Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nemějte strach z dovolené. Poradíme vám, jak zahradu připravit

14. 08. 2016 | Zahrádka
Každý z nás se pravděpodobně chystá na kratší či delší zaslouženou dovolenou, ale ne každý má možnost se domluvit s ochotným sousedem, který by se mu o zahradu nebo pokojové květiny během dovolené postaral. V takovém případě je potřeba provést několik opatření, jež vaší zahradě a květinám pomohou se udržet v dobré kondici.

Jedním z prvních kroků by měla být důkladná kontrola plevelů na zahradě a její důsledné odplevelení. Například čtrnáct dní bez dozoru by totiž mohlo mít pro zahradu velmi špatné následky. Pokud nechcete trávník a zahradu zatěžovat chemií, vytrhejte plevel i s kořeny.

péče o zahrádku

Trávník posekejte a prolijte


Po odplevelení trávník posekejte na krátký sestřih – přibližně na dvě třetiny původní délky. Při kratším střihu už by totiž tráva byla více náchylná ke spálení sluncem. Před odjezdem na dovolenou ještě trávník důkladně prolijte vodou, přibližně do 10 centimetrů hloubky půdy, aby se voda dostala ke všem kořenům a vy se nemuseli obávat, že trávník vyschne za několik málo dní. Neprolívejte však jenom trávník. Keře a stromy si dokonce zaslouží vody ještě o trochu více, jelikož mají delší a rozvětvenější kořeny, takže se k nim voda dostane hůře než u květin.
Keřům, pod nebo vedle nichž máte vysázené ještě další rostliny, je vhodné podobně jako u trávníku zkrátit výhony. Mohly by totiž ubírat světlo rostlinám pod nimi, které by kvůli jeho nedostatku zbytečně strádaly.

Skliďte zralé plody


Před odjezdem na dovolenou doporučujeme sklidit zralé plody a také ty, které jsou těsně před dozráním. Uložte je dovnitř na světlé a suché místo, kde budou moci plně dozrát. Až přijedete z dovolené, budou na vás v ošatce čekat krásně zralá jablka, která by jinak na stromě přezrála, začala hnít a pochutnali by si na nich škůdci, pro něž by se zároveň stala ideálním centrem pro napadení dalších plodů a zbytku stromu.
Riziko pro vaši zahradu číhá i ze spadaných plodů, které mohou snadno začít hnít a opět lákat škůdce.

Při sklizni okurek nebo rajčat jistě oceníte kvalitní a ostré zahradnické nůžky, se kterými nebudete muset výhonky rostlin trápit, ale naopak je jednoduše ustříhnout přesně v zamýšleném místě. Pro takové stříhání jsou vhodné oboustranné univerzální nůžky, díky nimž budete flexibilní při kroužení okolo keříků a vzrostlých popínavek.

Zdroj, foto: Fiskars


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !