Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Osvědčené triky, jak opticky zvětšit malý byt

2. 10. 2017 | Moderní bydlení
Mnoho z nás řeší, jak svou existenci se vším, co k životu potřebujeme, vtěsnat do malého bytu. I když máte svůj malý, útulný byt rádi a větší prostor k životu zatím nevyužijete, i tak pravděpodobně čas od času bojujete s nedostatkem místa a každý centimetr navíc je požehnáním. Nemusíte zatím investovat do většího, stačí si vypomoci pár triky, jak alespoň opticky malý prostor přifouknout.

S výměrou nic nenaděláte. Pokud jste se jednou rozhodli pro malý byteček, musíte pracovat s tím, co máte. A i když jste s vaším prostorově skromnějším příbytkem spokojeni, přeci jen postel, skříň a stůl potřebujeme všichni. Dobrá zpráva je, že i s malým bytovým prostorem se dá kouzlit. Stačí znát pár osvědčených pravidel, jak si udělat svůj domov prostornější.

Osvědčené triky, jak opticky zvětšit malý bytKouzlení s barvami

Barvy jsou zázračné! Dokážou nás zahřát, zlepšit nám náladu nebo třeba i zvýšit chuť k jídlu. Tím ale jejich superschopnosti nekončí. Myslíte si, že majitelé malých bytů mají všechny barvy zakázané, kromě bílé? Pak jste na omylu. Barvy jsou totiž povolené i v těch nejmenších garsonkách. Stačí s nimi umět zacházet. Tmavé odstíny pohltí prostor a zmenší ho, světlé ho naopak opticky zvětší. Omezenému prostoru prospějí spíše světlé chladnější tóny, které dají vyniknout stěnám. Není však třeba to brát dogmaticky. Klidně si v bytě dopřejte i tmavou zeď. Jen pečlivě volte, která to bude. Měla by být jen jedna, ta plošně nejmenší, nejkratší. Obecně platí, že když si chcete v malém prostoru dopřát výrazné barvy, je ideální vybrat jednu základní. Může to být červená, zelená i oranžová. Výraznou barvu pak kombinujte v různých sytostech, od světlé až po tmavou.

Jednotná podlahová krytina

Tu dlaždice, tu koberec, tu plovoučka... Chyba. Obýváte-li malý byt, měla by být podlaha ve všech místnostech stejná. Pokud chcete z malého interiéru udělat co nejvíce otevřený a vzdušný prostor, zvolte si jednu podlahovou krytinu s univerzálními vlastnostmi, stejné barvy i materiálu, a tu položte všude. Odlišné podlahové krytiny totiž vytvářejí hranice, které už tak malý prostor ještě více člení a opticky zmenšují.

Odstín podlahy by navíc měl být tmavší než stěny. Ideální tak jsou všechny podoby dřeva. Vřele proto doporučuji vinylovou podlahu, která splňuje jak atributy stylového designu, optiky dřeva, tak i praktičnosti. Každému se líbí trochu jiná barevná kombinace, proto je dobré vybírat z větší barevné škály, kterou nabízíme v našem sortimentu. Vinyl se dobře kombinuje s kusovými koberci, kde si naopak můžete dovolit trochu více barvy a motivu. Tím vytvoříte ideální kontrast s minimalistickým designem. Dalšími doplňky a dekoracemi takto vrátíte zpátky barvu, která Vám mohla ze začátku chybět.  Pokud budete uvažovat o celoplošném koberci, sáhněte raději po jednobarevném. Ty vzorované malému prostoru spíše uškodí. Lze ho navíc kombinovat s jakoukoli další barvou.

Bouráme příčky

Zlaté pravidlo malého moderního prostoru zní: žádné příčky! Vždy je lepší mít jeden vzdušný, členitý prostor než tři mini místnosti, kde se sotva otočíte. Pokud tedy máte nějaké příčky ke zbourání, pusťte se směle do toho. Namísto příček si v bytě rozvrhněte jednotlivé zóny. Tady se spí, tady se pracuje, tady se připravuje jídlo… Tento prostor je soukromý, tento je společný a tady se budou usazovat návštěvy. Zóny pak stačí oddělit chytrým nábytkem nebo polopříčkou. Funkci předělu může plnit například i regál s květinami.

Zrcadlo, zrcadlo…

Jednoduchý a geniální trik. Zrcadlová stěna nesvědčí v tomto případě o narcisistických sklonech, ale je velmi účinnou metodou, jak malý prostor zvětšit a prosvětlit. Zrcadlem můžete vybavit vestavěnou šatní skříň nebo jím obložit část stěny. Zrcadlo také hodně pomůže malinké předsíni nebo koupelně.

Při volbě designu malého bytu je klíčovým pravidlem minimalismus. Inspiraci proto hledejte v severských zemích nebo třeba v Japonsku, které proslulo chytrým řešením a úsporností bytových prostor. Na zbytečné věci a detaily zkrátka není místo.

Zdroj, foto: Koberce Trend


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
To so zrkadlami je pravda,máme to osvedčenéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
ano,probourali jsme příčky,dali světlý nábytek a bílé stěny,jde toSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles