8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nový sourozenec v rodině

23. 03. 2010 | Cvičení

Nový sourozenec - a je to tady! Za několik měsíců vám do života vstoupí zázrak, nový človíček. Ale dřív, než si čerstvé miminko přivezete domů, čeká vás ještě jeden velmi důležitý úkol. Seznámit s příchodem nového člena rodiny i vaše starší dítě. Pokud už máte doma staršího školáka, nebude nejspíš nikde problém. Ale jak vše jednoduše a srozumitelně vysvětlit dvou nebo čtyřletému dítěti?

Tak především je nutné vystihnout ten správný čas pro nového sourozence. Rozhodně se nesnažte řídit radou babiček, které vám leckdy doporučí miminko zkrátka přinést z porodnice a postavit staršího caparta před hotovou věc. K tomu si můžeme přidat ještě pohádku o čápovi a na pozdější problémy máte zaděláno. Velmi všeobecně by se dalo říct, že s dítětem do dvou let mluvíme o miminku asi měsíc, dva před porodem, kdy už je nastávající maminka vybavena velkým bříškem a pohyby miminka bystrým dětským očím už jen těžko uniknou. Staršímu dítěti povíme o miminku nejlépe ve chvíli, kdy se o jeho příchodu dozvíme, protože samo stejně z rozhovorů dospělých vycítí, že se děje něco neobvyklého a bylo by zbytečně stresované a frustrované, kdybyste se před ním nadále snažili předstírat, že je všechno jako vždycky. 

Nový sourozenec - Jak mu to říct?

Vybereme si čas, kdy je dítě odpočinuté a dobře naladěné, sedneme si k němu a jednoduše mu povíme, že maminka teď nosí v bříšku malé miminko, které ale poroste a poroste a až bude dost veliké, tak bude bydlet v té postýlce, kterou jste mu přichystali/přichystáte. To pro začátek stačí. Nečekejte ale žádnou bouřlivou radostnou reakci. Většina dětí zareaguje lakonickým „Hmmm…“ a nejeví další zájem. Nenechte se ale splést, zvědavost a otázky se dostaví. Musíte na ně být připravená nejen doma, ale i v cukrárně, na úřadě, v tramvaji… Můj tříletý synek si pro tyto věci mimořádně oblíbil frontu u pokladny. Takže se mi nejednou stalo, že jsem při vykládání zboží na pás vysvětlovala, že miminko se opravdu v bříšku neudusí, že pán před námi určitě miminko nenosí (byl silnější postavy) nebo že čerstvě narozené miminko na klouzačku opravdu ale opravdu nemůže.

Jak se dostane nový sourozenec ven? Asi nejčastější a přitom nejzapeklitější otázka, kterou vám vaše dítě položí. Vzhledem k tomu, že nás prcek už asi od dvou let ví, že „kluci mají penis a holky zase vagínu,“ nebyl problém s tím, že mimi „vyleze“ vagínou. Kamarádky si ale u své čtyřleté holčičky vystačila zkrátka s tím, že mimi vyndá z bříška pan doktor. Mimochodem, musím se přiznat, že se mi můj „přímý přístup“ také občas nevyplácí. Synek například začal zničehonic sestřičkám (a všem ostatním) v čekárně sdělovat, že pan doktor vyndá miminko z maminky vagínou, prohlédne ho a pak ho tam zase vrátí, protože je ještě malé. Občas si říkám, kéž by to šlo :-)

Někdy se ovšem stane, že dítě se ptát nezačne a rovnou si vymýšlí svoje vlastní teorie: „Maminko, ty jsi to miminko spolkla?“ Ve skutečnosti ale rodičům pokládá otázku: „Jak se tam to miminko dostalo?“ Stejné je to v případě, pokud (nejčastěji) holčička začne všem okolo vysvětlovat, že ona také nosí v bříšku miminko.

Kojení aneb „Maminko, proč tě Tomášek papá?“

Přesně tohle si vaše starší děťátko pomyslí při pohledu na krmícího se sourozence. Tak si to spočítáme: ono to miminko je vlastně jen strašně uřvaný tvor, který si neustále vynucuje maminčinu pozornost a nakonec nám ji ještě sní? Tak tohle už je na dětskou hlavičku opravdu trochu moc. A opět tu pomůže jen důkladná předchozí příprava.

Určitě nemusíte běžet do obchodu pro realisticky vypadající panenku a demonstrovat vše in natura. Mnohem lepší službu udělá šikovně rozevřená knížka nebo časopis s fotografiemi kojících maminek, ponechaná na vhodném místě. Dítě určitě dříve nebo později přijde a bude se dožadovat vysvětlení. A pokud máte zrovna v okolí zrovna nějakou kojící nestydlivou maminku, můžete si už předem gratulovat.

Připravte se ovšem i na jiné eventuality. Můj synek si sice šikovně otevřené knihy všiml a docela dlouho si nechal vše podrobně vysvětlovat (A nebude tě to bolet, mami?“), potom ale knihu zabavil, nalistoval fotografie novorozeňátek s podvázaným pupečním pahýlem a tak dlouho zjišťoval vše o tom „bebí“, až jsme se dostali i k funkci placenty. A dnes to všem pozorným kolemjdoucím důkladně vysvětluje.

Nový Sourozenec - Rada na závěr: co byste nikdy říkat neměla

Je důležité seznámit dítě se situací, která opravdu bude. Miminko se bude často budit, hodně plakat, ležet v postýlce atd. Určitě staršímu sourozenci neslibujte príma kamaráda na hraní nebo něco podobného. Ujistěte ho, že on sám už je velký/velká a vy budete moc ráda, když vám s péčí o děťátko pomůže. Tím ho zároveň ujistíte o jeho/její důležitosti a také o své mateřské lásce. A to se vám v budoucnosti zúročí ještě mnohokrát.


Notburga - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Taky sahal na bříško, když mimi kopalo.
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkbude se mi hodit
Obrázek uživatelky
profil
Vzpomínám si, když dcera čekala druhé dítě, pojala to tak rozumně, že první vnučka s ní všechno to těšení prožívala, bylo to skvělé.
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezky napsaný článek!!!Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
v červenci se nám narodí miminko, Ládík ( v květnu mu budou 3roky) už od začátku ví, že nosím v bříšku miminko. Řekli jsme mu to i proto, aby věděl proč ho nemůžu tahat. Ukazujeme mu fotečky z UTZ, říkám mu, co miminko dělá. Co bude dělat potom až se narodí.. Každý den si Lála povídá s bříškem, hladí ho. Říká mi, že miminko slyší a cítí jak se hýbe. Dáváme i na jeho výběr pri nakupování oblečků. Pomohl nám i s výběrem barvy kočárku - líbí se mu černaSmajlík.Povídáme si i tom , co bude až se narodí. Že bude velký bráška co bude vozit kočárek. Venku všem říká, že budeme mít miminko. Jednu dobu chodil i s fotečkou z UTZ všude. je dobře když se to dítěti včas řekne, necítí se tak odstrčené..
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles