Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Nečekaně těhotná aneb rychlokurz o těhotenství

19. 05. 2017 | Těhotenství
Vystřídalo vaše týdenní beznadějné čekání na opožděnou menstruaci netrpělivé přešlapování v koupelně nad těhotenským testem? Pokud test vzápětí ukáže dvě čárky potvrzující pozitivní výsledek těhotenství, měla by to být radostná chvíle každé ženy, ale ne vždy se jedná o plánovanou událost. Změnil se u vás moment absolutního překvapení v záchvat paniky? Přinášíme vám několik rad, které vám takové pocity usnadní.

Vyzrajte nad psychikou

Neočekávané těhotenství může být zatěžkávací zkouškou pro psychiku ženy, na povrch vyplují nové pocity, obavy a pocit, že se začne vše točit kolem toho maličkého, může nahánět strach. Strach může mít mnoho podob, ať už se jedná o vaše materiální jistoty, dosažení vytyčených cílů nebo snad strach o svou identitu. Zrovna jste se si vzala hypotéku, našla práci svých snů, nebo snad máte naplánovanou cestu kolem světa? Důležité je zachovat chladnou hlavu, neudělat zbrklá rozhodnutí bez rozmyslu.

Udělejte si den volna, jděte na své oblíbené místo, vypněte telefon a vše si v klidu promyslete. Řiďte se svými pocity a představte si všechny možné cesty. Vše se dá vždy nějakým způsobem vyřešit. Až poté přichází na řadu konverzace a podpora partnera a dobrých přátel. Pokud máte přece jen pocit, že byste se raději svěřila do rukou odborníka, existují specializované organizace.

Nečekaně těhotná aneb rychlokurz o těhotenstvíJak to říct partnerovi

Ať už se jedná o partnera dlouholetého nebo jste spolu krátce, je oznámení těhotenství velice zlomová a jedinečná situace a každý muž to přijme jinak. Reakce partnerů mohou být různé, od pocitu štěstí po pocity šoku. Musí si stejně jako vy zvyknout na to, že bude otec a vytvořit si o své nové otcovské roli nějakou představu. Přestože reakce nemusí být podle vašich představ, dejte mu dostatek času, ať si promyslí, jak se k vašemu těhotenství postaví. Prvotní reakce nemusí znamenat, že o rodinu s vámi nestojí, ale může vycházet ze strachu o to, jestli se o vás dva zvládne postarat a zda zvládne přehodnotit své priority.

Nevyvozujte hned unáhlené závěry. Důležité je také načasovat chvíli, kdy o těhotenství partnerovi povíte. Vyhněte se takovým, jako je partnerův odchod do práce. Je jasné, že byste to ráda měla co nejdříve za sebou, ale tím, že to na partnera vybafnete mezi dveřmi, si situaci neulehčíte. Vytáhněte ho raději někam na vzduch na procházku. Pokud už předem víte, že partner bude z novinky nadšený, můžete si s oznámením vyhrát a vymyslet kreativní formu. Ať už zábavně darujete pozitivní těhotenský test, botičky, dudlík nebo využijete k oznámení partnerovy záliby, určitě nešlápnete vedle.

Co vás čeká a nemine

Lékařské prohlídky nejsou jediné, co vás v průběhu těhotenství čeká, je také třeba zaměřit se na svůj životní styl. Vhodná strava a dostatek potřebných vitaminů a minerálů je nezbytné k tomu, abyste byla zdravá vy i miminko. Zásobte se především vápníkem (jogurty, tvrdé sýry), kyselinou listovou (např. kapusta, brokolice; vhodnější jsou pak doplňky stravy, ve kterých je obsažena kyselina listová doplněná o její metabolizovanou formu tzv. Metafolin) a pijte hodně tekutin.

Důležitou roli hraje vitamin D, který má vliv na vrozenou, ale i získanou imunitu dítěte. Vám pomůže udržet silné a zdravé kosti a zuby, a pomáhá zajistit ochranu před infekcí porodních cest, které jsou jedním z faktorů předčasného porodu. Vsaďte tedy na zdravou stravu v kombinaci s vhodným doplňkem stravy pro těhotné s optimálním množstvím vitaminu D. Čím dřív s ním začněte, tím líp. Hned v prvních týdnech těhotenství se totiž uzavírá páteřní kanál a v tomto období budoucí maminka těží z dostatku kyseliny listové, která je důležitá pro správné dělení buněk a vznik zárodečných tkání.

Co se týká lékařských prohlídek, po absolvování první, kde vám lékař potvrdí, že jste opravdu těhotná a zda je plod v děloze, vás čekají pravidelné kontroly. Do 23. týdne těhotenství probíhají každé 4 týdny, poté častěji. Na nich vám budou měřit tlak a puls, kontrolovat váhu a vyšetřovat moč na přítomnost cukru a bílkovin. V průběhu těhotenství vás dále čeká také vyšetření krve a kombinovaný test, ultrazvuková vyšetření (většinou 4x za těhotenství) nebo vyšetření praktickým a zubním lékařem.

Pracuji. Co teď?

Obecně je doporučeno těhotenství oznámit zaměstnavateli až po prvním trimestru, kdy je potvrzené a stabilní. Žádná zákonná lhůta však není stanovena. Měla byste však oznámení učinit dostatečně včas, aby měl zaměstnavatel čas se organizačně připravit na vaši absenci. Navíc čím dříve tak učiníte, tím dříve můžete využívat opatření, která jsou uzákoněna na ochranu těhotných, např. zákaz práce přes čas. Pokud máte práci, která je skutečně nebezpečná pro těhotenství, např. práce s chemikáliemi, oznamte stav zaměstnavateli ihned. V takovém případě musíte zaměstnavateli doložit těhotenství i v případě, že trvá pouze několik týdnů. Pohlídejte si také papírování spojené s odchodem na mateřskou dovolenou.

Žena by měla nastoupit na mateřskou dovolenou 6 až 8 týdnů před termínem porodu. Ošetřující lékař vám vydá žádost o peněžitou pomoc v mateřství, tu poté zaměstnavateli předložíte a oznámíte datum odchodu na mateřskou. Na žádosti vám zaměstnavatel potvrdí denní vyměřovací základ a poté ho předá správě sociálního zabezpečení. Podle toho se určí výše peněžité pomoci v mateřské. Vyměřovací základ musíte také doložit při žádosti o rodičovskou dovolenou. Podívejte se také navíc, co vám nabízí vaše zdravotní pojišťovna, často je to třeba příspěvek na předporodní kurz apod.

Zdroj: Femibion


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !