Vánoční cukroví - nejoblíbenější recepty Vánoční cukroví - nejoblíbenější recepty Nejoblíbenější VÁNOČNÍ KOLEDYNejoblíbenější VÁNOČNÍ KOLEDY Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 13.12. 2017
Dnes má svátek Lucie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 
Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

Ostružiny - pro pochutnání i zdraví

7. 07. 2014 | Péče o tělo

Dočkali jsme se: jsou tu prázdniny, léto, čas „her a malin nezralých“. A také ostružin a dalších plodů, které nám příroda v těchto dnech nabízí. Dnes se ale zaměříme právě na ostružiny.

Jak jistě všichni víme, ostružiník roste planě po celém světě. Jedná se o čeleď růžovitých, kam patří také maliny. Je to vyšší rostlina se spoustou šlahounů, vyzbrojená ostny, které nám trochu komplikují trhání plodů. Planě rostoucí má menší ostružiny. Křížením tuzemských odrůd vznikaly různé šlechtěné nebo zahradní ostružiny - v dnešní době je známo dokonce přes 300 druhů! Podařilo se vypěstovat i odrůdy bez trnů, které mají význam jako kulturní plodiny (sklízejí se od července většinou až do října). Ostružiny se rychle kazí, proto jsou nejvhodnější k okamžité konzumaci nebo ke konzervování: můžeme z nich připravit chutné marmelády, želé, dřeně, kompoty, šťávy, víno nebo likér, případně je zamrazit.

Barva ostružin je od tmavě červené až po černou. Kdo si rád pochutnává na tomto šťavnatém a aromatickém ovoci, dělá zároveň i něco pro své zdraví. Léčivé účinky ostružin totiž rozhodně stojí za povšimnutí.

ostružinyJaký je tedy jejich význam pro zdraví?

- ostružiny obsahují mnoho vitaminů a minerálních látek - posilují imunitu a především díky svému vysokému obsahu železa zabraňují jeho nedostatku v těle,

- urychlují rekonvalescenci po nemocech, rychle doplňují energii i tekutiny,

- jsou zdrojem vitaminu C a vitaminů skupiny B,

- jsou zdrojem kyseliny listové,

- obsahují dostatek draslíku, který odvodňuje a je proto důležitý při snižování vysokého tlaku,

- nezanedbatelný je i obsah vápníku,

- obsahují také vlákninu podporující trávení a snižující hladinu cholesterolu - ostružiny by se měly jíst nepasírované, protože právě zrníčka (semena ostružin) dodávají tělu vlákninu,

- ostružiny jsou ideální k detoxikaci organismu, mají mimořádné antioxidační účinky - aktivují odstraňování škodlivin z těla játry, zpomalují stárnutí organismu, pomáhají předcházet ateroskleróze a kloubním onemocněním (chrání vazy a chrupavky před škodlivým působením volných radikálů),

- mají vysoký obsah bioflavonoidů - látek s velkým antioxidačním účinkem, které posilují a regenerují cévní stěny (pomáhají tedy při cévních onemocněních nebo vysokém tlaku a jsou také vhodné jako prevence před těmito onemocněními), pomáhají předcházet srdečním onemocněním, pomáhají při léčbě různých zánětů atd.,

- žádné jiné bobulovité ovoce neobsahuje tolik kyseliny ellagové - ta může vázat karcinogenní látky ve střevě a zabránit tak rakovině. Je již prokázáno, že ostružiny potlačují množení nádorových buněk - hlavně u nádorů střeva, plic a prsů,

- léčivé jsou samozřejmě i listy; v nich obsažené látky působí především protizánětlivě.

Listy se sbírají bez stopek, v červnu až srpnu. Suší se ve stínu (nesmí ztratit svou původní barvu).

Připravit z nich můžeme chutný čaj (při nachlazení, rýmě a kašli, bolestech v krku, chřipce a angíně, vysokém tlaku nebo se také osvědčil proti průjmu) - lžíci sušených listů zalijeme ¼ l vroucí vody, necháme 5 minut odstát, slijeme a po doušcích popíjíme. Odvar využijeme ke kloktání při infekcích v krku a zánětů dásní, koupele z odvaru z listů pomáhají při kožních onemocněních.

Až tedy při procházce lesem narazíte na ostružiny, určitě se na chvíli zastavte a alespoň pár si jich natrhejte. Potěšíte nejen své chuťové pohárky, ale uděláte také něco málo pro své zdraví. Nebo se rovnou vydejte na sběr ostružin a zpracované si je pak můžete dopřávat po celý rok. V chladných měsících roku vám pak vaše tělo bude vděčné dvojnásob. 


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
Poslat emailem GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Ostružiny miluje moje 20m dcera mnohem víc než jahody či maliny... Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Právě u nás na zahradě roste neuvěřitelné množství těchto chutných plodů. Mám už ostružiny v mrazáku, džemy, denně je konzumujeme syrové nebo s jogurtem, s tvarohem, na koláčích a bude jich ještě hodně i když se o ně dělíme s ptáčky a vosami.SmajlíkSmajlík


SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ostružiny,maliny a borůvky tím nikdy nepohrdnu Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
např. tenhle, ale receptů je samozřejmě víc, stačí mrknout na net:
http://www.naserodina.eu/ostruzinovy-sirup/
Obrázek uživatelky
profil
Neznáte recept na šťávu?Díky za recept
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
Náš tip

Dopřejte si krásná česká plastová okna.

Potřebujete stylová a pohodlná křesla do pracovny? Vyberte si kvalitní kancelářské židle Hawaj.

NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY KONTAKT  ? Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles