8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na výstavu Alfons Mucha ve Zlíně zavítá malířova vnučka, uskuteční se dvě besedy

9. 03. 2024 | Kultura
Mimořádně vzácná návštěva zavítá v příštím týdnu na výstavu Alfons Mucha v Obchodním domě Zlín. Expozici si přijede prohlédnout malířova vnučka Jarmila Mucha Plocková. Při té příležitosti se s ní přímo ve výstavním sále uskuteční dvě veřejné besedy, a to v úterý 12. a středu 13. března 2024.
Výstava v Galerii Desítka v 10. podlaží Obchodního domu se těší velkému zájmu návštěvníků, od vernisáže v polovině ledna ji viděly již čtyři tisícovky lidí. Potrvá už jen do 28. března 2024, otevřena je denně od 10 do 18 hodin.

„Je nám opravdu velkým potěšením, že k nám Jarmila Mucha Plocková zavítá. S ohledem na její časové vytížení a četné cesty do zahraničí dlouho nebylo jisté, jestli se návštěvu Zlína podaří domluvit. Ve Zlíně se zdrží celkem tři dny, chce si prohlédnout i samotné město a poznat jeho zajímavosti, naposledy zde byla ve svých třinácti letech. Při besedách v Galerii Desítka spolu s ní poodhalíme zajímavosti ze života a tvorby rodiny Muchových i tradici výroby šperků, k níž má paní Jarmila exkluzívní práva. Při tvorbě se inspiruje sborníkem Documents décoratifs, který Mucha připravil pro umělecké řemeslníky a školy. Počet míst na obou moderovaných besedách, jejichž součástí bude i autogramiáda, je omezený, nutná je rezervace předem,“ uvedl Pavel Chmelík z Galerie Artrium, která výstavu společně s Obchodním domem Zlín pořádá.

výstava Alfons MuchaVýstava Alfons Mucha představuje víc jak sto děl a uměleckých realizací tohoto významného českého malíře. K vidění jsou nejen Muchovy slavné divadelní plakáty a litografie, mezi nimi i víc než dvoumetrový plakát Médea pro herečku Sarah Bernhardt, ale i další díla, cenné dobové pohlednice nebo také šperky vytvořené podle Muchových návrhů. Vystaveny jsou i ty nejlegendárnější z nich – brož Chryzantéma nebo prsten Sarah a také prodejní šperky Jarmily Mucha Plockové.

Obrázek o malířově životě a tvorbě doplňují promítání filmových dokumentů, dobové fotografie a osobní věci spojené s Muchovým životem – malířský stojan, paravan na převlékání, váza na květiny, stojánek na vajíčko či kaviárová miska.
Pravidelně každý čtvrtek od 19 hodin se konají večerní prohlídky s průvodním slovem galeristy Pavla Chmelíka a živým hudebním doprovodem. Pořadatelé nabízejí také komentované prohlídky pro školy.



4 tipy, co nepřehlédnout na výstavě Alfons Mucha


    • K vidění jsou 3 z celkem 7 původních divadelních plakátů z konce 19. století, které Mucha vytvořil pro Sarah Bernhardtovou a jež odstartovaly jeho světový věhlas – Medea, Dáma s kaméliemi a Lorenzaccio, na němž je herečka zachycena v mužské roli.
    • Bernhardt si nechávala od Muchy navrhovat i dekorace, kostýmy nebo šperky. Vystavena je řada šperků dle Muchových návrhů, které  jsou vedle briliantů dekorovány říčními perlami nebo českými granáty a polodrahokamy.
    • Vnučka Jarmila Mucha Plocková dnes pokračuje nejen v ruční tvorbě šperků s Muchovými motivy, ale také skla v limitovaných sériích ve spolupráci s českými skláři. Její šperky i vázy lze na výstavě zakoupit.
    • Skutečnou raritou mezi vystavenými osobními předměty je originální malířský stojan, který si Mucha koupil v Paříži a posléze na něm tvořil i v Česku.
 
výstava Alfons Mucha

























Zdroj, foto: OD Zlín


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !