Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Naboso aneb 50 důvodů, proč si sundat boty

4. 09. 2012 | Knižní tipy
Název knihy: Naboso
Podtitul: 50 důvodů, proč si sundat boty
Autor: Daniel Howel
Nakladatelství: Mladá fronta
Rok vydání: 2012
Vázaná vazba bez přebalu
Rozměry: 130 x 200 mm
Počet stran: 168 str.
Cena: 249 Kč

Většina z nás si úlevně oddychne, když si sundá boty. Je to nádherný pocit. Doktor Daniel Howell nám ve své knize ukazuje, že nejde jen o příjemný pocit, ale že to prosívá i našemu zdraví a životu. Výzkum prokázal, že chůze nebo běh naboso pomáhá nejen našim nohám, ale celému tělu a duši.

Boty jsou příčinou mnoha zdravotních problémů, bolestmi chodidel, zad a hlavy počínaje, přes poruchy spánku a soustředění, až časté chřipky, infekce nebo syndrom vyhoření.

Daniel Howel představuje padesát tipů a praktických rad pro lepší život bez bot. Osvoboďte své nohy i život z těsného sevření: zažijete pocit štěstí, svobody a těsného splynutí s přírodou.

Daniel Howel - NabosoUkázka z knihy Naboso:


Obuv je největším nepřítelem lidské nohy.“
Dr. Samual Shulman
Neexistuje nic jako citlivá bota.
William Rossi

Tyto citáty vyjadřují základní východisko knihy, kterou držíte v ruce – noha a obuv jsou ve vzájemném protikladu. Válka mezi nohou a botou by nemusela mít tak vážné následky, kdyby nošení bot bylo v naší společnosti pouze jednou z možností. Naneštěstí vést bezproblémový život naboso je ve Spojených státech a mnoha rozvinutých zemích takřka nemožné. Většina lidí je překvapena, že neexistují zákony či zdravotní předpisy, které lidem brání chodit naboso, a už pouhé zjištění této skutečnosti některým stačí, aby z bot vyklouzli. Většině však ne.

Proč je pro ně tak těžké nechat boty doma? Pravděpodobná odpověď zní, že chodit naboso je v rozporu s kodexem kulturního chování. Tato kulturní „zásada obouvání“ neplatila vždy. Bosá noha bývala obvyklým jevem. Je smutné, že v podstatě během několika posledních generací jsme svým způsobem vytěsnili bosou nohu z veřejného prostoru a začali urputně trvat na neustálém nošení bot od kolébky do hrobu. Nepřekvapuje, že za tuto dobu zároveň výrazně vzrostl počet nucených návštěv u pediatrů. V současnosti více než tři ze čtyř Američanů během svého života nejméně jednou zajdou za pediatrem, aby jim pomohl řešit chronické problémy s nohama.

Přes vědecky podložená tvrzení, že primární příčinou těchto onemocnění nohou je právě obuv, většina Američanů nadále věří, že obuv – především sportovní obuv – je jakousi ochrannou pomůckou, zvlášť při sportu a cvičení. V této knize odhalím nebezpečí, která obuv představuje pro naše chodidla, kotníky, nohy, kyčle, páteř… pro celé tělo. Kromě toho se dozvíme, že nás neustálé nošení bot ovlivňuje nejenom po fyzické stránce, ale i psychicky, citově, a dokonce má vliv na naši imunitu. Přestože budu probírat negativní dopady prostého nošení obuvi, mým hlavním cílem při psaní této knihy je odhalit nebezpečí chůze (a běhání) v obuvi a naopak přínosy chůze (a běhání) naboso.

Klíčem ke zdravým nohám je pohybovat se po zemi co nejvíce bosky. Boty obvykle zouváme, jen když večeříme, čteme nebo sledujeme zábavu… vždy vsedě. Jen málokdy chodíme (natož běháme nebo podnikáme túry) bez bot na nohou. Chodidla uzavřená v botách při každém našem cvičení postrádají pohyb. Zatímco zbytek těla cvičí, chodidla se nemohou natahovat, kroutit, chytat, nic necítí a nedýchají. Zápach z tenisek a svědění nohou sportovců jsou pouze dva způsoby, jak se nám naše nohy snaží naznačit, že něco děláme špatně. Moderní výzkumy tyto jejich většinou přehlížené výkřiky potvrzují a důkazy jsou zřejmé: Chůze naboso je pro zdravou nohu zásadní podmínkou a neustálé nošení bot nám ubližuje.

Tuto knihu Daniel Howel - Naboso koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Kniha.cz.

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !