8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nové značení pneumatik jako u ledniček

5. 08. 2012 | Technika
Od listopadu 2012 musí být podle nařízení Evropské Unie označeny všechny nové pneumatiky prodávané v EU standardizovanými štítky.
Štítky konečnému zákazníkovi poskytnou základní přehledné informace a mohou být prvním vodítkem při rozhodování o výběru nové pneumatiky.

Díky označení, které vypadá podobně jako například u ledniček či jiných spotřebičů, tak každý na první pohled snadno zjistí vliv pneumatiky na spotřebu paliva, přilnavost pneumatiky za mokra a klasifikaci hluku výrobku. Odborníci vítají značení standardizovanými štítky pozitivně, nicméně poradenství odborníků v oblasti výběru pneumatik bude podle nich i nadále významné.
nové značení pneumatikCílem nového nařízení je především zvýšení bezpečnosti silničního provozu a snížení negativního dopadu  dopravy na životní prostředí. Odborníci nové označení pneumatik v zásadě vnímají pozitivně, zároveň však upozorňují na to, že parametrů kvality je u pneumatik celá řada a vliv plnohodnotných testů na rozhodování spotřebitele při nákupu nových pneumatik bude vždy zásadnější.

Bude značení pneumatik jednotné? Stejné jak u pneumatik evropských výrobců, tak i těch, kteří pneumatiky vyrábějí mimo Evropu?
Tato vyhláška platí pro všechny pneumatiky, které budou v rámci prodávány v EU. Jak pro pláště evropské výroby, tak i pro pláště mimoevropských výrobců. Podmínky testování jsou nastaveny pro všechny stejně.

3 základní parametry pneumatik


Nové značení pneumatik1) Valivý odpor je síla působící proti směru jízdy při točení pneumatiky a je důležitý především z hlediska spotřeby paliva. Proto je důležité dosáhnout nízkých hodnot valivého odporu. Pneumatiky totiž přispívají ke spotřebě paliva u osobních automobilů až dvaceti procenty a u nákladních automobilů je to až 35 %. Díky zatížení vozidla je pneumatika v místě kontaktu s vozovkou deformována a pohlcuje energii ve formě tepla. Čím větší deformace, tím vyšší valivý odpor a následně pak také vyšší spotřeba paliva a vyšší CO2 emise.

Na označení pneumatik podle nařízení EU je valivý odpor uveden v hodnocení od A (nejlepší hodnocení) po F pro průmyslové vozy a G pro osobní automobily (nejhorší hodnocení). Rozdíl mezi jednotlivými stupni znamená snížení nebo zvýšení spotřeby paliva v rozmezí od 2.5% – 4.5% pro osobní automobily (o 0.1l/100km) a od 5%-8% pro nákladní automobily.

nové značení pneumatik2) Přilnavost na mokrém povrchu je jedním z velmi důležitých bezpečnostních parametrů. Souvisí se schopností pneumatiky rychle vozidlo zastavit na mokré vozovce. U osobního automobilu rozdíl mezi jednotlivými stupni znamená zvýšení nebo snížení brzdné dráhy o zhruba 3 a 6 metrů při brzdění z 80km/h.0. Rozdíl mezi kategorií A a F je více než 18 metrů.

nové značení pneumatik3) Klasifikace hluku – hluk z dopravy je důležitým parametrem pokud bereme v úvahu ochranu životního prostředí. Hluk z dopravy závisí na několika faktorech, jakými jsou hustota dopravy, typ vozidla, styl jízdy a interakce mezi pneumatikou a vozovkou. Hodnoty označení ukazují externí hodnoty, které řidič při jízdě nevnímá, ale které přispívají
k akustickému znečištění. Hodnoty jsou vyjádřeny v decibelech a rozděleny do třech kategorií. Čím více polí je označeno černě, tím je pneumatika hlučnější:

Zdroj, foto: BestDrive


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Co nám ještě EU nadiktuje?!?!?!?
Obrázek uživatelky
profil
zajimavé,ráda bych věděla ale,na jaké cestě bude platit
klasifikace hluku.Ach ty cestySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles