž od druhého trimestru, za nejúčinnější volbu s minimálním a stále přijatelným rizikem,“ dodává docent Čáp.

Autor: Doc. MUDr. Petr Čáp, Ph.D.
z Ambulance alergologie a klinické imunologie
Nemocnice Na Homolce

Zdroj, foto: GSK


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Pokud je těhotná žena alergická na pyly tak je nejlepší být doma. Je to sice "otrava" ale za zdraví děťátka to stojí a dá se to přežít. Před 8lety jsem to tak podstoupila. Byla jsem doma nejen kvůli antihistaminikům(sice užívám Dithiaden který se prý v těhotenství jako jediný může - když je nejhůř, ale proč zbytečně riskovat), ale i kvůli inhalačním lékům na astma, teré se v těhotenství nesmí užívat.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles